Malacsültek szilveszterre


Összegyűjtöttünk néhány malac-receptet szilveszter estére. Malacot sütni meglepően egyszerű, nem kell hozzá más, mint idő, egy szép, bőrös malaccomb, és egy jófajta fűszerezés. A lényeg, hogy a hús minél lassabban és tovább süljön, annál finomabb, omlósabb lesz. Aggodalomra semmi ok, pár óra alatt elkészül még a legbonyolultabb sült is, ideje nekiállni. Narancsos, rozmaringos és bazsalikomos-polentás malac. Virsli előtt, helyett, vagy után.


Narancsos malacsült:

Hozzávalók: 1 kg malaccomb, 40 g vaj, 350 ml narancslé, 1 teáskanál reszelt narancshéj, 1 fej fokhagyma, 1/2 apró csili paprika, vagy egy késhegynyi őrölt csilipor, késhegynyi oregánó, só és bors.  

Elkészítés: Melegítsük elő sütőt, 180 fokra. Olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a narancslevet, a narancshéjat, a fokhagymát, a csilit, az oregánót, majd a keveréket sózzuk, borsozzuk.  A malaccombot dörzsöljünk be a narancsos keverékkel, majd a malacot helyezzük a sütőbe, és öntsük rá a megmaradt marinádot. Süssük legalább másfél órát, gyakran locsolgassuk.

Rozmaringos malac
:

Hozzávalók: 1 kg malaccomb, 1-2 szál rozmaring, 25 g vaj, 6 evőkanál olívaolaj, 1 összetört fokhagymagerezd, 1/2 fej apróra vágott vöröshagyma, 175 ml fehérbor, 1 evőkanál fehérborecet, 1 evőkanál Dijoni mustár, só, bors.

Elkészítés: Szurkáljunk be a malac bőrébe 2-3 rozmaringvirágot, majd kötözzük össze a húst. Olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben és adjunk hozzá négy evőkanál olívaolaját. Helyezzük be a malacot egy serpenyőbe és süssük mindkét oldalát aranybarnára. Adjuk a húshoz a fokhagymát, a hagymát és a maradék rozmaringot, majd öntsük fel a fehérborral.  Sózzuk, borsozzuk, majd fedjük le, és alacsony hőfokon főzzük másfél órát. Miután megfőtt vegyük ki a malacot a serpenyőből és hagyjuk állni 10 percig, csak utána vágjuk le róla a kötelet. A serpenyőben maradt szószba öntsük bele az ecetet, a maradék olajat, a mustárt. Borsozzuk meg és hagyjuk még egy kicsit takaréklángon főni, míg be nem sűrűsödik. A vastag szeletre vágott malacok mellé tálaljuk.      

Bazsalikomos malacsült, polentával

Hozzávalók
: 800 gramm malackaraj, 50 g vaj, 1 fej apróra vágott vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 175 ml vörösbor, 400 gramm konzerv paradicsom, 1 friss chilipaprika karikákra vágva, 6 darab friss bazsalikomlevél, só, bors.

Elkészítés:Olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, főzzük takaréklángon. Vigyázzunk, hogy ne égjen oda a fokhagyma, mert akkor keserű lesz. 10 perc után vegyük ki a fokhagymagerezdeket és tegyük bele a serpenyőbe a malacot. Öntsük fel a borral, majd főzzük addig, míg a bor el nem fő teljesen. Adjuk hozzá a paradicsomot, a csilit és a bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk. Egy órát alacsony hőfokon főzzük, addig, ameddig a hús le nem válik a csontról. Ha szükséges, öntsük fel a paradicsommártást vízzel, nehogy odaégjen. A polentát az előírás szerint sós vízben főzzük. Mivel a polenta a hőtől sűrűsödik, adjunk hozzá egy pár kanál forró vizet ahogy elkezd összeállni, különben kemény lesz.
  
A recepteket a Silver Spoon szakácskönyvből szereztük.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek