Narancs riasztás az egész országban hőség miatt, pokoli időjárás vár ránk már holnap

GettyImages-1409315167
Olvasási idő kb. 3 perc

Mind a 19 vármegyére elrendelte az országos tisztifőorvos a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást. A pokoli hőség egészen szombatig kitart.

A katasztrófavédelem is közleményt adott ki a hőségriadó elrendeléséről: június 19-én, szerdán 0.00 órától június 22-én, szombaton 24:00 óráig él a riasztás.

"A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri az állampolgároktól, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, elsősorban vizet. A déli órákban semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon , és ne feledkezzenek meg a napvédő krémek használatáról, továbbá a sapka, vagy kalap viseléséről sem" - figyelmeztet a katasztrófavédelem.

Pokoli hőségre figyelmeztetnek

A közleményben felhívják a figyelmet arra is, hogy aki teheti, tartózkodjon árnyékban légkondicionált helyiségben, és a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát is. Az autóval közlekedőket különös óvatosságra intik, ugyanis rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a rendkívüli meleg. A vízparton tartózkodók számára azt javasolják, hogy hűtsék le magukat, mielőtt vízbe mennek, és felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe. 

Közzétették az országosan elérhető, mindenki számára használható, légkondicionált levegőjű helyiségek listáját is. 

Vigyázzunk a gyermekekre és az állatokra is a nagy melegben!

A gyermekeket, házi kedvenceket néhány percre se hagyják a parkoló autóban! A felhívásban hangsúlyozzák, hogy még egy félárnyékban parkoló jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet. Ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.

A szabadtéri tüzek megelőzése érdekében erdőben kizárólag a kijelölt tűzrakó helyen gyújtsunk tüzet, ott is csak akkor, ha az adott vármegyében nincs tűzgyújtási tilalom. Ilyen melegben ott sem javasolt elégetni a zöldhulladékot, ahol máskülönben az önkormányzat engedélyezi.

Ha grillezünk vagy bográcsozunk, a tüzet egyetlen percre se hagyjuk felügyelet nélkül.

Az országos tisztifőorvos által kiadott hőségriasztásokkal kapcsolatos naprakész információkról már telefonos értesítést is kérhetünk a VÉSZ applikáción keresztül. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság elsőként itt teszi közzé a veszélyjelzéseket, a felhasználók már a riasztás kihirdetésekor értesülhetnek a telefonjukra megküldött, rövid szöveges üzenetek segítségével az aktuális riasztásokról. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek