Egyetlen szúrással elmulasztható a migrén? Utánajártunk a fejfájás elleni ékszer hatékonyságának

GettyImages-1457027564
Vermes Nikolett

Tévhit vagy valódi orvosság? A fejfájás elleni piercing megosztó kérdéssé vált, ezért ellátogattunk egy helyre, ahol kifejezetten ezzel a megoldással orvosolják a szűnni nem akaró fájdalmat.

A módszer kínai orvosláson alapszik, olyan, akár a hagyományos akupunktúrás kezelés, viszont sokkal tartósabb. Egy fülbevaló akár évekre is képes elűzni a fejfájást. A migrénpiercingekkel foglalkozó szakember szerint azonban nem mindenkinek jelent biztos megoldást. Nézzük, miben áll a fejfájás elleni testékszer titka, és milyen esetekben tilos alkalmazni. 

Egy leghatékonyabb akupunktúra

„A módszer Kínából ered, ahol már évezredekkel korábban felfedezték, hogy a test bizonyos pontjainak tűszúrással történő stimulálása jó hatással van az egészségre, és segít elmulasztani a fájdalmat” – mondja Dubány Vivien, a Zen piercing alapítója, migrénpiercing-specialista, aki hosszú évek óta foglalkozik az eljárással. Érdekességként megjegyzi, hogy a módszer előbb terjedt el Amerikában, mint Európában. „Amerikai szakembereknek köszönhetjük, hogy az ősi, kínai módszer tudományosan is igazolt. A migrénpiercinggel kapcsolatban végzett kutatásokból kiderült, hogy ugyanazt a hatást lehet elérni a fülbevalóval, mint az akupunktúrával, csupán nem kell újra és újra elvégezni heti rendszerességgel, hiszen a piercing tartósabb, mint az ideiglenesen alkalmazott akupunktúrás tű.” A hatékonyság a fájdalom jellegétől függ.

Ma számos formában elérhető a migrénpiercing
Ma számos formában elérhető a migrénpiercingZen piercing

A migrénre jó, a kisugárzásra nem

Amikor arról kérdezem a specialistát, hogy miért lett ilyen megosztó a fejfájás elleni piercing, akkor leszögezi, hogy pontosan azért, mert valóban csak a fejfájást képes megszüntetni. „Kétféle hosszan tartó fejfájásról beszélhetünk, az egyik a fejből indul, és itt is gyökerezik, míg a másik egy lentről – jellemzően nyaki terültéről – kisugárzó fájdalom.

Mivel a piercinggel csak a fejből induló fájdalmat lehet teljes biztonsággal megszüntetni, ezért éppen ezen a területen lesz a leghatékonyabb”

– magyarázza a szakember, majd hozzáteszi, hogy a fülbevaló behelyezése előtt fontos tisztázni, hogy milyen jellegű fájdalom áll a háttérben. A 1,2 milliméter átmérőjű piercing nem fogja elmulasztani az egyéb panaszokat. „Minden vendég számára ismertetjük a piercing működési elvét, ami a migrén ellen valóban hosszan tartó segítséget biztosít. A sikeres eljárás érdekében lézeres technikával állapítjuk meg az akupunktúrás pont helyét a fülben, és ott helyezzük el az ékszert.”

Olyan, mint egy hagyományos testékszer 

Az akupunktúrás elven alapuló módszert egyre többen választják a migrén ellen, és a specialista elmondása alapján már léteznek láthatatlan piercingek is. „A növekvő igényekre a piac is reagált, és mára elérhetők az áttetsző orvosi anyagból készült piercingek is, de természetesen extrém formák és színek is választhatók. Ízlés kérdése, hogy ki milyet kér, én mindenkinek azt javaslom, hogy

egy cél legyen a szeme előtt: a fejfájás megszüntetése.

Ennek érdekében otthoni ápolásra is szükség van. A higiéniai előírások betartása kötelező, ilyen a terület fertőtlenítése” – mondja Vivien, végül leszögezi, hogy a migrénpiercing nem csodaszer, nem fog megszüntetni minden testi fájdalmat, hanem a nevéből adódóan a fejfájás ellen használ, és az alkalmazása előtt javasolt a szakorvosi vizsgálat is. A migrénpiercing behelyezése nem minősül orvosi vagy gyógyászati tevékenységnek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra