Hajhullás elleni csodaszernek tartják: ezt tudja a koffeines sampon valójában

GettyImages-1047490102

A férfiaknál kényes kérdés a kopaszodás, ezért a koffeines samponok gyakran az utolsó reménysugarat jelentik számukra.

A koffeines samponokat általában hangzatos szlogenekkel hirdetik, amelyek valóságos csodaszerként mutatják be őket, a kutatók azonban visszafogottabban fogalmaznak hatásukat illetően. A helyzet egy kicsit hasonló lehet, mint a kávénál. Elképzelhető, hogy vannak bizonyos előnyei, de nincs értelme ész nélkül használni.

Mennyire hatásosak a koffeines samponok?

Egy 2007-es tanulmány ugyan azt mutatta, hogy a koffein hatására a szőrtüszők képesek újra növekedni (legalábbis laboratóriumi körülmények között), egyelőre nem készültek olyan független klinikai vizsgálatok, amelyek alátámasztanák, hogy a koffeines samponnal történő hajmosás hosszú távon megakadályozná vagy megállítaná a hajhullást.

A koffeines sampon hatására vonatkozó bizonyítékok meglehetősen korlátozottak, és leginkább magánfinanszírozású vizsgálatokon alapulnak.

Egy másik, 2014-es tanulmány során a kutatók 1 százalék koffeint tartalmazó sampont vittek fel a résztvevők mellkasára, akiket két csoportra osztottak. Az első csoportnál a szőrtüszőket viasszal zárták le, míg a másodiknál szabadon hagyták. A sampont 2 perc múlva lemosták, majd a következő 72 órában különböző időközönként vérmintákat vettek.

Sok férfit aggaszt a hajhullás
Sok férfit aggaszt a hajhullásEmirMemedovski / Getty Images Hungary

Az első csoportban, ahol a tüszőket nyitva hagyták, a megnövekedett koffeinszint már az alkalmazás után 5 perccel kimutatható volt a vérben. Ez arra enged következtetni, hogy a koffein valóban felszívódhat a szőrtüszőkön keresztül.

Az eredmények óvatos bizakodásra adnak okot, de ahhoz, hogy megalapozott állításokat lehessen tenni, további vizsgálatok szükségesek.

Milyen potenciális előnyei lehetnek?

1. A hajhullásért felelős hormon elnyomása

A hajhullás akkor jelentkezik, amikor egy DHT néven ismert hormon károsítja a hajhagymákat. A DHT pedig közreműködik a férfias típusú hajhullásnak nevezett androgén alopecia (AGA) kialakulásában, amely az 50 év feletti férfiak több mint 50 százalékát érinti. Ez azért érdekes, mert egy kutatás feltárta, hogy a koffein elnyomhatja az androgén alopeciát.

2. Hosszabb hajszálak

Egy 2007-es tanulmány megállapította, hogy a koffein a férfiaknál blokkolhatja a DHT hatását a szőrtüszőkben, miközben serkenti a hajszálak növekedését.

Ez hosszabb, szélesebb hajgyökereket eredményezett.

A vizsgálatból az is kiderült, hogy minél hosszabb ideig voltak kitéve a szőrtüszők a koffeinnek, annál hosszabbra nőttek a hajszálak. Egy másik, 2014-es tanulmány ezzel összefüggésben arra jutott, hogy a koffein megnyújthatja a haj szárát.

3. Erősebb, egészségesebb haj

A kávé antioxidánsokban gazdag, ami áldásos lehet a hajra nézve is. Kedvező tulajdonságaik révén az antioxidánsok elősegíthetik a sérült haj regenerációját, és megakadályozhatják a további károsodást.

Annyi biztos, hogy a koffein tényleg felszívódik a samponból
Annyi biztos, hogy a koffein tényleg felszívódik a samponbólTatiana / Getty Images Hungary

Mindezeken túl a koffeines sampon használata a következő pozitív hatásokkal járhat:

  • más termékek lerakódásainak eltávolítása szintetikus vegyszerek nélkül
  • a haj és a fejbőr pH-értékének helyreállítása
  • a száraz, göndörödő haj puhítása és kisimítása
  • a haj természetes színezése

Milyen mellékhatásai lehetnek?

A koffeines samponoknak csak kevés mellékhatást tulajdonítanak, és azok is enyhébbek. Idetartozik a fejbőr irritációja, a haj elszíneződése, illetve a csökkent hatékonyság hosszú távú használat esetén.

Hogyan kell használni?

A koffeines sampont helyileg kell alkalmazni, majd 2 percig a fejbőrön hagyni. Mivel gyorsan felszívódik, hatása azután is érvényesül, hogy ki lett öblítve. A hatóanyag ilyenkor a hajszálakon keresztül jut a szőrtüszőkhöz.

A koffeines sampon napi rendszerességgel használható. Bár itt nem kell olyan durva mellékhatásokkal számolni, mint a kávénál, nincs értelme gyakrabban próbálgatni, mert ettől nem fog jobban hatni, viszont megnövelheti az irritáció esélyét.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra