Nagy változást hoz a gyesben a július

változás gyes
Olvasási idő kb. 2 perc

A kisgyermekes családok életét könnyíti meg a gyermekgondozást segítő ellátások (gyes) ügyintézésének egyszerűsítése és felgyorsítása. A júliustól érvényes változást a Kulturális és Innovációs Minisztérium jelentette be.

A kormány célja, hogy a családtámogatásokat minél kevesebb adminisztrációs eljárással lehessen igénybe venni. Az új rendszer értelmében a gyermekgondozási díjra (gyed) jogosult szülőknek az ellátás lejárta után nem kell kérelmezniük a gyest, mivel annak megállapítása és folyósítása automatikusan, úgynevezett hivatalból induló eljárás keretében történik majd – hangsúlyozza a kormány honlapja.

Kedvező irányba változik a gyes

A Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára bejelentette, hogy 2024. július 1-jétől kezdődően tovább egyszerűsödik és felgyorsul a gyermekgondozást segítő ellátások (gyes) ügyintézése.

Pozitív változás: gyorsabban és könnyebben lehet majd elérni a gyest
Pozitív változás: gyorsabban és könnyebben lehet majd elérni a gyestMaskot / Getty Images Hungary

A gyedben részesült szülőknek, a gyermek 2. életévének, ikergyermekek esetén a 3. életévének betöltéséig nem kell kérelmezniük a gyest, mivel az illetékes kormányhivatal az egészségbiztosító által szolgáltatott adatok alapján hivatalból állapítja meg az ellátást.

Ez jelentős adminisztrációs könnyítést jelent a kisgyermeket nevelő családok számára

– hangsúlyozta Hornung Ágnes.

A változások 2024. július 1-je után lépnek érvénybe. Ekkortól csak akkor szükséges gyes iránti kérelmet benyújtani, ha nem az a szülő kéri, aki a gyedben részesült. Az ilyen kérelmeket elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül, a Személyre szabott Ügyintézési Felületen (SZÜF) keresztül lehet elindítani. Szintén kérelemmel kell élni, ha a gyedre való jogosultság a gyermek második, illetve harmadik életévének betöltése előtt megszűnt.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek