A forró levegős sütő feltalálói szerint így készítsd a tökéletes sült krumplit

GettyImages-1314347038

Egyre több háztartásban van már air fryer, amelyet sokan vetnek be arra, hogy ízletes köretet készítsenek az ebédjük mellé. Ha már kísérleteztél a tökéletes air fryeres sült krumplival, de eddig nem voltál elégedett a végeredménnyel, van egy jó hírünk: itt a recept.

A forró levegős sütők egészségesebb változatban juttatnak hozzá minket az olyan komfortételekhez, mint a rántott hús vagy a sült krumpli, ráadásul attól is megkímélnek, hogy olajszagban ússzon a lakás, amikor ezeket készíted. Kis adag ennivaló gyorsabb elkészítésére ideálisak, de fagyasztott péksütemények felmelegítésében is nagyszerű társaid, egyesek szerint pedig verhetetlenek a sült zöldségfélék terén. De mi van akkor, ha csak egyszerű, de tökéletes sült krumplira fáj a fogad?

Így süsd a tökéletes air fryeres krumplit

Ha sütöttél már krumplit forró levegős sütőben, biztosan neked is feltűnt, milyen nehéz eltalálni az ideális állagot: a krumpli ne legyen nyers, de égett vagy túl kemény sem. Az air fryerrel a világot megismertető Philips egyik szakértője, Martin Senders nemrég megosztotta az internet népével, pontosan hogyan süti ő az ideális sült krumplit a kompakt sütőben: érdemes egy próbát tenni trükkjeivel.

Ha a Senders-módszert követed, a következőket kell tenned:

  • miután hasábokra vágtad a burgonyát, itasd le konyhai papírtörlővel azokat;
  • bármennyire is nagy a kísértés, hogy egyszerre nagyobb adaggal töltsd meg a sütő kosarát, ne engedj neki. Inkább tartson tovább a teljes sütési folyamat, de ha túl sokat teszel az air fryerbe, biztosan nem leszel elégedett a végeredménnyel;
  • ahogy a mosogatógépnél, úgy itt sem mindegy, hogy pakolod be. Ha mégis egymásra helyeznél több réteget, cikkcakkban tedd, így ugyanis jobban körbe tudja a krumplit táncolni a forró levegő.

Mindössze ennyit kell tenned annak érdekében, hogy elérd az ideális állagot és ropogósságot a következő adag sült krumplinál!

A tökéletes sült krumpli elkészítéséhez csak pár trükköt kell ismerned
A tökéletes sült krumpli elkészítéséhez csak pár trükköt kell ismernedJacques Julien / Getty Images Hungary

Nem mindegy, mit sütsz ebben az eszközben

Ha a forró levegős sütő rajongója vagy, van még jó hírünk. Az ebben készített ételek valamivel egészségesebbek, mint olajban kisütött alternatíváik, de azt azért érdemes tudni, hogy a felhasznált összetevőktől függ itt is, mennyire tekinthetjük például szívbarátnak a végeredményt. A bacont például hiába sütöd így, még nem válik egészségessé, és nem sikerült teljes mértékben kiküszöbölni a magas hőfokon történő sütés összes káros hatását sem ezzel a megoldással.

A sütés közben keletkező policiklikus aromás szénhidrogének olyan rákkeltő anyagok, amelyek füst formájában keletkeznek magas hőmérsékletű sütés során.

Ezek a forró levegős sütőben is képződnek, de kisebb mennyiségben, mivel ilyenkor jóval kevesebb olajat használunk, mint serpenyőben szoktunk. Egyes tanulmányok ugyanakkor rámutattak arra is, hogy a hal forró levegős sütőben történő elkészítésekor nagyobb mennyiségben keletkeznek szívbetegséghez, daganatos betegségekhez és egyéb egészségügyi állapotok kialakulásához köthető koleszterinoxidációs termékek, mint hagyományos sütés során.       

A halogénsütő is áramtakarékos konyhai eszköz
A halogénsütő is áramtakarékos konyhai eszköztirc83 / Getty Images Hungary

Az új őrület a halogénsütő

Mivel viszonylag frissen megismert sütési technológiáról van szó, a közeljövőben valószínűsíthető még, hogy további jellegzetességeit ismerhetjük meg a forró levegős sütő használatának – de közben már itt az ennél is újabb és többet ígérő technológia, a halogénsütő.

Ebben az eszközben nem fűtőszál, hanem egy halogénizzó szolgáltatja a sütéshez a hőt, melyet aztán ventilátorlapátok oszlatnak el egyenletesen a szintén kompakt kivitelű sütő belső terében.

Alacsony energiafelhasználásuk miatt válnak egyre népszerűbbé, mivel a villanysütőkhöz képest töredék mennyiségű elektromosság felhasználásával készíthető bennük kisebb adag étel.

Tesztek szerint ugyanakkor a halogénsütő sütési ideje valamivel hosszabb, mint az air fryeré – elő is kell azt melegíteni –, így bár valóban energiatakarékosabban működik, összességében több idő alatt és nagyságrendileg ugyanannyi áramot használsz el, ha ebben sütsz. Ez lehet az oka talán annak, hogy a halogénsütők – melyek egyébként Magyarországon is beszerezhetők már – nem tudtak annyira elterjedtté válni, mint az air fryerek, holott a hőforrástól eltekintve gyakorlatilag ugyanazon működési elv alapján készítheted el bennük az ebédedet.

Ha arra is kíváncsi vagy, mennyivel energiatakarékosabb egy air fryer a hagyományos sütőknél, olvasd el ezt a cikket!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek