A szülők eleinte féltek, hogy a robbanós cukorkától a gyerekük is felrobban

Pop-Rocks

A robbanós cukorka néven ismert retró édesség valójában egy félresikerült kísérlet eredménye, és komoly félelmek is övezték a kezdetekben a szülők részéről.

Nincs az a gyerek, aki ne őrülne meg a robbanós cukorkáért, amely a nyállal érintkezve pattogó hangot ad ki, és bizsergő érzést kelt a szájban. Bár az édesség a 80-as években ért népszerűsége csúcsára, ma is megtalálható egyes boltok kínálatában. Tarts velünk, és megtudhatod, milyen véletlen folytán született, illetve miből adódik jellegzetes robbanó hatása.

Ki találta felé a robbanós cukorkát?

A robbanós cukorkát William A. Mitchell kémikusnak köszönheti a világ, aki eredetileg egy instant szénsavasüdítő-tabletta megalkotását tűzte ki céljául. Ez ugyan nem sikerült, de a szén-dioxiddal való kísérletezés eredményeként megszületett az újszerű édesség, amelyet egy kollégája, Leon T. Kremzner segítségével tökéletesített, majd 1961-ben szabadalmaztatott.

Érdekesség, hogy a termék csak majd másfél évtizeddel később, 1975-ben került forgalomba, 1983-ban pedig le is állították a gyártását, mert úgy gondolták, hogy nincs rá valós piaci igény. Hamar kiderült, hogy tévedtek: miután a szabadalom egy másik gyártóhoz került, a robbanós cukorka világszerte népszerűvé vált.

Féltek, hogy felrobbantja a gyerekeket

A robbanós cukorka sikerének kezdeti megtorpanásához az is hozzájárulhatott, hogy az amerikai szülők körében komoly aggodalmat keltett a feltevés, hogy gyermekeik felrobbanhatnak fogyasztása miatt. A gyártó ezért végül kénytelen volt egy nagyszabású tájékoztató kampányt indítani a megnyugtatásukra.

Hogyan készül?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a termék alapja nem különbözik más cukorkákétól. „A trükk abban rejlik, hogy készítésekor a folyékony cukormasszát nagynyomású, 40 baros szén-dioxiddal dúsítják. Ez igen magas érték: viszonyításként még egy autó kerekében sincs több 2,5 barnál.”

A dúsítás után a masszát kihűtik, így a megszilárdult cukor az apró szén-dioxid buborékokat körbezárja. Az így kapott robbanós cukorkát ezután kisebb méretű darabokra őrlik.

„A jellegzetes pattogó hang és a nyelvünkön jelentkező bizsergő érzés annak köszönhető, hogy a nagynyomású gáz hirtelen távozik, amikor a cukorka elolvad a szánkban.”

A szakember hozzátette, természetesen teljesen alaptalan a feltételezés, hogy valaki felrobbanjon tőle, hiszen egy zacskó cukorkában feleannyi szén-dioxid sincs, mint egy pohár szénsavas üdítőben. Ettől függetlenül célszerű mértékkel fogyasztani, hiszen nevéhez híven rengeteg cukrot tartalmaz.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra