Egyes vélemények szerint veszélyes is, ha a bontott konzervet napokra, akár hetekre a hűtőbe teszed – ezt mások vitatják, ugyanakkor az tagadhatatlan, hogy az élelmiszer minősége és íze megszenvedheti, ha így cselekszel.
Carl Batt, a Cornell University mikrobiológusa úgy vélekedik: tényleg fémek oldódhatnak ki a nyitott konzervdobozokból, főként akkor, ha savas jellegű élelmiszer van bennük. Ez azonban nem feltétlenül jelent veszélyt a fogyasztóra, mivel a konzervek korróziója évek alatt megy végbe, nem pedig napok vagy hetek leforgása alatt. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) állásfoglalása szerint nem különösebben veszélyes, ugyanakkor nem a legjobb választás így cselekedni, viszont mindenképp érdemes valamivel lefedni a konzervet.

Így tedd a konzerv tartalmát a hűtőbe
Ha nem is az egészségünkre jelentett veszélye miatt, de az étel íze érdekében sokkal bölcsebb dolog a konzerv tartalmát egy másik edénybe átkanalazni.
Ideális esetben egy üvegbe, nem pedig műanyag tárolóba, amely természetesen legyen a lehető legtisztább.
Amennyiben ezt elmulasztod, az élelmiszer valóban kaphat egy kellemetlen fémes ízt, amely gyakorlatilag fogyaszthatatlanná teszi azt.
Az ízlés szubjektív, de vannak ételek, amelyeket még a legedzettebb gyomrú gasztrokalandorok is kihívásnak tartanak.
Tovább olvasomMár csak azért is jobb ötlet így eltenni ezeket az élelmiszereket, mert azok kifejezetten romlandók: pont úgy kellene kezelnünk a megbontott konzerveket, ahogyan a főtt étellel is teszünk. A következő lépéseket érdemes tehát követni a fel nem használt konzervekkel kapcsolatban:
- tiszta, lehetőleg üveg tárolóba öntsük azok tartalmát
- a szószt, levet is öntsük át a konzervdobozból
- jelöljük, mikor tettük a hűtőbe
- az USDA állásfoglalása szerint 4 napon belül fogyasszuk el az élelmiszert.

Az élet a hűtőszekrény elterjedése előtt nem csak nehezebb, néha kicsit visszataszítóbb is volt.
Tovább olvasomErre figyelj a konzervek kapcsán
Az ilyen élelmiszerekkel kapcsolatosan gyakran felmerül annak kérdése is, vajon meddig állnak el. Természetesen attól, hogy konzervbe csomagolták, az étel nem örök életű, ezért fontos figyelni arra is, hogy ha valamiből nagyobb készletet tartunk otthon, a frissen vásárolt konzerveket mindig az otthoniak mögé helyezzük, így az fogy majd el gyorsabban, amit régen vettünk.
A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy rozsdásodó, megnyomódott, szivárgó konzervet ne vigyünk haza és otthon se fogyasszunk.
Kinyitás előtt tisztítsuk meg az esetleg poros csomagolást, és csak tiszta konzervnyitóval lássunk neki kibontásának. Ha nyitásukkor furcsa szagot érzel, ne fogyaszd el a konzerv tartalmát.
A csírázott burgonya veszélyes lenne? Ez is kiderül cikkünkből.

A kicsírázott krumplinak valóban vannak veszélyei.
Tovább olvasom
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés