Teszt: mit tudhat egy konyhai robotgép, amely 400 ezer forintba kerül?

GettyImages-496433680

Összesen 74 különböző konyhai robotgépet vetett alá laboratóriumi vizsgálatnak legújabb, nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel közösen végzett tesztjében a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

A teszt során a szakemberek többféle szempont, így általános használhatóságuk, élettartamuk, zajkibocsátásuk és energiafogyasztásuk alapján vizsgálták meg a termékeket. Mivel a konyhai robotgépek átlagára igen széles skálán, 23 és 400 ezer forint között mozog, kíváncsiak voltak arra is, hogy a magasabb árfekvés vajon garanciát jelent-e a minőségre. Mutatjuk, mi lett az eredmény.

Hogy zajlott a teszt?

Az egyesület közleménye szerint a teszten fontos szempont volt, hogy a vizsgálatokat a hétköznapi konyhai használathoz hasonló körülmények között végezzék el. Ennek a jegyében minden esetben pontosan követték a robotgépek használati útmutatójában szereplő gyártói utasításokat.

A vizsgált termékek két fő kategóriába estek. Míg az úgynevezett keverőkaros robotgépek legnagyobb erőssége a keverés, a habverés és a dagasztás, addig az univerzális robotgépek inkább az aprításban, a vágásban és a darálásban jeleskednek. Mindkét kategóriában vannak olyan készülékek, amelyek alkalmasak más konyhai feladatok ellátására is, ám ezekhez szükség lehet további kiegészítők beszerzésére is.

Egy ilyen gép komoly segítséget jelenthet a konyhában
Egy ilyen gép komoly segítséget jelenthet a konyhábanLazy_Bear / Getty Images Hungary

A termékek működését a szakemberek többféle gyakori alapanyaggal és étellel, köztük tojáshabbal, tejszínhabbal, pitetésztával, kenyértésztával, majonézzel és palacsintatésztával is tesztelték, de kipróbálták például azt is, hogy milyen dióféléket, fűszernövényeket, hagymát és burgonyát aprítani, szeletelni, sajtot és sárgarépát reszelni, jeget darabolni, továbbá bébiételt, smoothie-t és gyümölcsleveket készíteni velük. Miután egy konyhai robotgéppel szemben ezek a legfontosabb elvárások, az itt szerzett pontszámokat nagyobb súllyal vették figyelembe a végeredménynél.

A fent már említett zajszint és energiafogyasztás mellett a teszten értékelték még a készülékek általános kezelhetőségét is, ami a Bosch egyes modelljeinél (mint az MCM42024 és az MUM52120) különösen gördülékenynek bizonyult, illetve ellenőrizték a biztonsági követelmények betartását is, ami mindegyik terméknél megfelelt az előírásoknak.

Mennyibe kerül egy használható robotgép?

Az eredmény egyértelműen rámutatott, hogy a készülékek ára és teljesítmény nem feltétlenül egyenesen arányos. Mint kiderült, a jól teljesítő robotgépekből a 100 ezer forint alatti árkategóriában is bőséges a választék, ezért ha ennél magasabb a vételár, érdemes lehet átgondolni, hogy a kiszemelt modellnek van-e olyan extra funkciója, ami indokolná, hogy megérje többet költeni rá.

A legtöbb esetben nincs.

Az egyesület kiemelte, ebben a termékkategóriában sem tanácsos kizárólag a márka alapján dönteni, mivel egy gyártó különböző modelljei között jelentős különbségek lehetnek – legyen szó akár a Kenwood, a Bosch vagy a KitchenAid gépeiről.

Az ár és a minőség viszonya
Az ár és a minőség viszonyaTudatos Vásárlók Egyesülete

A KitchenAid egyik modellje például hiába volt a legdrágább a mezőnyben, a lista végén végzett, egy másik termék, az ARTISAN 5KFP1644 viszont úgy került be a legjobbak közé, hogy árfekvése is kedvezőnek mondható.

A teszt részletes eredménye (előfizetés ellenében) ide kattintva olvasható.

Miért fizetős az eredmény?

„Az International Consumer Research & Testing (ICRT) 1990-ben létrehozott, egységes sztenderdeket követő termékteszteléssel foglalkozó szervezet. A célja az, hogy megalapozott információkkal segítse a vásárlókat. A hálózat fogyasztóvédelmi szervezeteket fog össze Európából és a világ minden tájáról. Minden tagja reklámmentesen, gyártóktól, kereskedőktől és politikai pártoktól függetlenül működik. A tesztek részletes eredményeit kizárólag az ICRT-hez tartozó szervezetek publikálhatják saját, erre a célra kialakított felületükön. A hálózat magyarországi tagja a Tudatos Vásárlók Egyesülete, amely a www.tesztek.tudatosvasarlo.hu weboldalon teszi közzé magyarul a nemzetközi vizsgálatokban megszerzett részletes, fogyasztói szempontok mentén rendszerezett eredményeit, valamint a nálunk is kapható termékeknek – a teszt publikálásának időpontjában aktuális – átlagos fogyasztói árát. A TVE tesztjei olyan vizsgálatokra alapoznak, melyekben nemcsak műszeres méréseket végeznek, hanem ki is próbálják, felhasználói oldalról is értékelik az adott árucikkeket” – írta indoklásában az egyesület.

Oszd meg másokkal is!
Mustra