Miért dugjuk ki a nyelvünket, amikor koncentrálunk?

GettyImages-958886758

A kidugott nyelv a leggyakrabban a gyerekeknél figyelhető meg, amikor láthatóan minden idegszálukkal koncentrálnak valamire.

A tipikusan a koncentráció jeleként azonosított nyelvnyújtás nem csak a gyerekekre jellemző, gyakran a felnőtteknél is előfordul – különösen a bonyolult feladatok végrehajtása során. Vajon mi lehet az oka? A kutatók találtak egy logikusnak tűnő magyarázatot. 

Ezért dugjuk ki a nyelvünket

A téma egyik kutatója, Gillian Forrester kognitív idegtudós szerint a kidugott nyelv ahhoz kapcsolódhat, amikor az emberek olyan komplex kézmozdulatokat hajtanak végre, melyekhez finommotoros mozgások szükségesek – írja a Live Science. Egy elmélet szerint erre a „motoros túlcsordulás” elnevezésű jelenség lehet a magyarázat.

A felnőttek is csinálják
A felnőttek is csináljáksaulgranda / Getty Images Hungary

A Frontiers in Psychology című tudományos folyóiratban 2019-ben jelent meg egy tanulmány, mely szerint az agy nyelvnek szentelt része nagymértékű átfedést mutat a kézügyességnek és eszközhasználatnak alárendelt neurális hálózatokkal. Ebből kiindulva elképzelhető, hogy az agy ügyességért felelő régiójában tüzelő neuronok a finom mozdulatok végrehajtása közben egyszerűen túlcsordulnak a szomszédos idegszövetbe, ami történetesen éppen a szájat irányítja.

Ha tehát egy finommotoros feladatra összpontosítasz, a hatás „átterjedhet” a nyelvi régióra, melynek következtében a száj és a nyelv összeszorulhat.

Forrester úgy gondolja, ez minden bizonnyal fedi az igazságot, de a jelenségben közrejátszhatnak evolúciós okok is, amelyek még azokra az időkre vezethetők vissza, amikor őseink kommunikációjában a kézmozdulatokról a száj és a nyelv használatára terelődött át a hangsúly.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra