Miért dugjuk ki a nyelvünket, amikor koncentrálunk?

GettyImages-958886758
Olvasási idő kb. 2 perc

A kidugott nyelv a leggyakrabban a gyerekeknél figyelhető meg, amikor láthatóan minden idegszálukkal koncentrálnak valamire.

A tipikusan a koncentráció jeleként azonosított nyelvnyújtás nem csak a gyerekekre jellemző, gyakran a felnőtteknél is előfordul – különösen a bonyolult feladatok végrehajtása során. Vajon mi lehet az oka? A kutatók találtak egy logikusnak tűnő magyarázatot. 

Ezért dugjuk ki a nyelvünket

A téma egyik kutatója, Gillian Forrester kognitív idegtudós szerint a kidugott nyelv ahhoz kapcsolódhat, amikor az emberek olyan komplex kézmozdulatokat hajtanak végre, melyekhez finommotoros mozgások szükségesek – írja a Live Science. Egy elmélet szerint erre a „motoros túlcsordulás” elnevezésű jelenség lehet a magyarázat.

A felnőttek is csinálják
A felnőttek is csináljáksaulgranda / Getty Images Hungary

A Frontiers in Psychology című tudományos folyóiratban 2019-ben jelent meg egy tanulmány, mely szerint az agy nyelvnek szentelt része nagymértékű átfedést mutat a kézügyességnek és eszközhasználatnak alárendelt neurális hálózatokkal. Ebből kiindulva elképzelhető, hogy az agy ügyességért felelő régiójában tüzelő neuronok a finom mozdulatok végrehajtása közben egyszerűen túlcsordulnak a szomszédos idegszövetbe, ami történetesen éppen a szájat irányítja.

Ha tehát egy finommotoros feladatra összpontosítasz, a hatás „átterjedhet” a nyelvi régióra, melynek következtében a száj és a nyelv összeszorulhat.

Forrester úgy gondolja, ez minden bizonnyal fedi az igazságot, de a jelenségben közrejátszhatnak evolúciós okok is, amelyek még azokra az időkre vezethetők vissza, amikor őseink kommunikációjában a kézmozdulatokról a száj és a nyelv használatára terelődött át a hangsúly.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek