A kaukázusi kefir megnevezés azt sejteti, mintha a termék valami pluszt adna a hagyományos kefirhez képest. De vajon tényleg így van? És ha igen, akkor egyszerűen csak autentikusabb, vagy netán egészségesebb is? Megkérdeztük a szakértőt.
Miben különbözik a hagyományos és a kaukázusi kefir?
Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, azt, hogy mit nevezhetünk kefirnek, a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza, de az előírás a kaukázusi kefirre külön nem tér ki.
A kefir az élőflórás savanyú tejkészítmények csoportjába tartozik.
A szakember szerint a kaukázusi kefir nem mutat markáns különbségeket a sima kefirekhez képest, a különbség kimerül annyiban, hogy némi szénsavasság érezhető rajta. „A kaukázusi kefir egy fehér, krémes állagú, akár rögöket is tartalmazó, de jellemzően krémes, savanykás, enyhén szénsavas jellegű termék.”
![A kaukázusi kefir a legtöbb élelmiszerbolt kínálatában megtalálható](http://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4467/44671/446714/44671446_dda18cf8947a62682c34d31553995292_wm.jpg)
Miért nevezik kaukázusinak?
Azért, mert a kefir eredetileg a Kaukázusból származik. „A kefirek közötti különbséget a kefirkultúra minimális eltérései adják, de ez nemcsak kefir és kaukázusi kefir, hanem kaukázusi és kaukázusi kefir között is érezhető lehet” – magyarázta az élelmiszermérnök.
Kétségtelen, hogy marketingszempontból előnyös a megnevezés.
Hogyan készül?
A kefirt kefirgombával erjesztik, azaz élő mikrobákat szaporítanak el benne, amelyek életműködésük során alakítják ki a termék jellegzetes tulajdonságait. „A kefirgombát különböző élesztőgombák és a szervezet számára hasznos baktériumok alkotják (pl. tejsavbaktériumok, ecetsav-baktériumok, élesztőgombák). Ezért is alakul ki a termék szénsavas jellegét adó minimális szén-dioxid-tartalom, illetve az alkoholos erjedés miatt némi alkohol is keletkezik” – tudtuk meg Traszkovics Zsolttól.
![Fogyasztása jótékonyan hat az egészségre](http://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4467/44671/446714/44671486_89de6378f5f97f66e96419262b7b0ec2_wm.jpg)
Mennyire egészséges?
A kefir – akár kaukázusi, akár nem – a szervezet számára fontos fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz – a fehérjék egy részét ráadásul már aminosavakra lebontva, ami a könnyebb emészthetőséget is segíti.
A benne lévő élő mikrobák (probiotikumok) a bélrendszerünk hasznos részét képzik, emésztésünket, anyagcserénket serkentik.
Bár némi alkoholt is tartalmaz, a jótékony mikrobák a kefirben lévő tejcukrot tejsavvá alakítják, ezért az csaknem teljesen laktózmentes. „Fontos megemlíteni, hogy ugyan kétségtelenül egészséges, de nagymértékű fogyasztása már nem tekinthető annak. A nagy mennyiségű tejsav ugyanis felboríthatja a bélflóra természetes egyensúlyát” – tette hozzá a szakember.
![](https://kep.index.hu/1/0/5745/57454/574548/57454875_b252945c3edff78029d100d12850877a_wm.jpg)
Kutyabarátok készüljetek!
Jön a Dogz, az év legnagyobb kutyás fesztiválja! Falkasétákkal, állatorvosi tanácsadással, kutyás bemutatókkal, kutya&gazdi fotózással és sok más ingyenes programmal várunk szeptember 7-én a Városligeti Nagyréten.
Váltsatok jegyet a DOGZ fesztivál színpad izgalmas előadásaira is!
hirdetés