A kaukázusi kefir csak egy marketingfogás, vagy tényleg egészségesebb?

GettyImages-1130462812

A kaukázusi kefirről általában azt gondolják, hogy nagyon egészséges, ami igaz is, de hangzatos elnevezése ellenére nem mondható igazán különlegesnek.

A kaukázusi kefir megnevezés azt sejteti, mintha a termék valami pluszt adna a hagyományos kefirhez képest. De vajon tényleg így van? És ha igen, akkor egyszerűen csak autentikusabb, vagy netán egészségesebb is? Megkérdeztük a szakértőt.

Miben különbözik a hagyományos és a kaukázusi kefir?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, azt, hogy mit nevezhetünk kefirnek, a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza, de az előírás a kaukázusi kefirre külön nem tér ki.

A kefir az élőflórás savanyú tejkészítmények csoportjába tartozik.

A szakember szerint a kaukázusi kefir nem mutat markáns különbségeket a sima kefirekhez képest, a különbség kimerül annyiban, hogy némi szénsavasság érezhető rajta. „A kaukázusi kefir egy fehér, krémes állagú, akár rögöket is tartalmazó, de jellemzően krémes, savanykás, enyhén szénsavas jellegű termék.”

A kaukázusi kefir a legtöbb élelmiszerbolt kínálatában megtalálható
A kaukázusi kefir a legtöbb élelmiszerbolt kínálatában megtalálhatóVlg / Getty Images Hungary

Miért nevezik kaukázusinak?

Azért, mert a kefir eredetileg a Kaukázusból származik. „A kefirek közötti különbséget a kefirkultúra minimális eltérései adják, de ez nemcsak kefir és kaukázusi kefir, hanem kaukázusi és kaukázusi kefir között is érezhető lehet” – magyarázta az élelmiszermérnök.

Kétségtelen, hogy marketingszempontból előnyös a megnevezés.

Hogyan készül?

A kefirt kefirgombával erjesztik, azaz élő mikrobákat szaporítanak el benne, amelyek életműködésük során alakítják ki a termék jellegzetes tulajdonságait. „A kefirgombát különböző élesztőgombák és a szervezet számára hasznos baktériumok alkotják (pl. tejsavbaktériumok, ecetsav-baktériumok, élesztőgombák). Ezért is alakul ki a termék szénsavas jellegét adó minimális szén-dioxid-tartalom, illetve az alkoholos erjedés miatt némi alkohol is keletkezik” – tudtuk meg Traszkovics Zsolttól.

Fogyasztása jótékonyan hat az egészségre
Fogyasztása jótékonyan hat az egészségreFascinadora / Getty Images Hungary

Mennyire egészséges?

A kefir – akár kaukázusi, akár nem – a szervezet számára fontos fehérjéket, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz – a fehérjék egy részét ráadásul már aminosavakra lebontva, ami a könnyebb emészthetőséget is segíti.

A benne lévő élő mikrobák (probiotikumok) a bélrendszerünk hasznos részét képzik, emésztésünket, anyagcserénket serkentik.

Bár némi alkoholt is tartalmaz, a jótékony mikrobák a kefirben lévő tejcukrot tejsavvá alakítják, ezért az csaknem teljesen laktózmentes. „Fontos megemlíteni, hogy ugyan kétségtelenül egészséges, de nagymértékű fogyasztása már nem tekinthető annak. A nagy mennyiségű tejsav ugyanis felboríthatja a bélflóra természetes egyensúlyát” – tette hozzá a szakember.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra