Így neveld a fikuszodat: szakértői tippek a gondozáshoz

Szakértőnk összeszedte, mire kell figyelni a fikusz gondozásánál, hogy a növény gyorsabban növekedjen és új hajtásokat hozzon a lakásban.

A fikuszfélék az eperfafélék családjába tartoznak, csakúgy, mint a füge is – emelte ki érdekességként Török Balázs, a Lets Leaf YouTube-csatorna szerkesztője, aki sorozatunkban hasznos tanácsaival segíti a szobanövények tartását. Mint mondta, ahogy a család többi faja, úgy a fikuszok is megtalálhatók szerte a világban. Itthon három fajukkal találkozhatsz a leggyakrabban: a szobafikusszal (Ficus elastica), a kislevelű vagy csüngőágú fikusszal (Ficus benjamina), illetve a lantlevelű fikusszal (Ficus lyrata).

A legfontosabb tudnivalók a fikusz gondozásáról

A fikuszokat sokan vásárolják, népszerű növények, de sokszor csak vegetálnak a szobában – mutatott rá Balázs. A Malajzia és India területén őshonos szobafikusz például – amelyet hatalmas, íves, sötétzöld, olykor bordó árnyalatú levelei miatt lehetetlen összetéveszteni a másik két fajtával – levéldísznövény, ezért a többi fajhoz képest kiemelten igényli a magasabb páratartalmat. Bár elvan szárazabb levegőjű helyiségekben is, de úgy lassabban vagy egyáltalán nem fejlődik, illetve a különböző kártevők, mint a gyapjas tetű és a tripsz is könnyebben támadják meg.

Meghálálja a gondoskodást
Meghálálja a gondoskodástAndrii Medvediuk / Getty Images Hungary

Ha a növény egészséges, megpróbálkozhatsz a szaporításával. Ehhez a két levél közötti részen kell levágni, majd vízbe tenni a szárát. „Ilyenkor legyünk türelemmel, akár hónapok is eltelhetnek, mire kigyökeresedik és elültethetjük az új növényt” – figyelmeztet Balázs, aki szerint a szaporítás másik előnye, hogy az anyanövény a vágás alatt új szárat növeszt, ezért egyszerűen bokrosítható.

„Tartásával nehezen lőhetünk mellé egy átlagos lakásban. Arra azonban érdemes ügyelni, hogy ne tegyük huzatba. Leveleit permetezhetjük vízzel, de még jobb, ha 1-2 ujjnyi agyaggolyót szórunk a kaspójába vagy tálcájába. Ez valamelyest megóvja a túllocsolástól, másrészt a párásításban is segít” – tette hozzá a szakértő.

A csüngőágú fikusz (Ficus benjamina) szintén Délkelet-Ázsiából származik, de míg ott akár a több tíz méteres magasságú példányok sem ritkák, addig szobanövényként tartva körülbelül kétméteres magasságig fejlődhet. Akárcsak a szobafikusz, ez is gyökereztetéssel szaporítható a száráról, és meghálálja a párát, a túlöntözést viszont nehezen tolerálja. Két öntözés között ezért ajánlott megvárni, hogy valamelyest kiszáradjon a talaja. Nagyon hasonló körülményeket igényel a lantlevelű fikusz is. Ez a fajta Afrika nyugati részéről származik, különlegességét pedig mélyzöld, hullámos és domború levelei adják.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra