Túlsúlyos a macskád? Így vedd rá a fogyásra

Ne szemléld tétlenül, hogy a macskád kezd Garfield-formát ölteni! Ha hagyod, hogy tovább terebélyesedjen, előbb-utóbb az egészsége látja majd kárát.

A plusz kilók nem egyik pillanatról a másikra, hanem hosszú hónapok, évek alatt kúsznak fel a macskára, így nem is fognak egyhamar tovaszállni. Főleg, ha rajta múlik! A cicád önszántából biztosan nem mondana le a finom falatokról, és ezután is boldog kajakómában fetrengve töltené a mindennapokat, ezért a folyamatban neked is aktív részt kell vállalnod. Adunk pár tippet, ami mindkettőtök számára megkönnyítheti az átmenetet.

Mikor tekinthető túlsúlyosnak egy macska?

Ha már a bordáit sem tudod kitapintani, vagy jól kivehető hasat növeszt, ami járás közben a teste többi részétől függetlenül mozog, akkor bizony elkönyvelheted, hogy a cicád túlsúlyos. A Howstuffworks szerint a macskák súlya jellemzően 3,6 és 4,5 kiló között mozog, elhízásról pedig 15 százalékos többlet esetén lehet beszélni, vagyis ha meghaladja az 5,5 kilót, már garantáltan túl van az egészséges határon.

Minél nehezebb a macskád, és minél több időt tölt túlsúlyosan, annál nagyobb az egészségügyi kockázat.

Mitől hízhat el?

Dr. Bodó Andrea állatorvos a Dívány kérdésére elmondta, a macskáknál a túlsúly általában a túletetésre és a mozgásszegény életmódra vezethető vissza, de gyakran előfordul az is, hogy az ivartalanítás utáni hormonális és anyagcsere-változások állnak a háttérben.

„Ha az állat hirtelen hízásnak indul, akkor mindenképpen javasolt állatorvoshoz vinni, aki ki tudja vizsgálni, hogy valamilyen betegség áll-e a háttérben. Bár a macskáknál – a kutyákkal ellentétben – viszonylag ritkán okoznak súlygyarapodást hormonális eredetű megbetegedések, de a cukorbetegséget például érdemes kizárni.”

Nem lesz jó vége!
Nem lesz jó vége!Lulamej / Getty Images Hungary

Milyen problémák származhatnak belőle?

A szakember szerint az elhízás komoly következményekkel járhat: növelheti a cukorbetegség, a keringési és ízületi rendellenességek, illetve a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Ha a háttérbetegségeket sikerül kizárni, a további lépésekhez szintén tanácsos az állatorvos segítségét kérni. Már csak azért is, mert a drasztikus fogyókúrából adódó hirtelen fogyás zsírmájszindrómát okozhat, ami rendkívül veszélyes lehet.

Hogy lehet fogyásra bírni?

Az egyik megoldás, hogy kifejezetten fogyáshoz szánt tápot adsz a macskának, ami a hagyományos eledelekhez képest kevesebb kalóriát és több rostot tartalmaz. De ezzel csak akkor tudsz eredményt elérni, ha pontosan követed a gyártó adagolási útmutatóját, jegyzi meg dr. Bodó Andrea.

Meg lehet próbálkozni a megszokott macskatáp mennyiségének csökkentésével is, de legfeljebb csak 10 százalékos mértékben, illetve annak egy részét (eleinte maximum a harmadát) hússal is ki lehet váltani. Persze ez megint csak nem ér semmit, ha közben jutalomfalatokkal tömöd a cicát, vagy könyörgő tekintetének engedve megosztod vele a kajádat. Legalább ekkora hiba az is, ha úgy mész el otthonról, hogy telerakod a tálját.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Ha a cicád hajlamos mindent egyszerre felfalni, majd később úgy viselkedik, mintha az éhhalál kerülgetné, az eledelét oszd több kisebb adagra. Már csak azért is, mert lehet, hogy nem is az ételre, csak a figyelmedre éhezik. Ha pedig több macskád van, célszerű külön szobákban etetned őket, hogy ne lakmározzanak egymás tápjából.

A fogyás másik fontos eleme a mozgás. Mivel a futópad a macskáknál nem járható út, kedvencedet leginkább különféle játékokkal bírhatod rá a fizikai aktivitásra. A fokozatosság elvét ugyanakkor itt is szem előtt kell tartani! A fogyás eredményességét rendszeres súlyméréssel érdemes követni. Erre a célra egy babamérleg a legalkalmasabb, de bármilyen eszközt is választasz, a lényeg, hogy mindig ugyanazt használd.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek