10 fenyegető helyzet, ahol nem a menekülés a megoldás

Nem mindig a futás a nyerő stratégia, ha vadállatokba botlasz vagy természeti katasztrófák fenyegetnek. Lehet, hogy elsőre jó ötletnek tűnik, de csak rontasz vele az esélyeiden.

Vannak olyan veszélyes helyzetek az életben, amikor az ösztöneid azt diktálják, hogy fordulj sarkon és fuss el, amilyen gyorsan csak tudsz. Bizonyos esetekben azonban épp az jelentheti a túlélésed zálogát, ha képes vagy megőrizni a hidegvéred és veszteg maradsz. A Howstuffworks 10 ilyen példát szedett össze.

1. Tornádó

Oké, nem valószínű, hogy a Blaha és Csepel között ingázva valaha is magával ragadjon egy pusztító erejű tornádó. De ki tudja, ha sokat jársz külföldön, egyszer még jól jöhet, ha képben vagy. Bár a tévéből ismert viharvadászok láthatóan könnyen el tudnak sasszézni egy tornádó útjából, te nem tartozol közéjük, ezért ne kísértsd a sorsot, és inkább húzd meg magad.

Nem, nemcsak elfutnod, hanem autóba ülnöd sem kéne. Az evakuációs útvonalakon gyakran hatalmas dugó alakul ki, így csapdába eshetsz, miközben menekülni próbálsz. Ha lemész az alagsorba (vagy a ház legalacsonyabb pontjára), nagyobb biztonságban lehetsz. Vigyél magaddal néhány párnát és takarót is, amiket magadra teríthetsz, ha a nyakadba potyognak a tárgyak.

2. Medve

A medvének ugyan kiszámíthatatlan a viselkedése, de szerencsére viszonylag ritkán támad az emberre – rendszerint akkor, ha fenyegetve érzi kölykeit –, és általában csak azt akarja, hogy békén hagyják. Ha ez nem is győz meg, hogy ne szaladj el előle, jusson eszedbe, hogy akár 48 km/órás sebességgel is futhat.

Esélyed sincs lefutni
Esélyed sincs lefutniFotó: Jami Tarris / Getty Images Hungary

Ha egyszer szembetalálod magad egy medvével, véletlenül se fordíts neki hátat, és ne is nézz a szemébe, csak szép lassan kezdj el hátrálni. Amennyiben mégis üldözőbe venne, nem igazán van más lehetőséged, mint agresszíven fellépni. Ha megpróbálod nagyobbnak mutatni magad, hangosan kiabálsz, meglengetsz egy botot vagy megdobálod kövekkel, talán sikerül elkergetned. Hatásos lehet még a medveriasztó spray is, ha előrelátó módon felszerelkeztél vele. Ha a medve mégsem tágít, feküdj hasra, maradj mozdulatlan, a kezeddel takard el a fejed és reménykedj a legjobbakban.

3. Rendőrség

A rendőrök kilógnak a sorból, hiszen nem jelentenek fenyegetést, mindaddig, amíg nem akarsz ellenszegülni nekik vagy meglógni előlük. Akkor viszont nagy bajba kerülhetsz. Még ha úgy is gondolod, hogy nem jogos a fellépésük, ne tanúsíts ellenállást! Persze megkérdezheted, hogy mivel gyanúsítanak és később panaszt is tehetsz az intézkedés ellen, de mindenkinek jobb lesz, ha a jogszerű keretek között jársz el.

4. Árvíz

Itt pont az ellenkezőjét kell tenned, mint egy tornádónál, vagyis a cél, hogy minél magasabbra, így például egy ház felső szintjére vagy tetejére juss. Az ár ereje azonban csalóka lehet, ezért légy óvatos: már 15 centiméteres vízmagasságnál is ledönthet a lábadról, a 46 centit elérve pedig az autódat is elsodorhatja.

Árvíz esetén további veszélyt hordozhatnak a leszakadt felsővezetékek, illetve a víz alatti akadályok, törmelékek is. Ha az autóban ragadnál, mielőbb hagyd el, és ha a körülmények megengedik, keress egy magas pontot, amit nem ér el a víz.

5. Agresszív kutya

Nyugtasson a tudat, hogy egy kutya valójában csak akkor fog megtámadni, ha fenyegetve érzi magát. Ilyenkor általában morog, vicsorog, lelapítja a füleit, felborzolja a szőrét és merev testtartást vesz fel. Ha ezeket a jeleket tapasztalod, ne tegyél hirtelen mozdulatokat, ne nézz a szemébe, ne kiabálj és végképp ne fuss el, mert ezzel csak provokálni fogod, ráadásul úgyis gyorsabb lesz nálad. Többet ér, ha lassan kitérsz előle, vagy egyszerűen mozdulatlan maradsz.

Ha a kutya rád rontana, tarts valamit magad elé, támadj az érzékeny részeire, így a szemére vagy az orrára, illetve végső mentsvárként gömbölyödj össze és a kezed kulcsold a nyakad köre. Ha úgy érzi, hogy nyert, remélhetőleg felhagy az agresszióval.

6. Felhasadt hullám

Az angolul rip currentnek nevezett jelenség során a partot érő hullámok a felszínen áramlanak vissza, és magukkal ránthatják a gyanútlan fürdőzőket. Mivel az áramlás sebessége a 7-8 km/órát is elérheti, ha elkapna, nem szabad a part felé úszni (tudjuk, nem futás, de a vízben azzal egyenértékű), mert még azelőtt ki fogsz fulladni, hogy a közelébe érhetnél. A jelenség szélessége ugyanakkor ritkán haladja meg a 30 métert, ezért a menekülésed kulcsa az lehet, hogy oldalirányban úszol. A másik megoldás, hogy felfekszel a vízre, rábízod magad a sodrásra és amint kijutsz a hatóköréből, a hullámokat megkerülve kiúszol a partra.

7. Földrengés

Ha a földrengés a négy fal között ér, távolodj el az ablakoktól, bújj be egy tömör asztal alá és takard le a fejed egy párnával, esetleg állj be egy ajtókeretbe vagy az épület fő falának egyik sarkába. Ha épp kint tartózkodsz, húzódj el az épületektől, felsővezetékektől és minden más veszélyforrástól, ami leszakadhat. Ha vezetsz, parkolj le – lehetőleg a fáktól, jelzőtábláktól és oszlopoktól távol –, majd hagyd el az autót. Csak egy dolgot ne tegyél: ne akarj elfutni. A legtöbb sérülés ugyanis éppen akkor történik, amikor az emberek a földrengés elől menekülve kilépnek a házukból.

8. Lövöldöző

Akár iskoláról, akár irodáról vagy moziról van szó, egy fegyveres ámokfutó súlyos fenyegetést jelent, amire kiszámíthatatlan viselkedése is rátesz egy lapáttal. A rémület arra sarkallhat, hogy gondolkodás nélkül, hanyatt-homlok menekülj előle, de ha túl akarod élni, megfontoltan kell cselekedned.

Az FBI a „run, hide, fight” stratégiát ajánlja, melynek lényege, hogy először keress egy biztonságos helyet – ami lehet egy zárható szobában, egy barikád mögött vagy adott esetben épületen kívül is –, rejtőzz el, és a támadóval csak végső esetben szállj szembe.

9. Farkasok

Farkasokkal csak ritkán lehet összefutni a vadonban, ráadásul ösztönösen kerülik az embert, ezért kicsi az esélye, hogy a vacsorájukként végzed – feltéve, hogy nem futsz el előlük, mert akkor a prédát láthatják benned, és mivel falkában vadásznak, szinte biztos, hogy nem lesz menekvés. A szakértők azt javasolják, hogy konfrontáció esetén lehetőség szerint kerüld el őket, és a szemkontaktust mellőzve oldalogj el. Ha nem tágítanak, hasonlóképpen kell eljárnod, mint egy medvénél. Mutasd magad minél nagyobbnak és kiabálj rájuk, hogy elijeszd őket. Ha minden kudarcot vall, kuporodj össze magzatpózban és takard el a fejed, hogy ne férjenek hozzá.

10. Krokodil

Lehet, hogy nem néznéd ki belőlük, de a krokodilok nagyon is képesek lefutni az embert. A helyes megközelítés ezért itt is az, ha nem hívod fel magadra a figyelmet és óvatosan visszavonulsz. A krokodil sajnos tényleg igazi csúcsragadozó, ezért ha megtámad, elég rosszak a kilátásaid. Vastag bőrének köszönhetően meg sem érzi az ütéseket, szúrásokat, és puszta kézzel képtelenség szétfeszíteni az állkapcsát. Az egyetlen gyenge pontja a szeme, ezért ha megtámadna, azt vedd célba, hogy túlélhesd

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.