Mennyi ideig lehet kibírni székelés nélkül?

Ha mindig is tudni akartad, de eddig nem merted megkérdezni, most egy valós példával szemléltetjük, meddig lehet húzni, és a késedelemnek milyen következményei lehetnek.

Bizonyára már te is hallottál róla, hogy van, aki így tart vissza bizonyítékokat, egy angol férfi tette azonban egészen új szintre emelte a cselekményt. Az illető, bizonyos Lamarr Chambers úgy próbálta elkerülni a felelősségre vonást, hogy lenyelte a nála lévő drogokat, majd következetesen megtagadta, hogy vécére menjen. Az ügyész szerint annak érdekében, hogy minél tovább húzza, minimalizálta táplálékbevitelét, illetve amikor rájött a szapora, egyszerűen ellenállt az ingernek. A türelemjáték összesen 47 napig tartott. Chambers ellen végül ejtették a vádakat, de nem biztos, hogy megérte, mivel addigra olyan állapotba került, hogy kórházi kezelésre szorult. Vajon mi játszódhatott le a szervezetében? Az élet nagy kérdéseit boncolgató sorozatunkból megtudhatod!

Nagyon komoly ára lehet

„Senkinek nem ajánlanám, hogy ilyesminek tegye ki magát”, idézte a Howstuffworks dr. Ellen Steint, a Johns Hopkins Egyetem orvostudományi adjunktusát, akinek a bél motilitása az egyik fő szakterülete. Bár a szakember szerint egy bizonyos pontig valóban vissza lehet tartani a székelést, ezért súlyos árat kell fizetni, a vastagbélben ugyanis kemény székletgolyó jöhet létre, ami körül szivárgás alakulhat ki. A másik probléma, hogy az említett képződmény óriási nyomást gyakorol a körülötte lévő területre, ami fájdalmas végbélfekélyt eredményezhet, illetve berepedéseket okozva kárt tehet az érzékeny szövetekben. Ez pedig rendkívüli kellemetlenséggel járhat – mintha csak a lehető legérzékenyebb ponton vágna meg egy papírlap –, főleg, ha hozzávesszük, hogy a megfelelő vérellátás hiányában elmaradhat a gyógyulás, ami tovább ront a helyzeten.

A fenti, rövid távú hatások mellett számolni kell bizonyos hosszú távú következményekkel is, mint a végbél és a záróizom károsodása, valamint mindkét szerv megfeszülése, ami a fájdalom mellett funkcionális problémákat válthat ki. Dr. Stein magyarázata alapján a végbélnek van egy bizonyos, megszokott formája, ám nagy mennyiségű széklet esetén, amely hosszú ideig nem tud távozni, ez a forma megváltozhat, így a bél a túlterhelődhet és működésképtelenné válhat. Innen el lehet jutni a hasfal eldugulásához is, ami olyan alapvető feladatokat is lehetetlenné tehet, mint a hajolgatás vagy a járás.

Ne tartsd vissza, ha nem muszáj!
Ne tartsd vissza, ha nem muszáj!mady70 / Getty Images Hungary

Lehet, hogy már soha nem lesz a régi

Fontos tudni, hogy az érzékeny terület regenerálódása hosszú hónapokat vehet igénybe – ha egyáltalán valaha is megtörténik, mert akár maradandó károk is származhatnak belőle. Az izmok itt egymással összehangolva dolgoznak, de az eltelt időben kieshetnek a megszokott ritmusból, a helyreállításhoz ezért fizikoterápiára lehet szükség.

Az orvos arról is ejtett néhány szót, hogy milyen az út vége, vagyis mit él át valaki, amikor hónapok után elmegy vécére. Mint mondta, ez igazi megkönnyebbülés lehet, a súlyos, krónikus székrekedésben szenvedő betegek többsége azonban általában egy darabig még rosszabbul érzi magát a székelés után. A kellemetlenség abból fakadhat, hogy a széklet tartásához hozzászokott vastagbél elkezdi visszanyerni eredeti alakját. Mások ezzel szemben heteken át semmit nem éreznek, amíg vastagbelük nem tér vissza a régi kerékvágásba.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek