Tippek a biztonságos ételrendeléshez karantén idejére

Ha nincs időd vagy lehetőséged főzni, az internetes rendelés nagyban megkönnyítheti az életed. Van azonban néhány fontos szabály, amit a saját biztonságod érdekében célszerű szem előtt tartanod, különösen most, a koronavírus-járvány idején.

Az Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az „Ételt csak okosan” kampány oldalán hívta fel a figyelmet, hogy mire érdemes ügyelned, ha online rendelnél ételt. Az útmutató szerint az első és legfontosabb szempont a megfelelő étterem kiválasztása, főleg, ha a kiszemelt hely még ismeretlen számodra. Mielőtt elkezdenéd átböngészni a kínálatot, nem árt ellenőrizni, hogy bejelentett, megbízható cégről van-e szó, amelynek honlapján fel van tüntetve a neve, címe, az ételek elkészítésének telephelye, illetve hogy reklamáció esetén hova lehet fordulni. Így ugyanis ki lehet szűrni azokat a vállalkozásokat, amelyek működési engedély és szakképzett személyzet nélkül működnek, esetleg magánlakásban főznek.

Ne rendelj kockázatos tételeket 

A Nébih szerint az élelmiszer-biztonságot már az étel kiválasztásakor is tanácsos szem előtt tartani. Az étlapon szereplő csábító képek alapján könnyen megkívánhatsz például egy majonézes vagy tojásos salátát, félig átsütött steaket, vagy egy olyan nyers, habos süteményt, mint a tiramisu. Ilyesmiket rendelni azonban veszélyes lehet, hiszen az alacsony hőkezelés mértéke miatt a szállítás során gyorsan elszaporodhatnak bennünk a káros mikrobák.

Ha teheted, fizess bankkártyával 

Bár a hivatal erre külön nem tér ki, a higiénia szempontjából biztonságosabb, ha az internetes rendelés során bankkártyával fizetsz, több helyen pedig már érintésmentes szállítást is lehet kérni.

Mindig ellenőrizd az ételt

A megfelelő szállítási feltételek biztosítása ugyan a vállalkozás feladata, de onnantól kezdve, hogy kézhez kapod a rendelésed, a te felelősséged átvizsgálni, hogy minőségi és élelmiszer-biztonsági szempontból megfelelő legyen. Az ételt jól zárható, egyszer használatos csomagolásban kell kiszállítani, ezért ellenőrizd, hogy nem nyílt-e ki, nincs-e rajta valamilyen sérülés. Csak így lehetsz biztos abban, hogy szállítás közben nem szennyeződött.

Csak akkor vedd át az ételt, ha minden rendben van
Csak akkor vedd át az ételt, ha minden rendben vanmixetto / Getty Images Hungary

A dobozon lennie kell egy címkének is, ami tartalmazza az étel nevét, fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idejét, illetve fogyasztási és tárolási szabályait. Az előírások megszabják, hogy az ételt mindig a jellegének megfelelő hőmérsékleten, hűtve vagy melegen, egymástól elkülönítve szállítsák ki, úgy, hogy a járműben nem lehet további utas, valamint más élelmiszer sem. Az időt tekintve az ideális eset az, ha az étel a rendeléstől számított egy órán belül megérkezik.

A meleg ételnek átvételkor el kell érnie a 63 Celsius-fokot, a hűtött ételek hőmérsékletének pedig 5 Celsius-fok alatt kell lennie.

Érdemes megfigyelni a futár személyi higiéniáját is, akinek a kiszállítás alatt nincs lehetősége a kézmosásra, ezért tilos dohányoznia.

Ne felejts el kezet mosni

Evés előtt alaposan moss kezet, illetve a biztonság kedvéért forrósítsd fel az ételt, hogy biztosan ne jelentsen semmiféle kockázatot. Amennyiben később szeretnéd megenni, vagy marad belőle, mindenképpen a hűtőben tárold. Ha az étel fogyaszthatósági ideje lejárt, vagy a minősége láthatóan megváltozott, ne kockáztass vele.

Itt tehetsz bejelentést

Ha valamilyen szabálytalanságot észlelsz, a Nébih zöldszámán (06-80/263-244) tehetsz bejelentést, ami a nap 24 órájában ingyenesen hívható, vagy használhatod a hivatal mobilapplikációját is, amit ide kattintva érhetsz el.

A melegítés elpusztíthatja a vírust

A témával a New York Post is foglalkozott, amely két élelmiszer-biztonsággal foglalkozó professzort is megkérdezett a rendeléssel kapcsolatban. Egyikük azt mondta, igen alacsony a valószínűsége, hogy a koronavírussal az étel miatt fertőződj meg. A legbiztonságosabb persze még mindig az, ha otthon, magadra főzöl, hiszen így semmilyen formában nem kerülhetsz kontaktusba a vírussal, de kellő elővigyázatosság mellett a rendelésből sem származhat baj. A szakemberek szerint a csomagolás fertőtlenítése kevésbé fontos, mint az alapos kézmosás, ám ha mégis bajlódnál vele, utána ismét moss kezet, és közben véletlenül se nyúlj az arcodhoz. Itt szintén szóba került az étel felforrósítása is, ami abból a szempontból mindenképp jó ötlet, hogy a hő hatására a vírus inaktiválódhat vagy elpusztulhat.  

Oszd meg másokkal is!
Mustra