Teszt: hol kapni a legjobb fánkot?

Hétféle lekváros fánkot kóstoltunk végig, ami meglepő eredményt hozott. Mi legalábbis nem gondoltuk volna, hogy a hiperes termékek képesek lehetnek felülmúlni azt, amit egy pékségben sütnek.

Tesztelőkülönítményünk a farsang utózöngéit meglovagolva kötelezte el magát a bolti lekváros fánkok tesztje mellett. Nem mondjuk, hogy nem voltak kétségeink, de titkon azért reméltük, hogy a nagy láncok kínálatában is lakozhatnak olyan termékek, melyek nem jelentenek fenyegetést hányattatott sorsú ízlelőbimbóinkra nézve. Meg kellett állapítanunk, hogy bár a nagyi fánkjával nyilván egyik sem versenyezhet, de nem is annyira rossz a helyzet, mint ahogy gondoltuk.

Miben más a bolti fánk?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a fánk közkedvelt sütemény, amit otthon is könnyen el lehet készíteni, de a fogyasztók többsége mégis a boltban vásárolja meg.

A szakember rámutatott, hogy aki készített már fánkot, annak tudnia kell, hogy frissen a legfinomabb, hiszen a hosszabb tárolás nem kedvez érzékszervi jellemzőinek. Ebből kifolyólag a két változat (az otthoni és a bolti) összetételében is vannak különbségek.

Miközben az otthoni fánkok jellemzően lisztből, tejből, tojásból, vajból, cukorból és élesztőből készülnek, addig a boltiak számos adalékanyagot is tartalmaznak, melyek hozzájárulnak a termék frissen tartásához, illetve az előállításukat is gazdaságosabbá teszik.

A bolti termékek adalékanyagok felhasználásával készülnek
A bolti termékek adalékanyagok felhasználásával készülnekRuzsovics Dorina

Mi alapján érdemes dönteni?

Traszkovics Zsolt szerint a fánkban lévő lekvár nagyjából 25 százalékot tesz ki, és minősége természetesen a termék jellemzőit is befolyásolja. Mindenképpen ízlés szerint érdemes választani, de

ha valaki szakmai szempontokat is figyelembe akar venni, akkor nézze meg a címkén szereplő összetevőket.

De mi van akkor, ha a termék nincs csomagolva, így címke sincs rajta? Ilyen esetekben a kereskedőnek kötelessége információt adni a termékkel kapcsolatban, ha a vevő ezt kéri.

Hogyan teszteltünk?

A lekváros fánkokat frissen, a teszt reggelén szereztük be, hogy véletlenül se száradjanak ki, majd egy vakteszt keretében kóstoltuk végig. Ez azt jelenti, hogy résztvevőink nem tudták, melyiket hol vásároltuk, nehogy bármiféle részrehajlás befolyásolja az eredményt. 

A hét kipróbált fánk között voltak jobbak és rosszabbak is
A hét kipróbált fánk között voltak jobbak és rosszabbak isRuzsovics Dorina

Az értékelés a megszokott módon, szigorúan szubjektív, érzékszervi tényezők figyelembevételével történt. Minden terméket egy 1-től 5-ig terjedő skálán lehetett pontozni, ami az összesítés és átlagolás után az alábbi rangsort adta ki: 

3. helyezett: Lipóti szalagos lekváros fánk – 3,58 pont (230 forint/75 g)

Ruzsovics Dorina

A Lipóti jóval drágábban árulja a fánkját, mint a nagy multik, ám cserébe finomabb is a többségükhöz képest – legalábbis a lekvár tekintetében, mert tesztelőink a tésztájától kevésbé jöttek lázba. 

  • Ez király. 
  • A lekvár túl édes, a tészta pedig íztelen. Nem az álomfánkom. 
  • Jó a lekvár benne. 
  • Fincsi, a lekvár is fasza.
  • Ebben nincs igazán lekvár, de a tészta nem rossz. 
  • Kár a tésztáért, a lekvár jó lenne. 

2. helyezett: Tesco kiolvasztott baracklekváros fánk – 3,75 pont (99 forint/75 g)

Ruzsovics Dorina

A lekvár a Tesco versenyzőjénél is rendben volt, kár, hogy láthatóan elég szűkmarkúan bántak vele. Arról, hogy milyen a tésztája, már sokkal inkább megoszlottak a vélemények. Voltak, akik száraznak és papírszerűnek találták, de kiérdemelt például egy egész jó minősítést is.

  • Kicsit kevés benne a töltelék.
  • A tésztája egész jó, de kevés benne a lekvár. 
  • Papírízű.
  • Száraz a tésztája, kevés benne a lekvár. 
  • Ez jó, a lekvár is finom.
  • Ez tök jó.

1. helyezett: Auchan baracklekvárral töltött fánk – 3,83 pont (95 forint/75 g)

Ruzsovics Dorina

Az első helyre az Auchan fánkja futott be, ami nem kis meglepetésre nem is kapott hármasnál alacsonyabb pontszámot. Kóstolóink itt már nemcsak a lekvárt nevezték kellemesnek, hanem az összhatással is elégedettek voltak. Nagyon úgy tűnik tehát, hogy a bolti fánktól nem is kell annyira félni – már ha csak az ízekből indulunk ki.

  • Műízű a lekvár. 
  • Egy kicsit savanyú a lekvár, de tudnék még enni belőle. 
  • Jó benne a lekvár. 
  • Nem rossz, egész finom a lekvár.
  • Ez jó, édesebb a lekvár benne.
  • Korrekt még a lekvár is.

Futottak még:

4. helyezett: Penny baracklekváros fánk – 3,5 pont (69 forint/db)

A Penny résztvevője vegyes érzéseket váltott ki. Akik szerették, azt mondták rá, hogy nagyon jó, és a tésztája is finom, akik kevésbé, azok vagy nagyon műnek tartották, vagy a lekvár állagában és mennyiségében látták a hibát. Igen, jól sejted, nem azért, mert sok lett volna belőle. 

5. helyezett: ALDI minifánk – 3 pont (69 forint/33 g)

Az ALDI egy minifánkkal szállt be a versenybe, ami csak két tesztelőnknél tűnt nyerő ötletnek. A többiek arra hivatkozva marasztalták el, hogy különös, műanyagos hatású a mellékíze, íztelen a tésztája, illetve soványka a lekvártartalma.

6. helyezett: SPAR baracklekváros fánk – 2,66 pont (125 forint/75 g)

A SPAR fánkja több sebből is vérzett. Tesztelőink úgy vélték, hogy túlzottan olajos, szörnyű a mellékíze, kicsit száraz a tésztája, lekvárt csak nyomokban tartalmaz, porcukor viszont még mutatóban sem került rá. 

7. helyezett: Lidl töltött fánk – 2,58 pont (99 forint/65 g)

A Lidl fánkjáról csupán egyetlen kóstolónk tudta kijelenteni, hogy finom. Az értékelések alapján ezért elsősorban a tölteléket terhelte a felelősség, kóstolóink ugyanis olyanokat írtak róla, hogy „furcsa picit”, „rettentő”, „durván lerontja”, „keserű”, „túl tömény, de legalább van benne”, továbbá „súlyosan rossz”.

A bolti fánkok nem rántottak magukkal? Akkor nincs mese, kénytelen leszel magadnak sütni! Itt van egy szuper recept, amiből kiindulhatsz:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek