Ennyi mindenre használhatod még a sót

Eddig csak a konyhában használtad a sót? Pedig jóval többre képes annál, mint hogy beízesíted vele az ételeket. Itt van 18 másik feladat, amiben a segítségedre lehet.

A boltokban szinte minden háztartási problémára kapható valamilyen speciális termék vagy tisztítószer, így akár a zsíros szennyeződésekkel borított öntöttvas serpenyővel, akár a szőnyeget elcsúfító vörösboros pecséttel gyűlik meg a bajod, biztosan találni fogsz rá valamilyen megoldást. De miért költenél egy csomó pénzt, ha a lényegesen olcsóbb konyhasóval is hasonló eredményt érhetsz el? Az Apartment Therapy összeszedte, milyen otthoni tennivalóknál lehet alternatíva a só.

1. Kádtakarítás

A szappanlerakódások és egyéb szennyeződések maceramentes eltávolításához vágj félbe egy grépfrútot, szórd meg gazdagon sóval, majd dörzsöld át vele a kádat.

2. Vörösborfolt kiszedése asztalterítőből, szőnyegből

Ha kiömlött a vörösbor az asztalon, vagy leöntötted vele a szőnyeget, gyorsan kell cselekedned. Amíg még nedves a szövet, tegyél rá bőségesen sót, ami segíteni fog, hogy kijöjjön a szőnyeg szálaiból. Amikor a só már nem szív fel több folyadékot, egyszerűen felporszívózhatod.

3. Öntöttvas serpenyők tisztítása

A só a tökéletes természetes megoldás az öntöttvas tárgyak tisztításához is. Csak önts egy marék sót a serpenyőbe (állítólag a kóser só működik a legjobban), adj hozzá egy kevés vizet, hogy pasztát képezzen, majd körkörös mozdulatokkal oszlasd szét egy konyharuhával. Ennek le kell szednie mindent, ami a serpenyő aljára ragadt. Ha végeztél, ne felejtsd el leöblíteni és megszárítani.

4. Tűzoltás

Itt nyilván nem egy komplett lakástűzre gondolunk, hanem arra az esetre, amikor mondjuk a rántott csirke kap lángra. Ilyenkor semmiképp sem szabad vizet önteni a serpenyőbe, egy csipet só viszont nagyon is képes lehet megfékezni a lángokat. Persze ha nagyobb a tűz, inkább a tűzoltókészülékkel próbálkozz.

5. Halszag semlegesítése

Ha a főzés vagy evés után halszagú lesz a kezed, a só lehet a végső mentsvárad (a cikk konkrétan a Morton sót említi, de a trükk valószínűsíthetően nem csak ezzel működik). Márts bele egy citromgerezdet, majd dörzsölt át vele a kezed, végül pedig öblítsd le vízzel.

6. Légfrissítő készítése

A nagy múltú kanadai Windsor só azt ajánlja, hogy szedd ki a gyümölcshúst egy narancsból, és szórd meg a belsejét sóval. Így friss, természetes illatot fog árasztani.

7. Üveg kávéfőző kipucolása

Egy újabb Morton só tipp: adj négy teáskanálnyi sót, egycsészényi zúzott jeget és egy evőkanálnyi vizet a kávéfőzőhöz, majd forgasd körbe, hogy mindenhova eljusson a folyadék. A végén öblítsd ki vízzel.

Hasznos lehet a takarításnál is
Hasznos lehet a takarításnál isDetry26 / Getty Images Hungary

8. Vérfoltok eltüntetése

A só és hideg víz akkor is hatékony megoldást jelent, ha vért kell ki szedned a szövetből.

9. Vasaló tisztítása

Bizony, a vasalóra is ráfér a tisztítás. Ezt a legkönnyebben úgy teheted meg, ha sót szórsz egy papírra, majd átmész rajta a vasalóval. Ha megvagy, várd meg, amíg kihűl a készülék, majd töröld le egy ruhával, hogy ne maradjanak utána lerakódások.

10. Tojás feltörlése

Nyálkás állaga miatt a konyhapultra ömlő tojás feltörlése elég körülményes tud lenni – kivéve, ha megszóród egy kevés sóval. Ezután már simán letörölheted egy papírtörlővel.

11. Fa vágódeszkák lemosása 

Vágj félbe egy citromot, hintsd meg sóval, töröld át vele a vágódeszkákat, várj néhány percet, kapard le róla a hátramaradó szennyeződéseket, majd öblítsd el.

12. Vázák tisztítása 

Töltsd meg a vázát meleg vízzel, adj hozzá egyharmad csészényi sót, és hagyd hatni öt percig. Ha letelt az idő, zárd le a tetejét, forgasd meg, aztán öblítsd tisztára. A másik opciód, hogy összekeversz egy fél teáskanálnyi sót némi fehér ecettel, majd a kapott pasztával átdörzsölöd a váza belsejét.

13. Ezüst kifényesítése

A szódabikarbóna, só, ecet és forralt víz keveréke kitűnően alkalmas rá, hogy visszaadja ezüsttárgyaid csillogását.

14. A habzó mosogatógép megfékezése

Véletlenül sima mosogatószert öntöttél a mosogatógépbe, ami előre nem kalkulált habpartihoz vezetett a konyhában? Távolíts el annyi habot, amennyit csak tudsz, futtass le egy öblítőprogramot, majd indítsd el újra egycsészényi ecettel és néhány teáskanálnyi sóval, hogy megszabadulhass az összes szappanmaradéktól.

15. Izzadságfoltok eltávolítása

Oldj fel négy teáskanálnyi sót egy liter forró vízben, és márts bele egy szivacsot. Ezzel már le tudod törölgetni az izzadságfoltokat, amik beleivódtak ruháidba.

16. Rozsda eltüntetése

A jól bevált citrom-só kombináció arra is alkalmas, hogy ledörzsöld a kisebb rozsdafoltokat a késekről és egyéb konyhai eszközökről.

17. Jégoldás

Ha korcsolyapályává változik a kocsibejáród, és semmilyen egyéb lehetőséged nincs, szórd be sóval. Ha megolvadt a jég, lapátold el, hogy teljes mértékben megszüntesd a balesetveszélyt.

18. Borhűtés

Mindjárt betoppannak a vendégek, de nem hűtötted le a bort? Vegyél elő egy magas vödröt, pakold meg jéggel, hasonló arányban tegyél bele vizet, adj hozzá sót, rakd bele a bontatlan palackot, és keverő mozdulatokkal mozgasd körbe-körbe benne. A reakcióba fog lépni a vízben lévő jéggel, és 10-12 perc alatt teljesen lehűti a bort.

Oszd meg másokkal is!
Mustra