Cukormentes csokik tesztje: édesszájúaknak felejtős?

Tizenkétféle terméket kóstoltunk végig, ami megrendítő csapásokat mért ízlelőbimbóinkra, de nagy nehezen csak sikerült találnunk egy cukormentes csokit, ami szinte mindenkinek ízlett.

Januárban az életmódváltó újévi fogadalmakhoz igazodva csupa egészségesnek tartott élelmiszert teszteltünk, így arra gondoltunk, hogy a sort folytatva a cukormentes, vagyis édesítőszerrel készült tejcsokoládékkal is teszünk egy próbát. Sejtettük, hogy lesznek köztük rosszak, de arra azért nem számítottunk, hogy számos termék a tejbevonós, csokimikulásos ízvilágot követi, vagy épp olyan édes és/vagy keserű, hogy legrosszabb ellenségeinknek sem kívánnánk. Persze vannak, akik ilyen-olyan okokból kénytelenek nemet mondani a hagyományos csokikra, így nekik nincs más lehetőségük, mint megbékélni a sajátos ízvilággal. Legalábbis a legtöbb esetben, mert tapasztalataink szerint azért akad köztük jó is.

Mit kell tudni a cukormentes csokiról?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a cukormentes csokoládé nem teljesen helytálló elnevezés, hiszen attól függetlenül, hogy gyártása során cukor helyett valamilyen édesítőszert használnak fel, maga a termék nem lesz cukormentes. Ennek oka, hogy egyes összetevők önmagukban, természetes módon is tartalmaznak cukrot. A helyes megnevezés ezért valójában a

hozzáadott cukor nélkül készült.

A szakember szerint a gyártás technológiai szempontból gyakorlatilag csak abban különbözik a hagyományos csokoládénál megszokottól, hogy cukor helyett valamilyen édesítőszert adnak a termékhez. Van, amelyiknek az energiatartalma a töredéke a cukoréhoz képest, és olyan is kerülhet bele, amely gyakorlatilag nem tartalmaz energiát. Azt, hogy a gyártók milyen édesítőszert használnak, a technológia mellett a gazdasági szempontok és a fogyasztói igények is meghatározhatják.

Azoknak, akiknek ügyelniük kell az energiabevitelükre, ezt mindenképpen figyelembe kell venniük.

Traszkovics Zsolt hozzátette, további érdekesség, hogy bár az édesítők a cukor helyettesítésére szolgálnak, nem csak energiatartalmuk különbözteti meg őket. A cukornál megszokott édes íz ugyanis egy jellegzetes előízből és utóízből tevődik össze, és ezt az összetett ízhatást az édesítőszerek nem tudják maradéktalanul helyettesíteni. Erre vezethető vissza, hogy bizonyos esetekben többféle édesítőszer is fellelhető egy termékben: a végeredmény így sokkal közelebb állhat a cukor ízéhez.

Tizenkétféle terméket próbáltunk ki
Tizenkétféle terméket próbáltunk kiRuzsovics Dorina

Hogyan teszteltünk?

Kóstolónkhoz a nagy láncok aktuális kínálatából szereztük be a hozzáadott cukor nélküli tejcsokoládékat, melyekből vásárlásunk pillanatában összesen tizenkétfélét találtunk. Szerkesztőségünk tagjai ezeket egy vakteszt keretében próbálták ki, tehát nem tudták, hogy melyik termék melyik gyártótól származik.

Voltak gondok az ízükkel
Voltak gondok az ízükkelRuzsovics Dorina

Az értékelés szokás szerint szigorúan szubjektív, érzékszervi szempontok alapján, egy 1-től 5 pontig terjedő skálán történt. Az összesítés és az átlagolás után így született meg az alábbi végeredmény.

3. helyezett: Quickbury hozzáadott cukor nélküli tejcsokoládé – 2,75 pont (819 forint/75 g)

Összetevők: édesítőszer: maltitol, kakaóvaj, teljes tejpor (16 százalék), kakaómassza, emulgeálószer: szójalecitin, természetes vaníliaaroma.

IMG 3880
Ruzsovics Dorina

Tesztünk megosztott harmadik helyét a Quickbury csokija szerezte meg, de elég vérszegény, 2,75 pontos átlaggal. Kóstolóink nem is tudtak ódákat zengeni róla. Kettőjüknek ugyan ízlett, de a többiek azt mondták rá, nagyon mű, nagyon édes és ragacsos állaga, illetve furcsa utóíze van.

 • Nagyon mű és nagyon édes. 
 • Ragacsos állaga van.
 • Furcsa íze van. 
 • Miéééért?
 • Csinos kis kockák. A rossz kategóriában még ehető.
 • Íztelen, savas utóérzet.
 • Egész finom. 

3. helyezett: Trapa steviás tejcsokoládé édesítőszerrel – 2,75 pont (649 forint/75 g)

Összetevők: édesítők (maltitol és steviol glikozid (0,02 százalék), kakaóvaj, teljes tejpor, kakaómassza, vaj, emulgeálószer (szójalecitin) és aromák.

IMG 3867
Ruzsovics Dorina

Hasonlóan alakultak az arányok a Trapa steviás termékénél is, melyre csak hárman adtak magasabb pontszámot. Hogy mi volt vele a baj, arról megoszlottak a vélemények. Volt, aki az étcsokihoz és a csokimikuláshoz hasonlította, de a legtöbb kritikát amiatt kapta, hogy halovány az íze.

 • Étízű.
 • Van egy kis csokis íze is.
 • Csokimikulás! 
 • Semmi íze.
 • Kiábrándultam ez életből.
 • Íztelen, semmi aroma.
 • Iszonyat édes, de finom. 

2. helyezett. ALDI Choceur tejcsokoládé maltit édesítőszerrel és inulinnal – 2,87 pont (399 forint/90 g)

Összetevők: édesítőszer: maltit, sovány tejpor (20 százalék), kakaóvaj, kakaómassza, inulin (7 százalék ), vajzsír, mogyorókrém, emulgeálószer: lecitin (szójából), természetes vaníliaaroma.

IMG 3741
Ruzsovics Dorina

Az ALDI versenyzője csak egy hajszálnyival teljesített jobban a harmadik helyezettekhez képest. Ennek ellenére ezt már többen is egészen csokiszerűnek tartották, sőt ketten azt is megkockáztatták, hogy finom, ám mindezt kissé beárnyékolta, hogy tesztelőink összességében túlzottan édesnek érezték.

 • Kicsit étízű, de nem rossz. 
 • Nagyon édes, utóíze van. 
 • Teljesen csokiszerű, nekem túl édes. 
 • Nincs sok íze. 
 • Finomabb olcsó csoki ízű. 
 • Nincs íze, inkább csak édes.
 • Finom, krémes.

1. helyezett: Stühmer tejcsokoládé édesítőszerrel – 4 pont (899 forint/100 g)

Összetevők: édesítőszer: maltitol, kakaóvaj, zsíros tejpor, kakaómassza, emulgeálószer: szójalecitin, aroma: természetes vanília.

IMG 3864
Ruzsovics Dorina

A Stühmer terméke jelentős minőségi ugrást jelentett a mezőny egyéb szereplőihez képest. Kóstolóink úgy nyilatkoztak, hogy selymesen omlós, kellemes állagú és olyan finom, mintha nem is mentes csoki lenne. Oké, megkérik az árát, de nézd a jó oldalát: legalább nem megy el tőle az életkedved.

 • Eddig ez a legjobb.
 • Selymesen omlós, de nagyon édes.
 • Finom, mintha nem mentes lenne. 
 • Nem is rossz. 
 • Ebből többet is tudnék enni. Tejes-mogyorós ízű. 
 • Finom, kellemes állag. 
 • Finom.

Futottak még

5. helyezett: Canderel tejcsokoládé édesítőszerekkel – 2,37 pont (489 forint/85 g)

A Canderel csokija csak egyetlen tesztelőnket győzte meg. A csapat további része tejbevonós beütéseire és émelyítően rossz utóízére hivatkozva vastagon megszórta elégtelenekkel.

6. helyezett: Sweetab diétás tejcsokoládé édesítőszerrel – 2,18 pont (299 forint/60 g)

„Olyan, mintha homokot ennék” – írta valaki a Sweetab termékéről annak karcos, ragadós állagára célozva. Tesztelőink ezen túlmenően szalonna- és zöldségízűnek nevezték, illetve egy esetben fura utóízét is kifogásolták.

6. helyezett: MicRose SweetRose tejcsokoládé fruktózzal – 2,18 pont (599 forint/100 g)

„Kicsit sós”, „kicsit kesernyés”, „étcsokiszerű”, „karcos”, „túl vastag”, „fura az állaga” vagy szimplán csak „borzasztó” – fogalmaztak kóstolóink a SweetRose csokiról, ami az előző termékkel együtt holtversenyben került a hatodik helyre.

8. helyezett: Torras tejcsokoládé édesítőszerrel – 2,06 pont (995 forint/100 g)

A már-már szokásosnak mondható étcsokis, kakaómasszás párhuzamok mellett a Torras terméke megkapta azt is, hogy „ragadós az állaga”, „zsíros”, „édesítőszer-ízű” és édességén túl „nincs is különösebb íze”.

9. helyezett: Auchan MySweet tejcsokoládé szelet steviával – 2 pont (235 forint/26 g)

Az Auchan résztvevője „szemcsés, „fakéregre” hajazó állagával és „furcsa”, „avas” ízével, valamit „kellemetlen” mellékízével keltett felzúdulást csapatunk köreiben. Persze itt is elhangzott egy étbevonós hasonlat is.

10. helyezett: Szerencsi tejcsokoládé édesítőszerrel – 1,87 pont (159 forint/20 g)

„Mintha kakaós vajkockát rágcsálnék” – vetette fel egyik kóstolónk a Szerencsi terméknél, ami a többieknél sem aratott osztatlan sikert. Ők „szemcsés” állagában, kakaómasszás, étcsokis ízvilágában, keserű utóízében és domináns, édesítőszeres beütésében látták a hibáját.

11. helyezett: Wawel tejcsokoládé édesítőszerrel – 1,75 pont (649 forint/100 g)

„A csokimikulások között sem végzett volna jó helyen” – szerepelt az egyik értékelőlapon, ami sokat elmond a Wawel termékéről. Sok újdonságot nem is tudunk írni róla, mert ez is visszatérő jellegű „szemcsés”, „kakaómasszás”, „édesítőszeres” kritikákat kapta meg.

12. helyezett: Diabette tejcsokoládé fruktózzal – 1,68 pont (609 forint/80 g)

A Diabette termékére már szabályosan záporoztak az egyesek. „Keserű, romlott”, „hűtőíze van”, „túl édes”, „ semmilyen ízű” és „mintha zsírt ennék” – jegyezték meg kiábrándulva kóstolóink.

Kíváncsi vagy arra is, hogy melyik lehet a legfinomabb a hagyományos tejcsokoládék közül? Mázlid van, mert ebben is tudunk segíteni: 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek