Kilincs, bevásárlókocsi: Miért ráznak meg állandóan a dolgok?

Nem érted, hogy miért ráz meg a kilincs vagy egy hétköznapi kézfogás? Nem, nem veled van baj, és nem is az univerzum titkos erői esküdtek össze ellened.

Minden bizonnyal már veled is előfordult, hogy felszisszentél, mert valamilyen tárgy, esetleg egy érintés megrázott, ami az adott pillanatban teljesen váratlanul ért. De mi okozhatja a rejtélyes jelenséget, és elkerülhető-e valahogy a kellemetlen érzés? Az élet nagy kérdéseit boncolgató sorozatunkban a válaszok nyomába eredünk.

Szóval, mi ráz meg és miért?

A bűnös nem más, mint a sztatikus elektromosság. A Good Housekeeping szerint ez általában abból fakad, hogy szintetikus anyagú ruhákat viselsz, amelyek összegyűjtik az elektromos töltést. Lényegében arról van szó, hogy amikor a különböző szövetek egymáshoz dörzsölődnek, a súrlódás feltölti a ruhát. Ilyenkor az egyik elektronokat ad át a másiknak, így az elektron-proton egyensúly felborul, és a töltés pedig a tárgyak szétválasztása után is fennmarad. Amikor azonban újra megérintesz egy vezető anyagot, például egy kilincset, a töltés kiegyenlítődik, ezért egy kisebb kisülés jön létre.

Van rá magyarázat!
Van rá magyarázat!Jason_V / Getty Images Hungary

Mit tehetek megelőzésként?

Ha gyakran tapasztalod a kisülést, lehetőleg ne szintetikus, műszálas, hanem természetes anyagú ruhákat viselj, a gumitalpú cipők helyett pedig bőrből készülteket válassz. Szintén segíthet, ha öblítőt adsz a mosáshoz, illetve a szintetikus holmikat elkülönítve rakod be a szárítóba, és még azelőtt kiveszed őket, hogy teljesen megszáradnának. Sőt, ha teheted, ezeket inkább eleve a szárítóra teregesd ki. Figyelj oda arra is, hogy ne legyen túl száraz a levegő. Ha megnöveled otthonod páratartalmat, a sztatikus elektromosság réme is kevésbé fog fenyegetni.

És ha már feltöltődött a ruha?

Akkor dörzsöld be a belsejét szárító kendővel (dryer sheet), permetezz rá (vagy a lábadra) egy kevés vizet, vagy kend be magad hidratálóval azon a területen, ahol hozzáér az anyag. Ugyancsak beválhat, ha végighúzod egy drót vállfa alsó részét a szintetikus szöveten, vagy megérintesz egy fémtárgyat, ami le van földelve. Végső mentsvárként kipróbálhatsz akár egy antisztatikus spray-t is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra