13 váratlan tény a vodkáról

Ideje, hogy más szemmel nézz a vodkára. Az oroszok nemzeti kincse nem pusztán egy hétköznapi ital, amitől gyorsan be lehet rúgni. Erre 13 okot is fel tudunk sorolni.

A vodkával kapcsolatban elterjedt nézet, hogy az oroszok akár víz helyett is képesek meginni. De azt tudtad, hogy ehhez az elnevezésének is van némi köze? És azt, hogy mennyi jótékony hatással bír? A BuzzFeed összeszedett egy sor érdekességet a híres italról, melyek között bizonyára számodra is akad majd néhány újdonság.

1. Nem tartalmaz cukrot

Sőt, élesztőt, zsírt, koleszterint, nátriumot és szénhidrátokat sem. A vodka ugyanis jellemzően csak víz és etanol elegyéből áll.

2. Alacsony a kalóriatartalma

Olyannyira, hogy a legalacsonyabb kalóriatartalmú szeszes italok közé tartozik: 45 milliliternyi 40 százalékos alkoholtartalmú vodkában mindössze 85 kalória található. Ez magából az alkoholból származik, mert – ahogy a fentiekből is kiderül – a másik fő összetevője a víz.

3. Serkenti a véráramlást

És a HDL, vagyis a jó koleszterin szintjét is. A Professional Heart Daily tanulmánya szerint a vodka lehetővé teszi, hogy a vér több oxigént szállítson, így növeli a szív vérellátottságát.

4. Egészségesebb lehet a vörösbornál is

Legalábbis olyan szempontból, hogy jótékonyan hat a vérkeringésre és a koleszterinszintre, illetve a borhoz képest kevesebb rokon vegyületet tartalmaz (úgynevezett cogenert, amely minden más anyagot jelöl, ami az erjedési folyamat során az alkoholon kívül képződik).

5. Főzésre is alkalmas

A penne alla vodka kitűnő példa erre. Ha kedvet kaptál hozzá, itt a recept, ami alapján elkészítheted.

6. Összehúzza a pórusokat

De ehhez nem belsőleg, hanem külsőleg kell felhasználod. Jeannette Graf bőrgyógyász azt ajánlja, hogy készíts egy kancsó zöld teát, adj hozzá 1,5 teáskanálnyi vodkát, majd egy vattapamacs segítségével vidd fel az arcbőrödre. Ha azt minden reggel és este megteszed, két legyet üthetsz egy csapásra: azon túl, hogy összehúzza a pórosukat, bőrtisztító hatása is van.

Jótékony hatásai is lehetnek – persze, csak mértékkel fogyasztva
Jótékony hatásai is lehetnek – persze, csak mértékkel fogyasztvaNeustockimages / Getty Images Hungary

7. Fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkezik

Segíthet a sebgyógyulásban, valamint a fertőzések, hólyagok kialakulásának megelőzésében.

8. Ellazít

Nyugtató hatást gyakorol az agyra, segít kikapcsolódni, és megkönnyíti az elalvást is.

9. Takarításra is jó

Egy szórófejes flakonba töltve a legolcsóbb vodkából is sokoldalú takarítószer válik: a szappanos lerakódások eltávolításától kezdve a párnák felfrissítéséig rengeteg célra használható.

10. Csökkenti a stresszt

Egy 1997-es tanulmány szerint a vodka egyértelműen csökkenti a stresszt.

11. Többféle alapanyagból készülhet

Szinte bármilyen erjesztett élelmiszerből, ami cukrot vagy keményítőt tartalmaz. A legtöbb vodkát már gabonafélékből állítják elő, de léteznek olyan termékek is, amik a mai napig krumpliból készülnek.

12. Jelentőségteljes az elnevezése

A név az orosz voda szóból ered, ami vizet jelent. További érdekesség, hogy a vodka nemcsak Oroszország, hanem egyben Lengyelország és Ukrajna nemzeti itala is.

13. Kevésbé leszel tőle másnapos

A másnaposság mértéke jelentősen csökkenthető tiszta alkoholos italok fogyasztásával, mint amilyen a vodka is. Csak ne felejts el sok vizet inni mellé.

Oszd meg másokkal is!
Mustra