Mire való az a kis kar a visszapillantó tükör alján?

Elgondolkoztál már rajta, hogy mégis mire jó az a kar, ami az autód belső visszapillantó tükrének alján található? Most felnyitjuk a szemed, és nem csak átvitt értelemben!

Vannak tárgyak, amikre nap mint nap ránézünk, de nem is sejtjük, hogy rendelkeznek valami kevésbé ismert, de hasznos funkcióval. Ilyen a visszapillantó tükrön lévő kapcsoló is. Az talán mindenkinek nyilvánvaló, hogy nem csak dísznek van ott, de sokak számára nem teljesen világos, hogy mire lehet használni. Az élet nagy kérdéseit boncolgató sorozatunkban most erre is megoldással szolgálunk!

Az éjszakai vezetést segíti

Ha éjszaka is szoktál vezetni, akkor valószínűleg már szembesültél vele, mennyire kellemetlen tud lenni, amikor a visszapillantó tükrön keresztül elvakít a mögötted haladó autó fénye. Mivel a visszatükröződés akár balesetveszélyes helyzetet is teremthet, jobb megelőzni, hogy egyáltalán megtörténjen. A jó hír, hogy ehhez semmiféle külső eszközre nincs szükséged.

A visszapillantón található kar ugyanis éppen arra szolgál, hogy áthidalja a problémát. A tükör alapesetben nappali állásban van, ha viszont hátrapattintod a kart, átbillen éjszakai pozícióba. Ahogy az alábbi videóból is kiderül, ebben a helyzetben kevesebb fény tükröződik vissza a tükörből, így a mögötted jövő fényszórója nem fog elvakítani.

A modernebb autókban még egyszerűbb a helyzet, hiszen az újabb típusokat már jellemzően úgynevezett elektrokromatikus, vagyis fényre sötétedő visszapillantó tükörrel szerelik fel, ami mindenféle állítgatás nélkül, automatikusan tompítja a beérkező fényt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra