Miért van egyáltalán szükség a csomagolóanyagokra?

A Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) felmérése szerint a környezetbarát csomagolás minden harmadik vásárlónak (35%) nagyon, minden negyediknek (25%) eléggé fontos tényező.

Úgy tűnik, végre kezd rádöbbenni a világ, hogy ha így megy tovább, előbb-utóbb bele fogunk fulladni a műanyag hulladékba. Ha valaki igazán a szívén viseli a környezet sorsát, már megvan a lehetősége, hogy csomagolásmentesen vásároljon, és láthatóan az élelmiszeriparban is szaporodnak a pozitív példák: egyre több gyártó érzi fontosnak, hogy csökkentse a csomagoláshoz felhasznált anyagok mennyiségét. Szöllősi Réka, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének ügyvezető igazgatója szerint ugyanakkor ez korántsem olyan egyszerű feladat, mint ahogy azt sokan gondolnák.

Miért szükséges a csomagolás?

Szöllősi Réka azt mondja, a csomagolás nemcsak azért kell, hogy legyen miben hazavinni a termékeket, hanem elsősorban élelmiszer-biztonsági szempontból szükséges: az élelmiszereket egyrészt meg kell védeni a káros mikroorganizmusoktól, másrészt meg kell akadályozni, hogy a természetes módon lejátszódó (pl. enzimatikus) folyamatok beinduljanak bennük.

Így biztosítható, hogy az élelmiszerek biztonságosan fogyaszthatók maradjanak a rajtuk jelzett (és a mai vásárlási szokásaink által megkövetelt) időpontig.

A szakember szerint a csomagolás elsősorban tehát a pazarlás és az élelmiszer-eredetű megbetegedések elleni küzdelem kézzelfogható eszköze, amely nélkül a táplálékallergiában szenvedők és a mentes termékeket fogyasztók kiszolgálása is elképzelhetetlen lenne.

Tudni kell azt is, hogy a jogszabályi előírások alapján a csomagolóanyagoknál kizárólag ellenőrzött, higiéniailag teljes mértékben megbízható források jöhetnek szóba, ami minden élelmiszertípus esetében mást és mást jelent.

A vásárlók számára egyre inkább fontos a környezetbarát csomagolás
A vásárlók számára egyre inkább fontos a környezetbarát csomagolásAja Koska / Getty Images Hungary

Mit lehet tenni a fenntarthatóság érdekében?

Szöllősi Réka a körkörös gazdaság szellemében a termékfejlesztésben látja a kiutat. A gyártóknak arra kell törekedniük, hogy olyan csomagolási megoldásokat alkalmazzanak, amelyek kompatibilisek a saját gyártósoraikkal, megfizethetők a fogyasztók számára és környezetbarátak is.

Hiába döntenének például egy biológiailag lebomló műanyag mellett, ha azt nem lehet feldolgozni a hulladékhasznosító üzemben, ahová a csomagolás a lakossági felhasználást követően kerül. Ebből adódóan előfordulhat, hogy környezetvédelmi szempontból előnyösebb egy egyszerűbb műanyagot választaniuk, amely iparilag hatékonyan újrahasznosítható.

A fogyasztóknak érdemes tisztában lenniük azzal, hogy jelenleg a szelektív gyűjtés a leginkább környezetkímélő megoldás Magyarországon.

Éppen ezért az elfogyasztott élelmiszerek csomagolását mindig anyagtípus szerint kell a szelektív gyűjtőkbe helyezni.

Milyen irányba mutatnak a jelenlegi tendenciák?

Az élelmiszer- és italgyártás következtében ma évente több mint 200 ezer tonna csomagolóanyag keletkezik hazánkban. Ennek kétharmada valamilyen műanyag, amit a legnagyobb mennyiségben az üveg követ a sorban.

A gyártók folyamatosan igyekeznek csökkenteni a csomagolóanyag mennyiségét, de ez sok fejlesztést, illetve a gyártási folyamat módosítását igényli, ezért sokszor évekig is eltarthat. Van például olyan üdítőital, amit már jelentősen könnyebb PET-palackba töltenek, az egyik kakaógyártó pedig több mint 30 százalékkal csökkentette a csomagolóként szolgáló tasak súlyát.

A nagyobb kiszerelésű termékek szintén a környezettudatosságot szolgálják, az egyszemélyes háztartások terjedése, az alacsony jövedelem és az élelmiszerpazarlás csökkentésére irányuló törekvések miatt azonban továbbra is nagy igény mutatkozik a kisebb, egyadagos termékek iránt.

Szöllősi Réka hozzátette, szinte bizonyos, hogy az európai környezetvédelmi törekvések nyomán a környezetbarát és megfizethető csomagolóanyagok fejlesztése lendületet kaphat, így ezeket a technológiákat az élelmiszeripar is fel tudja majd használni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra