18 alapszabály a munkahelyi vécé használatához

Bár az ember gyakran a fél életét a munkahelyén tölti, az mégsem az otthona. Mivel több más emberrel osztozunk ugyanazon a vécén, használatára is más szabályok vonatkoznak, mint odahaza.

A Medium szerzője, John LeFevre humorral jócskán átitatott tanácsainak segítségével könnyen elsajátíthatod a munkahelyi mellékhelyiség higiénikus, illedelmes és kényelmes használatát.

 1. Elővigyázatos dolog vécépapírral kipárnázni az ülőkét, de nem kell túlzásba vinni és félórát ezzel tölteni. Nem barikádot építesz.
 2. Érdemes megkeresni a legtisztább illemhelyet az épületben: ezek általában a tárgyalók környékén és a HR-esek szekciójában találhatók.
 3. Lehetőség szerint ne viselj olyan cipőt és zoknit, amely alapján mások könnyedén felismernek a vécéajtó mögött.
 4. Amikor szólít a szükség, ne jelentsd be a munkatársaidnak, hogy vécére mész.
 5. Légyszi, ne kezdj el a kollégáidnak mesélni a vécén eltöltött időről!
 6. Még véletlenül se gyújts rá a vécében, de elektromos cigit se vegyél a szádba. Ha nagyon vágysz rá, futtasd át gyorsan, vajon mit is szívogatsz be ilyenkor. 
 7. Ugyanebből az okból kifolyólag könyvet és újságot se vigyél magaddal, és a benti klotyón ne kapd elő az okostelefonodat sem. (Vagy még inkább: ne hozd ki onnan!)
 8. Kifelé menet nyugodtan ragadd meg a kilincset és nyomd le. Ne várj rá, hogy más nyissa ki az ajtót, és papír zsebkendőbe sem érdemes burkolni a kezed.
 9. A piszoárnál légyszi, ne kezdd el az élettörténeted mesélni a melletted állónak. Valószínűleg nem érdekli.
 10. Nagydolgod végzése közben aztán végképp ne beszélgess másokkal.
 11. Bármilyen furcsa zajt is hallasz a szomszédból, nem muszáj rá reagálnod. Sőt. De ami a legfontosabb: semmiképp se kezdj el poénkodni.
 12. Ha viszont a szomszédból átkopognak, kopogj vissza… már csak a kíváncsiság okán is.
 13. Ne telefonálj a vécén. Gondolj ilyenkor arra, aki a másik ajtó mögött ül, és még inkább arra, aki a vonal túloldalán hallgatja a történéseket. 
 14. Kerüld el a sor legvégén található fülkét. Mivel az tűnik a legvédettebbnek, azt használják a legtöbben, így mindig az a legmocskosabb is. 
 15. Aranyszabály: ha pisilés közben hátra kell csavarnod a nyakkendődet, akkor vagy a nyakkendőd túl hosszú vagy a farkad túl rövid.
 16. Sose akard lábbal leöblíteni a vécét. Nyugodtan érj hozzá az öblítő szelepéhez, aztán alaposan moss kezet.
 17. A vécén ülve mindenki egyenrangú. Ne itt kezdj főnökösködni a beosztottjaiddal.
 18. Ne dobd bele a használt rágógumit a vécékagylóba. A piszoárba se. Gondolj arra, akinek ki kell majd halásznia onnét.
Oszd meg másokkal is!
Mustra