A sorsod múlik azon, mire mondasz igent

Életed minden pillanatában igent mondasz valamire, ami egyben azt jelenti, hogy nemet mondasz rengeteg más dologra. Választásaid alapvetően határozzák meg, ki is vagy, ezért ügyelj, mire bólintasz rá.

Nem telik el perc, hogy ne kellene döntened valamiben. Amikor elhatározod magad egy választási lehetőség mellett, kizársz egy sor másikat. Ha úgy döntesz, futni mész vagy elolvasol egy cikket a Facebookon, esetleg iszol egy kávét, minden alkalommal igent mondasz ezekre a dolgokra, és egyben nemet egy rakás más opcióra. Döntéseid rengeteget elárulnak rólad, és gyakran komoly következményeik vannak – áll a Medium írásában.

Mai döntéseidtől függ, mi lesz belőled holnap

Ronit Bodner és Drazen Prelec, az Oxfordi Egyetem pszichológus kutatói ismert tanulmányukban azt fejtegetik, hogy az ember cselekvései folyamatos visszajelzést küldenek számára saját magáról. Ha megvizsgálod azt, hogy mire mondasz igent, illetve mit utasítasz el, alapos képet kaphatsz róla, milyen személyiség is vagy valójában. Ha például kora reggel felkeltél azért, hogy fuss egyet, azt jelenti, te az a típusú ember vagy, aki hajnalban már fent van, hogy a testét eddze.

Dr. Nassim Nicholas Taleb, a Skin in the Game című könyv szerzője és Simon Sinek, a Start with Why című mű írója egyaránt úgy gondolják, hogy a cselekvéseid jellemzik legtisztábban az értékrendszeredet, azt, hogy miben hiszel valójában. Hiszen miért is választanál olyasmit, ami ellenkezik azzal, amit igaznak és fontosnak gondolsz? Gandhi szerint a cselekvés prioritást fejez ki, hinni valamiben, de nem megélni azt: őszintétlenség.

Mire mondasz igent?
Mire mondasz igent?Robert Daly / Getty Images Hungary

Előfordulhat, hogy ellentétesen cselekszel azzal, amit gondolsz, mert nem vagy biztos a saját ítéleted helyességében. A pszichológusok ezt kognitív disszonanciának hívják, ami belső konfliktushoz, szorongáshoz vezet. Ha igazán bízol saját magadban, elfogadod a saját értékítéletedet, nem cselekszel saját belátásod ellenére.

Mondj minél több mindenre nemet

Személyes identitásod nagymértékben a döntéseid függvénye. Az, hogy ki leszel holnap, azon múlik, ma milyen dolgokra mondasz igent. Mai éned annak az eredménye, hogy tegnap milyen döntéseket hoztál. Az ember folyamatosan változik, fejlődik. Mindig van rá esély, hogy megváltozz, helyrehozd a hibáidat, és pozitív irányba fejlődj. Ezért nem mindegy, hogy mire mondasz igent. A pozitív lelki beállítottság elméletének megalkotója, Napoleon Hill szerint amit az elme el tud képzelni, azt véghez is tudja vinni. A mának akkor van értelme, ha abból egy pozitív, jobb holnap felé vezet az irány.

A legfontosabb azonban, hogy minél kevesebb dologra mondj igent, és minél több dologra nemet. Warren Buffett milliárdos üzletember szerint a legsikeresebb emberek jellemzője, hogy szinte mindenre nemet mondanak. Jim Rohn néhai motivációs előadó úgy vélekedett, sokan elaprózzák a figyelmüket, túl sokat törődnek felesleges dolgokkal. Greg McKeown Lényeglátás című könyvében frappánsan fogalmaz: soha nem lehet igazán túlbecsülni a dolgok jelentéktelenségét. Jim Collins, a Jóból kiváló című könyv szerzője pedig úgy gondolja, sosem szabad háromnál több prioritással rendelkezni.

Mondj igent a nagy dolgokra, de nemet a kicsikre. Mindig koncentráld az erőidet arra, ami igazán fontos, és ne hagyd, hogy a jelentéktelen dolgokon aprózódjon el a tudásod, a tehetséged, a kitartásod. A holnapod azon múlik, ma hogyan döntesz és mit cselekszel.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek