Ezért ne öntsd ki a vizet, amivel átöblíted a rizst

Nem szeretsz drága tisztítószerekre költeni? Inkább a természetes megoldásokat részesíted előnyben? Akkor a rizsvíz az, amit keresel!

Az Apartment Therapy szerint a módszerre Sabrina Wang egészségvédő és blogger hívta fel a figyelmet, aki azt állítja, mindig is a rizsvizet (vagyis azt a vizet, ami a rizs átöblítése után marad) használta az edények, a konyhapult és a konyhai eszközök tisztításához. A házi praktikát még a nagyanyja osztotta meg édesanyjával, aki pedig neki is átadta tudását.

A kínaiaknak köszönhetjük

„Ez valami olyasmi, amit a mai napig sokan alkalmaznak Kínában” – mutatott rá Wang, aki jelenleg Kanadában él, de élete első tíz évét szülőhazájában töltötte. Mivel a rizs nagyon elterjedt az ázsiai országban, ezért ahelyett, hogy kiöntenék a vizét, inkább megpróbálják hasznosítani. Wang szerint a rizst egyébként is érdemes megmosni, hiszen ezzel eltávolítható a szemek felületéről a felesleges keményítő, így nem lesz gumiszerű az állaguk.

A rizsvíz a benne lévő keményítő miatt abrazív hatású, így kitűnően alkalmas szinte minden felület tisztításához, ami fizikai beavatkozást, vagyis dörzsölést igényel. A trükkről Grace Young gasztronómiai író is megemlékezett The Wisdom of the Chinese Kitchen (A kínai konyha bölcsessége) című könyvében, amelyben azt írja, hogy a kínaiak hagyományosan keményítőtartalmú rizsvizet használtak a wokok és más edények tisztításához.

Az enyhe rozsdafoltokkal is elbánik
Az enyhe rozsdafoltokkal is elbánikkazmulka / Getty Images Hungary

Mindenre azért nem jó

A rizs öblítővize enyhén savas, ezért könnyedén képes megbirkózni a kemény víz okozta foltokkal és enyhe rozsdafoltokkal, így bátran használhatod a zuhanyajtóhoz, a kerámia wc-csészéhez, a rézedényekhez és más konyhai eszközökhöz, amiket eddig ecettel vagy citrommal tisztítottál. Az olajos, zsíros szennyeződésekkel szemben azonban fabatkát sem ér, sőt a zsíroldó készítményekkel együtt használva azok hatását is kioltja. Bár a rizsvíz csak nagyon enyhén savas, nem árt az óvatosság. Ne használd olyan felületeken (például habarcson), amelyekben a savas tisztítószerek kárt tehetnek.

A hűtőben tárold

A tökéletes rizsvíz titka a következő: áztass be egy csésze rizst két csésze vízbe, majd addig kevergesd, amíg tejszerűvé nem válik. Ezután egy szűrő segítségével szedd ki belőle a rizst, és már dolgozhatsz is a vízzel, csak márts bele egy tiszta ruhát a kiszemelt felületek megtisztításához. Ha egyszerre nem tudod felhasználni az egészet, a maradékot töltsd légmentesen zárható üvegbe vagy edénybe, a hűtőben akár egy héten át is eláll.

Még egy tipp: ha épp nem főzöl, csak takarítani szeretnél, lehetőleg rövid vagy hosszú szemű fehér rizst válassz. Ezekben több a keményítő, így a rizsvíz savasabb (és alacsonyabb pH-értékű) lesz más fajtákhoz képest. A basmati és a barna rizs ennek megfelelően kevésbé alkalmas a célra.

Oszd meg másokkal is!
Mustra