10 tipp, hogy kihozd a hűtődből a maximumot

Azt sem tudod, mit hova tettél a hűtőszekrényben? Egymás hegyén-hátán állnak az ételek, ráfolyik a tej a csomagolás nélkül betett sajtra, ami egyébként is elmászni készül? Ha eleged van a rendetlenségből és a helyhiányból, most megtudhatod, hogyan orvosold a problémát.

A LifeHacker rövid videóban gyűjtötte össze mindazokat az egyszerű, de annál hatásosabb praktikákat, melyek segítségével könnyedén rendet vághatsz a hűtőszekrényedben, elkerülheted az ételek megromlását és a fertőzésveszélyt.

1. Tartsd a hűtőt 4 fokos, a fagyasztót mínusz 18 fokos hőmérséklet alatt

Az ideális hőfok belövésével megakadályozhatod, hogy az ételek a kelleténél hamarabb megromoljanak.

2. Az ételek közötti réseket tömd be vízzel teli műanyag dobozokkal

Így kevesebb meleg levegő jut a hűtő belsejébe.

3. Fagyasztás előtt jól csomagold be az ételeket

Mielőtt berakod a fagyasztóba a húst vagy más romlandó ételt, alaposan, legalább kétszer tekerd körbe celofánnal, majd tedd egy légmentesen zárható fagyasztózacskóba, és szorítsd ki belőle a levegőt.

Hozd ki a hűtődből a maximumot
Hozd ki a hűtődből a maximumotFotó: gerenme / Getty Images Hungary

4. Címkézz fel mindent

A zacskóra írd fel, melyik nap tetted az ételt a fagyasztóba, hogy tudd, meddig fogyasztható.

5. Nem mindegy, felül vagy alul

A hűtő felsőbb részein a megmaradt ételt, az italokat és azokat a kajákat tárold, amiket nem hosszú távra tervezel eltenni, hanem bármikor falatoznál belőlük.

6. A hűtőajtóban csak a ketchupot, mustárt és egyéb mártásos flakonokat tárold 

Ez a rész hűt ugyanis a legkevésbé.

7. A nyers húst és halat tedd a legalsó polcokra

Így megakadályozhatod, hogy a lecsöpögő húslé ráfolyjon más élelmiszerekre, és beszennyezze őket. Az is hasznos, ha egy elkülönített, tiszta rekeszbe rakod őket.

8. Tárold külön a húst és a zöldségeket

Erre a legideálisabb, ha a hűtő és a fagyasztó külön fiókokkal rendelkezik.

9. A régebb óta tárolt ételeket rakd előre

És továbbra se felejtsd el felcímkézni őket. Különösen a műanyag dobozokra ügyelj, amelyek gyakran romlandó, megmaradt kaját rejtenek.

10. Sose tedd a hűtőbe az avokádót, a csonthéjas gyümölcsöket és a paradicsomot

Ha pedig első lépésként tudni szeretnéd, hogy milyen hűtőt vásárolj, akkor olvasd el az alábbi cikkünket:

Mustra