Megvan a szuperanyag, ami tökéletes védelmet jelenthet a szúnyogok ellen

Amerikai tudósok emberi szem számára láthatatlan vastagságú védőréteget kísérleteztek ki, ami megakadályozza a szúnyogcsípéseket.

A Rhode Island-i székhelyű Brown Egyetem munkatársai által nemrégiben publikált kutatás nem kevesebbet ígér, mint hathatós védelmet a nyár legkellemetlenebb vérszívói ellen. A tudósok ugyanis grafénból alkottak meg egy bevonatot, amely megóvja viselőjét a szúnyogok támadásától – írja a ScienceBlog.

A szuperanyag blokkolja a szúnyogok érzékeit 

A szuperanyagnak kikiáltott grafén felhasználására – amely egy precíz tervezés után, 3D-s nyomtatással előállított, egyetlen atom vastagságú grafitréteg – eddig is számos innováció született, például akkumulátorok, orvosi implantátumok vagy intelligens ruházat is szóba került az utóbbi években. Nem véletlen, hiszen a szabad szemnek láthatatlan grafén a gyémántnál is keményebb, kiválóan vezeti az áramot, mindemellett pedig nagyon rugalmas is.

A kutatók most egészen új célra alkalmazták a szuperanyagot: mégpedig a rovarok elleni védelemre. Grafénból előállított vékony védőréteget teszteltek, ami az emberi bőrre applikálva megakadályozta, hogy a szúnyogok megcsípjék viselőjét. Mint dr. Robert Hurt, a kutatási program vezetője magyarázza, kezdetben azt hitték, a grafén egyszerű mechanikus védelmet jelent majd a rovarok ellen, de mint kiderült, az anyag szó szerint elfed bennünket a vérszívók elől.

Vége lehet a szúnyogtámadásoknak?
Vége lehet a szúnyogtámadásoknak?frank600 / Getty Images Hungary

A kísérletek alatt azt figyelték meg, hogy a grafénréteggel bevont bőrre jóval kevésbé szívesen szállnak le a szúnyogok, mint a csupasz bőrfelületre. Az anyag blokkolja a szúnyogok érzékelését, akik így nem veszik észre a potenciális áldozat jelenlétét. Érdekes módon csak a száraz grafén hat ily módon a rovarokra, nedves formájában nem gátolja meg, hogy az emberre szálljanak.

Kevésbé káros, mint a rovarriasztók

Korábban egyébként már kísérleteztek grafénalapú védőruhával, ami a veszélyes körülmények között dolgozókat lenne hivatott megvédeni a káros anyagoktól és fertőzésektől. A kutatók szerint az általuk kifejlesztett védelmi módszer a jövőben felválthatja a vegyi alapú rovarriasztó szereket, amelyek súlyos károkat okoznak a környezetnek. A grafénréteget ruhaszövetbe szőve könnyen előállíthatóvá válnának olyan ruhadarabok, amelyek minden káros hatás nélkül védenék viselőjüket a gyakran súlyos betegségeket terjesztő moszkitók és más szárnyas vérszívók ellen.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek