Ásványvizek tesztje: van értelme palackozottat venni csapvíz helyett?

Huszonkétféle szénsavmentes ásványvizet hasonlítottunk össze a csapvízzel, hogy megválaszolhassuk a kérdést.

A műanyagmentes július során mi is arra törekedtünk, hogy minimálisra csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat, így sokan közülünk kulacsban hordták a vizet, nemet mondtak a PET-palackos termékekre. Ennek kapcsán merült fel bennünk a kérdés: van egyáltalán valamilyen előnye az ásványvizeknek a csapvízhez képest. Persze elképzelhető olyan élethelyzet, amikor az ember csak palackos vízhez tud jutni. De mi van abban esetben, ha szabad a választás? Tényleg annyival jobb az ásványvíz íze, hogy pusztán emiatt valaki mindenáron ragaszkodjon hozzá? A válaszok nyomába eredetünk.

Hogy kerül az ásványvíz a palackba? 

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, az ásványvizeket a talaj vízzáró rétegei közül nyerik ki, jellemzően kutak segítségével. Attól azonban, hogy valakinek van egy kút a kertjében, még nem várhatja azt, hogy ásványvíz jöjjön belőle. És ha még az is jönne, a megnevezés használatához a kútnak, illetve az abból kinyert víznek is számos előírást kell teljesítenie. A szakember szerint az ásványvíz „gyártása” szakmai szemmel nézve nem egy bonyolult feladat, hiszen gyakorlatilag palackozásról beszélhetünk. Ettől függetlenül az üzemnek is számos szempontnak kell megfelelnie.

Az ásványvizeket a talaj vízzáró rétegei közül nyerik ki
Az ásványvizeket a talaj vízzáró rétegei közül nyerik kiRuzsovics Dorina

Az elismert kútból kinyert vizek előbb egy tisztító eljáráson esnek át – ami általában szűrést jelent –, majd egy zárt hálózaton keresztül kerülnek a palackozó üzembe. Érdekesség, hogy a palackok csak itt nyerik el végső alakjukat: a gyártás során meleg levegővel egy formába fújják őket. Az utolsó lépésben az elkészült palackokba beletöltik a vizet, lezárják, becsomagolják, majd útnak indítják a boltok felé. A procedúra folyamán természetesen többször végeznek vizsgálatokat, ezzel garantálva, hogy

csak megfelelő minőségű, biztonságosan fogyasztható ásványvizek kerülhessenek forgalomba.

Az élelmiszermérnök hozzátette: a termékeken a kút nevét, illetve számát is kötelező feltüntetni. Ezt különösen a saját márkás ásványvizeknél érdemes ellenőrizni a csomagoláson, hiszen ezek gyakran valamelyik ismert gyártó palackozójából kerülnek ki – némileg alacsonyabb áron.

Egészségesebb az ásványvíz? 

Az ásványvizeket éppen ásványianyag-tartalmuk miatt szoktuk a csapvíznél egészségesebbnek tekinteni, az Index megrendelésére készült korábbi laborvizsgálat ugyanakkor arra jutott, hogy ilyesmiről valójában szó sincs. A vizsgált ásványvizek kétharmadának ugyanis (tizenötből tíznek) kisebb vagy akkora volt az ásványianyag-tartalma, mint a csapvizekének.

Hogyan teszteltünk?

Tesztünkhöz a nagy láncok aktuális kínálatából válogattuk össze a szénsavmentes ásványvizeket, melyekből összesen huszonkétféle gyűlt össze. Ezek között néhány prémium termék is szerepelt, így kíváncsiak vártuk, hogyan fognak teljesíteni az olcsóbb saját márkás termékkel, illetve a csapvízzel szemben, ami az ásványvizek árának töredékéből hozható ki. Még ha hozzászámoljuk a csatornadíjat, akkor sem kerül többe 0,5 forint/liternél. Ehhez képes merítésünkben előfordult olyan ásványvíz, amelynek literenkénti ára elérte a 393 forintot. Persze, a csapvíz íze változó lehet az ország egyes régióban. Mi azt próbáltuk ki, ami szerkesztőségünkben, vagyis Budapest III. kerületében folyik a csapból.

Huszonkétféle szénsavmentes ásványvizet hasonlítottunk össze a csapvízzel
Huszonkétféle szénsavmentes ásványvizet hasonlítottunk össze a csapvízzelRuzsovics Dorina

Tesztünk nagy kérdése tehát az volt, hogy – minden más tényezőtől, így a környezetvédelmi szempontoktól is elvonatkoztatva − tényleg annyival jobb-e az ásványvizek íze, mint a csapvízé. Spoiler: egy átlagos termékhez viszonyítva egyáltalán nem. Sőt, a csapvíz alig 0,25 ponttal maradt le a legdrágább ásványvíz mögött.

Erre szokás szerint egy vakteszt keretében derítettük fényt. Szerkesztőségünk tagjai szigorúan szubjektív, érzékszervi tényezők figyelembevételével értékelték a termékeket egy 1-től 5 pontig terjedő skálán. Az összesítés és átlagolás után ennek alapján jött ki a végeredmény.

Pulóver készül a palackból 

A Magyarvíz Ásványvíz Kft. közleménye szerint annak ellenére, hogy Magyarországon 2014 óta elkülönítetten kell gyűjteni a háztartási hulladékot, és már házhoz jönnek a szelektív gyűjtők is, a statisztikák szerint a 2017-ben keletkezett műanyag csomagolások újrahasznosítási aránya mindösszesen 32 százalék volt. A maradék – közel 70 százalék – lerakón, hulladékégetőben vagy a természetben végzi, ahol több száz év alatt bomlik le, vagyis csak darabolódik. Pedig a polietilén-tereftalát, vagyis a PET – amiből az italospalackok szinte mindegyike és a mosó-/tisztítószeres flakonok egy része készül – kifejezetten jól feldolgozható újrahasznosításhoz.

„A kidobott PET-palackok jelentős részéből alacsonyabb feldolgozottságot igénylő termékek, így például műanyag szőnyeg, pántszalag, geotextília, plüssjátékok belső tömése, illetve polár pulóverek készülnek. Megfelelő tisztaság és vegyszeres mosás esetén új palackok készítésére is alkalmas lehet a PET hulladéka. De akár mi magunk, kreatív módon otthonunkban is felhasználhatjuk a flakonokat: madáretetőt, kerti lámpást vagy tölcsért készíthetünk belőlük.”

Disclaimer: a teszt során kényesen ügyeltünk rá, hogy a kiürült palackok a szelektív gyűjtőbe kerüljenek. 

3. helyezett: Aldi Aquitas ásványvíz – 3,75 pont (55 forint/1,5 liter)

Víznyerőhely: Zafír-kút (K-133), Lajosmizse.

IMG 4154
Ruzsovics Dorina

Tesztünkön az Aldi Aquitas nevű terméke lett a legjobb saját márkás termék, ami nemcsak ízre bizonyult jobbnak az átlagnál, hanem az ár-érték arány tekintetében is.

  • Savas eső. 
  • Nincs íze. És ennél jobbat nem is mondhatok róla. 
  • Végre egy jó íz. 
  • Semmilyen ez is. 

3. helyezett: Mizse ásványvíz – 3,75 pont (85 forint/1,5 liter)

Víznyerőhely: Mizse-kút (K-115), Lajosmizse.

IMG 4091
Ruzsovics Dorina

A Mizse ásványvíz, ami a szénsavas termékek között korábban már nyerni tudott, itt is dobogós helyezést szerzett. Kóstolóinknak ennek megfelelően nagyrészt elégedettek voltak vele, valaki egyenesen a selymes jelzővel illette.

  • Csapvíz? Vagy becsapvíz? Az itt a kérdés. 
  • Selymes vizecske. Jó. 
  • Vízízű. 
  • Érdekes, közepes.

1. helyezett: Vöslauer ásványvíz – 4,25 pont (269 forint/1,5 liter)

Víznyerőhely: Bad Vöslau (VI. kút).

IMG 4086
Ruzsovics Dorina

Tesztünkön az osztrák Vöslauer ásványvíz kaparintotta meg a megosztott első helyet, ami egyszerre hatott frissnek és kellemesnek. Tesztelőink nem is adtak rá négyesnél alacsonyabb pontszámot.

  • Ebben van valami friss, mintha ezer méter mélyről törne fel. 
  • Bubik ültek ki benne, de ez az ízében nem jelent semmit. A bubik mégsem tetszenek. 
  • Ez jó.
  • Kellemes ez is.

1. helyezett: Szentkirályi ásványvíz – 4,25 pont (129 forint/1,5 liter)

Víznyerőhely: Szentkirályi-kút (K-44), Szentkirály.

IMG 4077
Ruzsovics Dorina

Másik tesztgyőztesünk a Szentkirályi ásványvíz lett, amit az egybegyűltek egyöntetűen lágynak és kellemesnek találtak. Rangsorunkban végül azért soroltuk előbbre, mert magyar termék és csupán feleannyiba kerül, mint osztrák konkurense.

  • Semmi különös, egy kis mosogatószerrel.
  • Kellemes, lágy vizecske. Olyan, mint a csapvíz. 
  • Ezt bármikor innám. 
  • Lágy íze van.

Futottak még

5. helyezett: Schiszler ásványvíz – 3,5 pont (89/1,5 liter)

Víznyerőhely: Soltvadkert (K I22 kút).

A Schiszler ásványvízről megoszlottak a vélemények. Volt, akit már azzal boldoggá tett, hogy nem érzett rajta savas mellékízt, mások viszont éppen azt hánytorgatták fel, hogy palackízű és van egy kis utóíze.

5. helyezett: Evian ásványvíz – 3,5 pont (499 forint/1,5 liter)
Víznyerőhely: Cachat-forrás, Evian.

Ahhoz képest, hogy 499 forintos árával merítésünk legdrágább szereplőjét tisztelhetjük benne, az Evian ásványvízről nem tudunk szuperlatívuszokban beszélni. Bár egyik tesztelőnk számára lágynak hatott, a többiek azt mondták rá, hogy „semmilyen”, „nem tűnik olyan frissnek” és van egy kis „fura utóíze”.

5. helyezett: Vivien ásványvíz – 3,5 pont (89 forint/0,5 liter)
Víznyerőhely: Vivien-kút (K-43), Bicske.

A Vivien ásványvízre valaki maximális pontszámot adott, mert selymesnek érezte, a többségnél ellenben csak erős közepesre vizsgázott. „Nincs pluszíze, se jó, se rossz” – fogalmaztak az értékelőlapon.

5. helyezett: NaturAqua ásványvíz – 3,5 pont (129 forint/1,5 liter)
Víznyerőhely: NaturAquare-kút, Zalaszentgrót.

A NaturAqua terméke mindenkiben máshogy hagyott nyomot. Tesztelőink olyasmiket írtak róla, hogy „savanykás”, „állott”, „puha az íze”, de „egy árnyalattal jobb, mint a közepes”.

5. helyezett. Jana ásványvíz – 3,5 pont (225 forint/1,5 liter)
Víznyerőhely: Sveta Jana-forrás, Gorica Svetojanska, Horvátország.

A Jana ásványvíz kapcsán igen kevés konkrétum fogalmazódott meg kóstolóinkban. Szinte minden résztvevőnk úgy vélte, hogy „semmilyen” vagy „semmi különös”.

5. helyezett: Lidl Saguaro ásványvíz – 3,5 pont (45 forint/0,5 liter)
Víznyerőhely: Lepence-kút (2025-Visegrád), Lepencevölgy.

A Lidl Saguaro ásványvíz vagy nagyon ízlett tesztelőinknek, vagy nagyon nem. Az előbbi csoport azt emelte ki, hogy „ásványos” és „finom” , az utóbbi meg azt, hogy „savas”, „csúnya”, „olajos” és leginkább egy elolvadt hóemberre emlékeztet.

11. helyezett: Csapvíz – 3,25 pont (körülbelül 0,5 forint/1 liter)
Víznyerőhely: Budapest, III. kerület.

Ahogy látszik, a fillérekből kihozható csapvíz a középmezőnyben végzett, ami azt mutatja, hogy semmivel nem rosszabb egy átlagos ásványvíznél. Arról nem is beszélve, hogy mennyivel környezetbarátabb megoldásnak számít.

11. helyezett: Theodora ásványvíz – 3,25 pont (99 forint/1,5 liter)
Víznyerőhely: Theodora Kereki kút, Mindszentkálla.

A Theodora ásvánvíz szintén a megosztó termékek táborát erősítette. A csapat egyik fele azt mondta, hogy „tócsaízű” és „kiszárítja az ember száját”, míg a másik azt, hogy „enyhén savas” és „finom”.

11. helyezett: Hargita Gyöngye ásványvíz – 3,25 pont (179 forint/2 liter)
Víznyerőhely: Csíkszentsimon.

Az erdélyi Hargita Gyöngyét csak egyvalaki nevezte igazán finomnak, a többiek úgy vélték, hogy „egyszerű ízű”, „semmilyen”, illetve kissé „kellemetlenebb”.

11. helyezett: Emese ásványvíz – 3,25 pont (79 forint/1,5 liter)
Víznyerőhely: Emese-kút (K-33), Szentkirály.

Egységes álláspont az Emese ásványvízről sem alakult ki. Tesztelőink a büdöstől a finomon át egészen a jóig sokféle módon méltatták. „Ez egy kicsit rosszabb, mint amennyire jó” – mutatott rá egyikük.

11. helyezett: SPAR Verde ásványvíz – 3,25 pont (85 forint/1,5 liter)
Víznyerőhely: Verde-kút (K-4), Somogyvár.

A hidratálásra a SPAR Verde vize is alkalmasnak látszott, de cserébe nem nyújtott semmi különlegeset. Felmerült például, hogy „poshadt ízű”, így akár a Balatonból is származhatna.

16. helyezett: Nestlé Aquarel ásványvíz – 3 pont (95 forint/1,5 liter)
Víznyerőhely: Cédrus-forrás, Kővágóörs.

A Nestlé Aquarel csak egy esetben kapott magasabb pontszámot, ám ezt némileg beárnyékolta, hogy voltak, akik szerint enyhe mellékíze van. „Szúrós ízű a vége” – vetették a szemére.

16. helyezett: Primavera ásványvíz – 3 pont (99 forint/2 liter)
Víznyerőhely: Primavera-kút (K-110), Lajosmizse.

A Primavera terméke „friss, fini” ízére hivatkozva kiérdemelt egy jeles osztályzatot is, másoknál azonban nem ütötte meg az elvárt szintet. Ők úgy értékelték, hogy „nem finom”, „vízízű”, illetve „fura egy kicsit”.

16. helyezett: Tesco Zafír ásványvíz – 3 pont (45 forint/0,5 liter)
Víznyerőhely: Zafír-kút (K-133), Lajosmizse.

„Vízízű”, „fura”, „állagra is langyos” és „igazán semmilyen” – írták kóstolóink a Tesco termékéről, ami ebben a formában eléggé felejthetőnek bizonyult. 

19. helyezett: San Benedetto ásványvíz – 2,75 pont (149 forint/1,5 liter)
Víznyerőhely: Scorzè (Velence) Olaszország.

Az olasz San Banedetto legalább annyira unalmasnak tűnt, mint sok magyar víz. Páran az utóízével sem tudtak kiegyezni, így az a konklúzió született, hogy „ez, mondjuk, nem finom”.

19. helyezett: Fonyódi ásványvíz – 2,75 pont (135 forint/1,5 liter)

Víznyerőhely: Fonyódi kutak, Fonyód.

A Fonyódi ásványvízzel ugyancsak akadtak gondok. Még legpozitívabb értékeléséből is csupán annyi szerepelt, hogy „se nem jó, se nem rossz”. Kritikusai főleg azt emlegették, hogy „rossz ízű” és az „utóíze is fura”, akárcsak a „mosogatóvíz”.

19. helyezett: Fonte Verde ásványvíz – 2,75 pont (95 forint/1,5 liter)
Víznyerőhely: Verde-kút (K-4), Somogyvár.

A Fonte Verde ásványvízénél ketten is úgy tapasztalták, hogy kiszárad tőle a szájuk, egy harmadik tesztelőnk pedig arra panaszkodott, hogy fura a szaga.

19. helyezett: Spar S-Budget Libra ásványvíz – 2,75 pont (79 forint/2 liter)
Víznyerőhely: Libra-kút (K-9), Somogyvár.

A SPAR gazdaságos ásványvizét valaki lágyabb ízűnek érezte, valaki más viszont furának tartotta az utóízét, és itt is akadt egy tesztelőnk, aki sérelmezte, hogy csak szomjasabb lett tőle.

23. helyezett: Lidl Hazánk kincsei ásványvíz – 1,5 pont (129 forint/1,5 liter)
Víznyerőhely: Dr. Vis B-2 kút, Detek.

A Lidl Hazánk kincsei ásványvizénél valami nagyon félremehetett. Ketten is olajos jegyeket fedeztek fel benne, ami elég rémes élménnyé tette a fogyasztását.

Korábban már a szénsavas ásványvizeken is végigmentünk, azokról itt olvashatod tapasztalatainkat:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek