Így hűtsd le a lakást légkondi nélkül

Az elviselhetetlen kánikula ellen nem a klímaberendezés az egyetlen megoldás.

Ha azok közé tartozol, akik képtelenek létezni ebben a melegben, de nincs légkondid, vagy egyszerűen csak szeretnéd valamelyest visszafogni az otthonod hűtésére fordított tetemes energiamennyiséget, ne add fel a reményt! A következőkben a Lifehacker cikke alapján mutatunk néhány alternatív megoldást, amikkel átvészelheted a hőséget.

#1 Árnyékolj okosan

Oké, a természetes fény hiánya elég zavaró tud lenni, de a napsütés csak még inkább felmelegíti a lakást, ezért jobban teszed, ha napközben csukva tartod az ablakokat, lehúzod a redőnyöket és elhúzod a függönyöket. Ha otthonról dolgozol, és nem akarsz egész nap a sötétben gubbasztani, akkor sem kell feltétlenül elevenen megfőnöd. Már az is hozhat némi enyhülést, ha legalább a nap felé néző ablakokat és a nem használt helyiségeket besötétíted. Egy másik remek opció az ablakokra rögzíthető hővédő fólia, ami visszaveri a hő 30-80 százalékát. 

Csukd be az ablakokat és húzd le a redőnyöket
Csukd be az ablakokat és húzd le a redőnyöketEvgen_Prozhyrko / Getty Images Hungary

Még valami, amit nem lehet elégszer ismételni: a szellőztetést időzítsd a korai reggeli és késő esti órákra!

#2 Használj ventilátorokat

A lakás levegőjét ugyan nem hűtik le, viszont csökkentik a hőérzeted, ami elegendő lehet ahhoz, hogy ne bolondulj bele a hőségbe. Sőt, ha az ablakhoz állítod a ventilátorokat, kiszívhatod velük a meleg levegőt a szobából. Egy mennyezeti ventilátor szintén kincset érhet. Csak figyelj oda, hogy az óramutató irányával ellentétes irányba forogjon.

#3 Legyenek növényeid

A szobanövények számos előnyeinek egyike, hogy hűsebbé tehetik az otthoni levegőt. Az aloe vera, a pozsgás növények ilyen szempontból remek választásnak számítanak, de nem tévedhetsz nagyot az anyósnyelvvel, a fikuszokkal és a pálmákkal sem. Ha napos ablakba teszed őket, két legyet üthetsz egy csapásra, hiszen így felfogják a napsugarak egy részét is.

#4 Ne ronts a helyzeten

Lehetőleg ne a legnagyobb kánikulában izzítsd be a sütőt: inkább olyan ételeket főzz, amelyek a mikróban vagy egy slow cooker edényben is elkészíthetők. A magas hőmérsékleten üzemelő mosogatógép használata helyett pedig inkább mosogass kézzel.

A ventilátorok sokat javíthatnak a hőérzeteden
A ventilátorok sokat javíthatnak a hőérzetedenAdam Gault / Getty Images Hungary

És ha semmi nem segít? 

Az otthonodban uralkodó magas páratartalom rendkívül fullasztó tud lenni, egy páramentesítő készülék ezért sok szenvedéstől kímélhet meg. Ha mindent megpróbáltál, de még mindig nem vagy elégedett az eredménnyel, rövid időre bekapcsolhatod a légkondit is: törekvéseidnek hála, így már jóval kevesebb energiát kell majd fordítanod a kívánt hőmérséklet eléréséhez. 

A hőségben való alváshoz itt van néhány további tipp: 

Oszd meg másokkal is!
Mustra