Teszt: melyik a legjobb konyhai robotgép?

A legnagyobb név nem került fel az első helyre a németek fogyasztóvédelmi tesztjében, ahol amúgy egyik konyhai robotgép sem ért el nagyon jó eredményt.

A konyhában mindig jól jön egy kis segítség, és ugyan rengeteg olyan készülék van, ami megkönnyítheti a dolgunkat, de valójában csak a helyet foglalja, azért egy jó mixer vagy robotgép hasznos társunk lehet a mindennapokban. De melyikre érdemes pénzt áldozni? A Stiftung Warentest német fogyasztóvédelmi magazin munkatársai tizenkét konyhai masinát vetett alá alaposabb vizsgálatnak, és összesen kettő volt, ami jó értékelést ért el, nyolcan kielégítően teljesítettek, kettő pedig a kifogásolható kategóriába került.

A méret a lényeg?

A 12 készülék közül négy olyan termék volt, ami inkább multifunkciós mixer, illetve kompakt robotgép. Ezek könnyebbek, és elég sok feladatra alkalmasak, de nem annyira stabilak, ráadásul egyszerre kisebb adaggal tudnak megbirkózni, mint nagyobb társaik. Oké, utóbbiak meg több helyet foglalnak, főleg, ha a mixert is ráteszed a tetejükre, és ha minden kiegészítőt be akarsz szerezni, az egy kicsit drága lesz – írják a magazinban.  

Mit vizsgáltak?

A legfontosabb szempont természetesen az volt, hogy mennyire végzik jól a dolgukat ezek a gépek, vagyis hogyan keveri, gyúrja a különböző tésztákat, mennyire jól mixelnek, darabolnak, szeletelnek és így tovább. A magazin munkatársai egyébként külön pontozták azt, hogy mennyire sokoldalú az adott termék, de ez „csak” annyit nyomott a latban, mint az, hogy mennyire biztonságosak, mert a konyha ugye elég veszélyes üzem tud lenni. Mivel az ilyen eszközöknél nem elhanyagolható, hogy mekkora zajt csapnak, természetesen ezt is értékelték a szakértők/tesztelők, és azt is, hogy mennyire bírják a munkát, mennyire használódhatnak el hosszú távon.

 A győztesek

A legjobb kompakt gép

1. Magimix Cuisine Système 5200 XL (Ár: 450 euró)

2. KitchenAid Artisan Food Processor (Ár: 165 000 - 184 000 Ft)

A legjobb konyhai robotgép

1. Bosch Mum 5 Creation Line MUM58L20 (Ár: 134 000 Ft)

2. Bosch Optimum Mum9D33S11 (Ár: 164 000 Ft)

3. Kenwood Chef Elite KVC5401S (Ár: 208 000 - 225 000 Ft)

(Ha egy kis megerősítés kell, a Tudatos Vásárlók Egyesületének tesztjében ugyanezeknek a márkáknak a termékei végeztek az elsők között.)

A konyhai robotgépek kategóriájának győztese
A konyhai robotgépek kategóriájának győzteseBosch

Hasznos tippek vásárláshoz és használathoz

  • Mivel a különböző kiegészítők vagy kiegészítőszettek elég drágák tudnak lenni, ezért érdemes utánanézni, hogy melyik készülékhez mi jár alapból, esetleg van-e valahol olyan akció, amikor a robotgép vagy a mixer mellé ingyen adják valamelyiket. És igen, van, amikor az egyfunkciós gép olcsóbb, mint a hasonló feladatra alkalmas kiegészítő egy robotgéphez.
  • Megkönnyíthetjük a dolgunkat, ha a kisebb konyhai feladatokat nem ezekkel végezzük el, mondjuk, ha csak egy kis sajttal szeretnéd megszórni a tésztádat, akkor elég lesz a kézi reszelő is. Mert minél több darabból áll valami, annál macerásabb tisztítani. 
  • Ha sokszor szeretnél házilag tejszínhabot készíteni, akkor a kompakt gépekkel szemben inkább a nehézsúlyú versenyzőket válaszd, mert előbbieknél a keverőtál közepén lehet, hogy túlzottan folyékony marad.
  • Ha sokszor készítenél tésztát géppel, akkor szintén az utóbbira kell szavaznod. A kompakt gépeknél vagy mixereknél a keverőtál ugyanis a motoron „ül”, ezért átmelegedhet, ami a kelt tésztáknál okozhat problémát. 
  • Ha inkább szeletelnél és aprítanál, akkor viszont a kisebb kategória képviselői is tökéletesek lesznek. 
  • Mennyi az annyi? Egy kétliteres keverőtálba egy kiló kelt tészta fér bele, már amennyiben fél kiló lisztből készült.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek