6+1 trükk, amivel a legmakacsabb befőtteket is kinyithatod

Hű, de bosszantó tud lenni, amikor akárhogy tekered, nem nyílik a spagettiszószos, a lekváros- vagy a befőttesüveg. Kényelmi termék? Na persze. Ilyenkor úgy érzi az ember, hogy még a kókuszdió húsához is könnyebb hozzájutni.

Én, amikor már nagyon elszakad a cérna, barbár módszerhez szoktam folyamodni... Egy éles késsel apró lyukat ütök a tetőn, amitől megszűnik a vákuum, és lehet is nyitni. Ez mindig hat. A következő idegbajt viszont akkor kapom, amikor újrahasználnám az üvegeimet, de nincs hozzájuk egy épkézláb tető se. Te ne légy olyan, mint én, és inkább a wikiHow tanácsaira hallgass! Nyiss ki minden makacskodó üveget pofonegyszerűen.

Tapadás

Tornászok, hegymászók és súlyemelők mind tudják, hogy erősebb a szorítás, ha van valamilyen tapadást segítő anyag. Magnéziát valószínűleg nem tartasz otthon, de gumi vagy szilikon akármi biztos van a háztartásodban. Persze, a konyharuha sem utolsó, ha a küzdésben már megizzadt tenyeret kell felváltani. De sokkal jobb tapadást érhetsz el, ha gumikesztyűt veszel fel, folpackkal tekered be a fedőt, belebújsz a szilikon edényfogóba, behozod a nappaliból az edzéshez használt gumiszalagot, és azzal fogsz, vagy vastagabb befőttesgumit tekersz a tetőre. Ha megvagy, nincs más dolgod, mint jó erősen szorítani és izomból tekerni. Így ni. 

Fogd az alját!

Sokszor van olyan, hogy a tető kialakítása nem túl ergonomikus, legalábbis az erőlködve nyitáshoz nem szerencsés, mert nincs rajta fogás. Nekem legtöbbször a pesztós vagy szószos üvegek okoznak fejtörést, a zöldségkonzerveken, meg a nagyi lekvárján általában praktikusabb a tető. Ha te is egy olyannal küzdesz, aminek nagyon vékony a pereme, ne azt, hanem az üveget csavard inkább. Az egyik kezeddel tartsd szorosan a kupakot, és a másikkal erősen megragadva próbáld magát az üveget tekerni. Szezám, tárulj!

Vákuummentesítés_1_ütögetés

Na igen, a legtöbbször az a baj, hogy túl jól zár az egyébként a romlást is megakadályozó vákuum. Ha azt meg tudod szüntetni, nyert ügyed van. Fogd meg az egyik kezeddel a makacs üveget, döntsd meg 45 fokos szögben és a tenyereddel határozottan csapj az aljára. Ettől az úgynevezett vízkalapács-/vízütéshatástól oldódhat a vákuum – ennek megtörténtét kattanó hang jelzi. Ha ilyesmit észleltél, valószínűleg könnyen nyitható már az üveg.

Vákuummentesítés_2_kocogtatás

A vákuumot megpróbálhatod azzal is megszüntetni, hogy lazítod a tető és az üveg szája közötti kapcsolatot. Ebben a kupak szisztematikus ütögetése segíthet. Fogd meg az egyik kezeddel a bödönt, a másikkal egy kiskanalat, fakanalat vagy vajazó kést ragadj meg (az „éle” legyen a tenyeredben), majd ütögesd körbe a befőttesüveg kupakját. Kattanó hangot hallottál? Leveheted a fedőt.

Egyébként nem tudom, miért vagyunk annyira nagyra az evolúciónkkal. Ez a hal egy órán át kitartva, eszközt használva nyitotta ki a saját befőttjét.

Vákuummentesítés_3_melegítés

A hőtágulás jelenségét még általánosból ismerheted, és meleg hatására az üveg fém teteje is tágul kicsit, épp csak annyit, amennyi elég a meglazításhoz. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, arra kell ügyelned, hogy csak a kupakot melegítsd, mert ha az üveget is hevíted, semmit sem ér az egész. Engedhetsz rá a csapból forró vizet, vagy fejjel lefelé beállíthatod egy, a szájáig érő adag meleg vízbe. Vigyázz, ha a hidegről vetted elő az üveget, legyél nagyon óvatos, mert a hirtelen hőhatástól könnyen eltörhet a bödön! Melegíthetsz akár hajszárítóval is – ebben az esetben is csak a kupakot kell hevítened. A két módszert meg semmiképp ne vegyítsd, ne vizeskedj, ha a kezedben a hajszárító!

Melegíts!
Melegíts!Shutterstock

Feszegetés

Nyitottál más sörösüveget kulccsal vagy más eszközzel a kupak alá nyúlva? Itt is megpróbálhatsz hasonlót. Keress megfelelő konyhai eszközt (mondjuk, kiskanál másik végét, vagy kést), esetleg használd a kis kampót akonzerv-és üvegnyitó végén, hogy kicsit fel tudd feszíteni a kupakot. Ha késsel dolgozol, azt az üvegnek támaszd és csak nagyon óvatosan mozgasd felfelé! Menj körbe a kupak mentén és mindenhol próbálj egy kicsit alányúlni. Ha jól csinálod, előbb-utóbb bejutsz. Vigyázz, hogy csak minimálisan feszegess, mert ha nagyon vadul csinálod, könnyen tönkremehet a fedő, és nem jól záró fedéllel lekvárt például már nem tudsz biztonságosan eltenni. 

Célszerszám

A probléma persze nem új, a szerencsésebbeknek van otthon ilyen profi nyitójuk, amivel mindent ki tudnak bontani. Ha  neked nincs ilyened, segítségedre lehet valamilyen nagyra nyitható fogó, vagy más olyan szerszám, amit csavarok vagy más alkatrészek meglazítására találtak ki. Olajszűrőkulcs például?

Szinte kizárt, hogy a fenti trükkök egyike sem segít bejutni a konzervbe. Ha mégis zárva maradna a fedő, rendelj inkább pizzát.   

Oszd meg másokkal is!
Mustra