Hogy ki dolgozik szilveszterkor? Hát, a zsebesek!

Az év utolsó napján mindenki úgy bulizik, mintha nem lenne holnap. De azért jó, ha odafigyelsz, ugyanis van holnap, és senkinek sem kell a másnaposság mellé még az is, hogy eltűnt iratait vagy a kirablása részleteit intézze.

Szilveszterkor a legtöbben bulival köszöntik az új évet, de néhányan szorgalmasan dolgoznak, mint például a rendőrök, tűzoltók, mentősök, csaposok és a zsebesek. Mikor sokan együtt buliznak és próbálnak elfeledkezni a világ gondjairól, akkor válik valóra a zsebesek, tolvajok és egyéb kisstílű bűnözök legszebb álma. De mit tehetsz, hogy ne legyél az áldozatuk? 

Mióta tudom, hogy a világ egyik legrosszabb érzése, mikor hirtelen sokkal könnyebb lesz az ember táskája, és hiábavaló a nemrég még benne volt pénztárca, iratok és telefon keresése, azóta azt is tudom, hogy bár nincs tökéletes védelem a zsebesek és a tolvajok ellen, mégis soha egy pillanatra sem lankadhat a figyelmed, mert azt azonnal kihasználják. 

Tipikus hibák

Bár nem győzzük hangsúlyozni, mennyire alapvető emberi norma semmit sem elvenni mástól, mégis jó, ha néhány dolgot betartasz, és ezzel lehetőséget sem adsz, hogy valakiből alkalom szülte tolvaj legyen. Senkinek sincs a homlokára írva, hogy tolvaj lenne, és még ha a legtöbb embert ismered is a buliban, mindig odakeveredhet a barátod barátja barátjának az ismerőse, akit talán nem is ismer úgy igazából senki. Éppen ezért soha ne hagyd őrizetlenül a táskádat. Még ha leteszed magad mellé, és úgy táncolgatsz, az is elég arra, hogy egy gyakorlott tolvaj egy fél pillanat alatt elemelje. Ne hagyd az értékeid a ruhatárban sem, és ne bízd rá olyanra, akit igazán nem is ismersz, csak szimpatikusnak tűnik. Inkább vigyél magaddal kisebb táskát, vagy rakd a zsebedbe az értékeket, hogy ne zavarjon bulizás közben. 

Túl nagy tömeg, túl közeli emberek

Milyen jópofa már az a srác, aki mindenkit megölelget, nem? Vagy mikor a tömeg egymást melegíti, ezért mindenki közel áll a másikhoz. Na ezek a helyzetek azok, amikben a zsebesek valósággal fürdőznek. Egy kedves ölelés elég, hogy közben kilopják a zsebedből a telefonod, majd eltűnjenek a tömegben. Esetleg egy zsúfolt villamos, ahol még arra sincs lehetőséged, hogy a zsebedhez vagy a táskádhoz nyúlj, vagy ahol el sem tudod dönteni, hogy véletlenül tapad hozzád egy ismeretlen, mert őt is nyomja a tömeg, vagy mert éppen észrevétlenül pakolja ki a táskád tartalmát, miközben talán még rád is mosolyog, hogy ne aggódj

Biztos, hogy mindent kell vinned a buliba? 

Jó, ha a szilveszteri, de egyébként bármilyen buliba csak a legszükségesebbeket viszed. Legyen nálad személyi igazolván, pénz és kulcs. Na jó, meg zsebkendő és némi rúzs, de talán ennél többre valóban nem is lesz szükséged. Tegyél félre magadnak pénzt taxira is, bár nem lesz egyszerű szilveszterkor autót találnod, de azért nem is lehetetlen vállalkozás. Ha nem viszel magaddal bankkártyát, akkor nem jut eszedbe az a jó ötlet hajnalban, hogy túlköltekezve egy kicsit rendelj még néhány kört, ráadásul otthon biztonságban is tudod. Ahogyan teljesen felesleges magaddal vinni az adókártyádat, mert azt sem kérik egy buliban sem, a TAJ kártyád kapcsán pedig teljesen elég felírnod a számod mondjuk, egy kis cetlire. Nem orvoshoz készülsz, de ha mégis baleset ér, akkor legalább meg tudod mondani a TAJ számodat. Nincs szükség az összes törzsvásárlói kártyádra sem, ahogyan a féltve őrzött fotókra sem a pénztárcádból. Ha buliba indulsz, csak a legszükségesebbeket vidd magaddal. 

Légy észnél!

Tudjuk, hogy néha a buli kicsit durvábbra sikerül, mint ahogyan tervezted, de ha elveszted az ítélőképességed, szabad préda vagy a potenciális bűnözőknek. Egy békés szunyókálás az éjszakai járaton vagy a villamoson, pont elég, hogy arra ébredj, semmid sincs meg. Ha úgy érzed a buliban, hogy egyre labilisabb a lábad alatt a talaj, vagy már nem igazán látod a pultnál az ártáblát sem, akkor lassíts le, és pihenj egy kicsit, mielőtt nekivágsz a hazaútnak. Inkább ülj taxiba, ha sikerül találnod egyet, és szólj a barátaidnak is, hogy nem igazán vagy toppon. Ha pedig egyik ismerősödön látod, hogy nála bizony kicsit megbicsaklott a buli, akkor maradj vele, kísérd haza és vigyázz rá. Hidd el, nagyon örülnél, ha ő is megtenné érted ugyanezt. 

Figyelj oda, hogy a bulit semmi se rontsa el!
Figyelj oda, hogy a bulit semmi se rontsa el!Shutterstock

Ne csak az értékeidre vigyázz!

Bár legálisan lehet tűzijátékot és petárdát durrogtatni, mi első körben inkább azt ajánljuk, hogy gondolj egy kicsit azokra, akiknek ez maga a pokol, legyen kutya, macska, madár, sőt csecsemő. Semelyik petárdának és lakossági tűzijátéknak nem akkora az élvezeti értéke, hogy megérje. De ha mégis úgy döntesz, hogy durrogtatsz, akkor legalább a saját és a közeledben állók testi épségére vigyázz! Nem jó poén emberek lába alá petárdát dobni, ahogyan a tömegbe sem vicces behajítani, és az sem szórakoztató, ha valakire irányítod a tűzijátékot, mert ezekkel mind veszélyezteted a másik testi épségét, 8 napon túl vagy maradandó károsodást is okozhatsz nekik, ami pedig már büntetőjogi kategória. 

Ahogyan azt sem lehet elégszer elmondani, hogy csak olyan italt fogyassz, amit te kértél a pultostól, és soha ne hagyd őrizetlenül az italod sem. Figyelj másokra is, és ha úgy érzed, hogy valakit figyelmeztetned kell, hogy mahináltak valamit az italával, akkor szólj, ugyanis egy téves figyelmeztetés is jobb, mintha valaki erőszak áldozata lesz. 

Ismerkedj, de jelezd, ha valami nem tetszik

Nincs azzal semmi gond, ha egy buliban ismerkedik az ember, táncol valakivel, flörtölget, hiszen ez a bulik velejárója. Viszont ha valaki úgy közelít hozzád, ahogyan azt te nem szeretnéd, akkor legyél határozott, mondj nemet, hagyd is ott az illetőt. Jó, ha szólsz az esetről a barátaidnak is, hogy tudják, kire kell esetleg figyelni. Van, aki megérti, hogy egy kedves mosoly vagy néhány szó még nem jelent bátorítást, hanem csak a normális szociális interakció része, de van, akit nagyon határozottan el kell utasítanod. Ha a kedves elutasítást nem érti meg a másik fél, ne félj egy kicsit keményebb lenni, határozottan és érthetően zárd le a beszélgetést, és azt is ugyanígy fejezd ki, ha nem szeretnéd ezt folytatni. Ha úgy érzed, hogy az illető nem értette meg, akkor kérj segítséget a barátaidtól, vagy éppen a biztonsági szolgálattól. 

Óvatosan hazafelé!

Ha nem a belváros közepén laksz, akkor inkább tegyél félre pénzt taxira, és vigyél magaddal egy laposabb talpú cipőt, mert kihalt, sötét utcán magassarkúban tipegni nem éppen a legbiztonságosabb dolog. Mindig tudjon arról valamelyik ismerősöd, hogy pontosan hol vagy, mikor indultál haza, milyen útvonalon. Sőt, érdemes valakit felhívnod, és végigbeszélgetni a hazautat, hogy nagyobb biztonságban érezd magad. Ha nincs ilyen ismerősöd, vagy nem akarod zavarni, akkor ott az ingyenesen hívható hazakísérő telefon, amit reggel 6-ig hívhatsz szilveszter éjjelén. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek