Zöld teák tesztje: az olcsó is lehet jó?

Közeleg a tél, ezért tízféle zöld teát kóstoltunk végig, hogy a röpködő mínuszok idején se maradj kortyolgatnivaló nélkül.

Ha azt szeretnéd, hogy a teád ne csak finom, hanem egészséges is legyen, akkor a korábban már taglalt fekete tea mellett a zöld tea lehet az egyik legjobb dobásod. Ezért is szántuk el magunkat a tesztre, ami a vásárlói preferenciákra tekintettel az ízesítés nélküli, filteres változatokat vette célba. Hogy emiatt kellett-e bánkódnunk, az mindjárt kiderül!

Mi fán terem a tea?

Hát a teafán, pontosabban cserjén, de kíváncsiságunk ezen információ birtokában sem hagyott alább, ezért megkérdeztük Traszkovics Zsolt élelmiszermérnököt, a Diatra Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetőjét, hogyan jut el a tea a bögrénkig, és tényleg annyira egészséges-e a fogyasztása, ahogy a fejünkben él.

A tea egy Ázsiából származó növény, a teacserje leveléből vagy rügyeiből készített ital, melynek számos előnyös élettani hatást tulajdonítanak.

– fektette le az alapokat a szakember, hozzátéve, hogy ennek ellenére teának szokták hívni a tealeveleket nem tartalmazó, különböző gyógynövényekből vagy gyümölcsökből készülő főzeteket is.

A teának számos előnyös élettani hatást tulajdonítanak.
A teának számos előnyös élettani hatást tulajdonítanak.Ruzsovics Dorina

Mi a különbség a fekete és zöld tea között?

Traszkovics Zsolt szerint a feldolgozásuk módja. A fekete teánál a leszedett leveleket előbb fonnyasztják – melynek következtében a növény veszít a víztartalmából –, hogy elősegítsék sodrását, majd jön a folyamat, mely a köznyelvben fermentációként él, de mivel az igazából a mikrobák által végzett erjedést takarja, itt sokkal inkább oxidáció történik. A tea ennek során nyeri el jellegzetes karakterét, majd szárítása közben fekete színe is kialakul. A zöld tea gyártása ehhez képest abban különbözik, hogy kimarad belőle a fermentáció, helyesebben az oxidáció.

A technológia miatt a zöld teában lévő antioxidánsok nagy részben érintetlenek maradnak, így a fekete teánál is jótékonyabb a hatása. Ennek köszönhető fanyarkásabb az íze is.

Azt, hogy a filteres és a szálas teák között úgy nagy általánosságban mekkora szakadék tátong, a fekete teák tesztjénél már kifejtettük, ezért most nem rabolnánk vele az idődet (a linket megtalálod cikkünk alján!).

Hogyan fogyasszuk?

A szakértő azt mondja, hogy a tea elkészítésénél lehetőleg hagyatkozz a gyártó instrukcióira, mert így lesz a lehető legfinomabb. Fogyasztásánál ugyanakkor érdemes figyelembe venned az ital élénkítő hatását is, ami akár álmatlanságot is okozhat.

Hogy zajlott a teszt?

Az élelmiszermérnök arra is kitért, hogy a boltokban a natúr zöld teák mellett gyakran ízesített variánsok is kaphatóak, melyeknél valamilyen növény vagy aroma hozzáadásával színesítik a termék ízét. Na, mi ezeket messziről elkerültük, és a nagy láncok aktuális kínálatából kizárólag az ízesítés nélküli példányokat válogattuk ki.

Tesztelőink tízféle teát kóstoltak végig.
Tesztelőink tízféle teát kóstoltak végig.Ruzsovics Dorina

Kóstolónk a szokásos mederben zajlott. Szerkesztőségünk teázásra fogékony tagjai egy vakteszt keretében ízlelgették a termékeket, melyeket szigorúan szubjektív, érzékszervi tényezők alapján értékeltek egy 1-től 5 pontig terjedő skálán. Az összesítés és átlagolás után ebből született meg az alábbi rangsor. Vágjunk is bele!

2. helyezett: Naturland zöld tea natúr – 3,16 pont (559 forint/30 gramm – 20×1,5 gramm)

IMG 9805
Ruzsovics Dorina

A Naturland terméke holtversenyben szerezte meg a második helyet, amit elsősorban annak köszönhetett, hogy kóstolóink szerint egészen kellemes – bár kissé visszafogottabb – zöld teás jegyeket mutatott. Enyhébb íze mellett még negatívumként merült fel, hogy valaki állottnak, egy másik tesztelőnk pedig kesernyésebbnek találta, de ő ezzel együtt is szerette.

 • Lehetne egy kicsit intenzívebb az íze. Ugyanannyi áztatással kevesebb íz került a filterből a pohárba, mint a többinél.
 • Van némi zöld tea íze, de kissé állott a mellékíze, nincs túl nagy élvezeti értéke.
 • Nagyon zöld teás íz, kellemes.
 • Kellemes, de nem kiemelkedően finom.
 • Kesernyésebb, de finom, frissebb az íze.

2. helyezett: Pickwick zöld tea – 3,16 pont (349 forint/30 gramm – 20×1,5 gramm)

IMG 9834
Ruzsovics Dorina

A Pickwick teája ugyan szintén a második helyen végzett, de tesztelőinknek még annyira sem sikerült egységes álláspontot kialakítania róla, mint az előző termékről: 1-es és 5-ös osztályzat is érkezett rá. Akik lepontozták, azzal indokolták, hogy fura és keserű, a másik tábor szerint viszont jól hozta a zöld tea klasszikus illatát és aromáját.

 • Keserű. Túl keserű. 
 • Ennek tényleg zöld tea íze van. 
 • Fura érzést okoz a szájpadláson. Ez volt a legrosszabb. 
 • Citromos illatú és aromájú, nagyon finom. 
 • Semmi különös, kommersz zöld tea. 

1. helyezett: Dilmah zöld tea – 3,4 pont (899 forint/30 gramm – 20×1,5 gramm)

IMG 9802
Ruzsovics Dorina

Tesztünk alapján kijelenthető, hogy ebből a körből egyértelműen a Dilmah termékétől várható a legmagasabb élvezeti érték. Legalábbis tesztelőink szerint, akik nagyrészt elismerően szóltak a tea ínycsiklandó illatáról és finom ízeiről. Ahogy azonban a pontszám is tükrözi, maradéktalanul elégedettek itt sem lehettek: felmerült például, hogy kicsit kesernyés és erőteljes az utóíze, sőt akadt egy kóstolónk, aki a többséggel szemben ezt is enyhének nevezte. Nem mehetünk el szó nélkül a termék ára mellett sem, ami látványosan kiemelkedik a mezőnyből, de ha minőségi teára vágysz, talán számodra is megérhet ennyit.

 • Az jó, ha egy teának utóíze van? Mert nekem nem jön be. 
 • Kissé vízízű, túl enyhe, nem biztos, hogy megfelelő hatása lehet. 
 • Nem túl jellegzetes ízű. 
 • Kellemes illatú, de kicsit kesernyés.
 • Finom, nincs benne az algaíz. Nekem ízlik. 

Futottak még

Ezek a termékek nem szereztek dobogós helyezést, ezért csak tájékoztató jelleggel, röviden értékeljük őket. 

4. helyezett: Penny Tea Party zöld tea – 3 pont (99 forint/35 gramm – 21×1,75 gramm)

A számlát elnézve azt hittem, hogy káprázik a szemem, de kiderült, hogy nem. A Penny saját márkás teája tényleg 99 forintba kóstál. Ehhez képest nem is olyan büntetni valóan rossz, de nyilván nem is forgatja fel fenekestül a zöld teák világát. „Kellemes, nem túl intenzív ízű” – foglalta össze a lényeget egyik tesztelőnk.

4. helyezett: Tesco zöld tea – 3 pont (178 forint/26 gramm – 20×1,3 gramm)

Középszerűnek bizonyult a Tesco baráti árú saját márkás terméke is, mely csupán két kóstolónknál esett a finom tartományba. A többiek mind úgy nyilatkoztak, hogy vagy jellegtelen, vagy algaízű, vagyis nem különösebben jó.

6. helyezett: Teekanne zöld tea – 2,83 pont (499 forint/35 gramm – 20×1,75 gramm)

A Teekanna teáját leginkább szép színe különböztette meg versenytársaitól, ám ez önmagában kevés volt a sikerhez, mert (egyébként kellemes irányba húzó) ízét szinte mindenki gyengének érezte.

7. helyezett: DM Bio zöld tea – 2,66 pont (499 forint/30 gramm – 20×1,5 gramm)

A DM bio teája már jóval karakteresebb aromákkal ostromolta tesztelőink ízlelőbimbóit – valószínűleg ez lett a veszte is. Bár volt, aki elismerő módon a japán zöld teához hasonlította, a legtöbben egész egyszerűen keserűnek tartották.

8. helyezett: Auchan zöld tea – 2,33 pont (299 forint/40 gramm – 20×2 gramm)

Az Auchan saját márkás termékét ketten nevezték finomnak, csapatunk további része azonban egyöntetűen jellegtelennek és vízízűnek titulálta, ami igencsak lehúzta az átlagát.

9. helyezett: Lipton zöld tea – 2 pont (399 forint/32,5 gramm – 25x,3 gramm)

A Lipton teája senkitől nem kapott hármasnál magasabb pontszámot. Tesztelőink köreiben az az álláspont alakult ki, hogy sem az illata, sem az íze nem elég intenzív, vagy ha igen, akkor kesernyés és összerántja az ember száját.

10. helyezett: Lidl Lord Nelson zöld tea – 1,83 pont (299 forint/43,75 gramm – 25×1,75 gramm)

A Lidl terméke úgyszintén azon vesztett egy halom pontot, hogy kóstolóink szájízének kevésbé feleltek meg kesernyésebb irányba mutató ízei. Kár, mert a tea ár-érték arányban nagyon is megállja a helyét.

Többször emlegetett feketetea-tesztünk eredményét az alábbi linkre kattintva tekintheted meg. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek