Így maradnak sokáig frissek a gyümölcsök

Barna banánok, szikkadt szőlőfürtök, megpuhult mandarinok. Horrorfilmbe illő látvány egy nagybevásárlás után. Adunk néhány tippet, hogy ezt elkerülhesd.

A boltban olyan könnyű elcsábulni a friss gyümölcsök között járkálva, ilyenkor nem értjük, hogy miért élünk készételeken. Természetesen mindenből annyit viszünk haza, amivel egy atomtámadás esetén hónapokig kihúznánk. Pár nap múlva azonban azzal szembesülünk, hogy semmi kedvünk megenni a megbarnult banánt, a megpuhult mandarint és a mustszagú szőlőt. Némi bűntudattal ugyan, de mennek a kukába. Segítünk, hogy ne így történjen, és minél tovább frissen tudd tartani a gyümölcseidet.

Ecetes vízzel a bogyós gyümölcsökért

Ősz közepén már csak néha bukkannak fel a boltokban a bogyós gyümölcsök, de az információt érdemes későbbre is elraktározni. A Reader's Digest azt tanácsolja, hogy mielőtt az epret, a málnát vagy az áfonyát a hűtőbe tennénk, öblítsük le ecetes vízzel, majd mossuk le és szárítsuk meg alaposan. Így megelőzhetjük a penész kialakulását.

A banán könnyebben megbarnulhat csokorban

A gyümölcsök frissen tartásának oltárán néha fel kell áldoznunk az esztétikumot. Az Insider által megkérdezett szakértők szerint a banánt egyesével érdemes tárolni. Azt javasolják, hogy csomagoljuk folpackba a szárukat, ugyanis így lelassíthatjuk az etiléntermelődés miatt felgyorsult érési folyamatot. Ez azért nem igazán környezetbarát és időhatékony módszer, így mi azt javasoljuk, hogy vásárolj tudatosan, és csak annyi gyümölcsöt és zöldséget vegyél a boltban, amennyiről biztosan tudod, hogy a következő napokban elfogy.

A banánt egyesével tárold.
A banánt egyesével tárold.Shutterstock

Engedd érni a szilvát

A szilva - ahogyan például a barack is - a leszüretelése után tovább érik. A szakértők azt tanácsolják, hogy hagyjuk, hogy végbe menjen a szilvaszemekben az érési folyamat, és csak azután tegyük őket hűtőbe. Ezzel meg tudjuk akadályozni, hogy idő előtt megpuhuljanak és penészesek legyenek.

Hagyd a szőlőt a zacskóban

Nem rajongunk kifejezetten a boltok csomagolási stratégiáiért, de a szőlő frissességét tekintve akár hasznos is lehet a bezacskózott gyümölcs. Távolítsuk el a fürtről a sérült vagy romlott szemeket, majd a nejlonnal együtt tegyük a hűtőbe. Ha továbbra is serényen szedegetjük a rossz szemeket, akár egy hónapig is elállhat. Teljesen megértjük azt is, hogyha nem vonzódsz a zacskós megoldáshoz, ebben az esetben akkor is kitolhatod a szőlő élettartamát, ha anélkül teszed be a hűtőbe.

A narancsnak és a mandarinnak a hűtőben a helye

Milyen jó illata van a konyhapulton egy tálba halmozott narancsoknak! Sajnos ettől el kell búcsúznunk, ha a frissességre törekszünk, ugyanis a hűtőben sokkal tovább, akár hetekig is elállnak a citrusfélék, időnkét persze érdemes ellenőriznünk, hogy nem puhultak-e meg.

A narancsnak a hűtőben a helye.
A narancsnak a hűtőben a helye.Shutterstock

A paradicsomnak viszont nem

Míg a szőlő és a narancs friss és zamatos marad a hűtőben, a paradicsom veszíthet az ízéből, ráadásul már szobahőmérsékleten sem fog magához térni. Tárold inkább a konyhapulton, úgyis megürült a narancs helye.

Az alma akár télre is friss maradhat

Az almának szintén a hűtőben a helye, ha sokáig szeretnénk tárolni, arra viszont oda kell figyelnünk, hogy ne érintkezzen más gyümölcsökkel, mivel az etilén kibocsájtása miatt azok is gyorsabban romlásnak indulhatnak. Szerencsés gyümölccsel van dolgunk, ugyanis ha megfelelően bánunk vele, akár hónapokig is elállhat. Ebben a cikkünkben írtunk arról, hogy hogyan maradhatnak frissek az almák akár karácsonyig:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek