Mi kell ahhoz, hogy rendesen aludni tudj a repülőn? Mutatjuk!

Kétfajta ember létezik a világon: aki el tud aludni a repülőn, és aki nem. Ha az utóbbi csoporthoz tartozol, bizonyára téged is irigységgel tölt el, hogy miközben mások órákig húzzák a lóbőrt, addig számodra egy gyors szundi is kivitelezhetetlennek tűnik a fedélzeten. A jó hír, hogy némi előrelátással változtathatsz ezen.

A repülőn álomba szenderülni nem egyszerű feladat: zavar a fény és a zaj, egy idő után kényelmetlenné válik az ülés (az összes létező pózban!), ráadásul mintha még Murphy törvénye is fokozottan érvényesülne: ha épp nem ül melléd egy bömbölő gyerek, akkor biztos lehetsz benne, hogy a mögötted ülő kezdi rugdosni a széked. Szerencsére azért nem teljesen reménytelen a helyzet. Az Independent tippjeit követve tudatosan készítheted fel magad az alvásra, így legalább a szemed alatti táskák miatt nem kell majd aggódnod.

Foglalj okosan

A repülős alvás Szent Grálja az, hogy olyan pihentető körülményeket teremts, melyek az ágyban fekvés illúzióját keltik. Amennyiben belefér a keretedbe, hogy a business class-on utazz, eleve jobb pozícióból indulsz, hiszen ott pazar kényelemben, fotelszerű, hátradönthető székekben vészelheted át a repülést. Ha viszont nem, a foglalásnál kell okosnak lenned.

shutterstock 757796230

A hely, amit keresel, a sor középső ülése, hiszen kevésbé valószínű, hogy a potenciálisan lármás családtagok vagy párok egymástól elszakadva a két oldaladra üljenek. Főleg, ha a gép középső vagy hátsó felébe szól a jegyed, ezek a helyek ugyanis kevésbé kelendőek (pedig biztonságosabbak is!). A foglalásnál nem voltál résen? Még mindig megteheted, hogy megkérdezel egy légiutas-kísérőt, átülhetsz-e egy szabad ülésre, ahol némi extra térhez juthatsz.

Egy pro tipp: amint alvásközeli állapotba kerülsz, csatold be a biztonsági övet, és gondoskodj róla, hogy látható maradjon, mert nagyobb turbulenciák esetén a légiutas-kísérőknek ellenőrizniük kell, hogy biztonságban vagy-e, és ha máshogy nem tudnak megbizonyosodni erről, fel fognak ébreszteni.

Ragaszkodj a rutinodhoz

Ha a repülőn is ugyanazokon a lépéseken mész végig, mint otthon lefekvés előtt, azzal „üzenhetsz” az agyadnak, hogy felkészültél a pihenésre. Mire végzel a fogmosással, sminklemosással vagy épp a rutinszerű olvasgatással, kellőképpen el fogsz lazulni, így optimális pszichológiai állapotban várhatod az álommanók érkezését.

Vegyél alvómaszkot

Oké, nem túl divatos, viszont elég hasznos. Különösen akkor, ha hozzám hasonlóan csak teljes sötétségben tudsz elszenderülni. Az ideális alvómaszk sötét színű, puha bélésű és a széleinél meg van emelve, hogy ne szűrődjön át rajta semmi fény.

shutterstock 1012511914

És füldugót is

Talál ez a pont sem szorul mélyebb magyarázatra. A repülős pihenés másik legnagyobb ellensége a zaj, ami ellen egy füldugó a leghatékonyabb fegyver. Ez a csodás találmány számtalan méretben és formában kapható a boltokban. Lehetőleg még az utazás előtt tapasztald ki, hogy neked melyik válik be leginkább.

Vidd el a kispárnád

Meglátod, sokat fog számítani, ha ülő testhelyzetben kényszerülsz boldogulni. A legjobban egy patkó alakú utazópárnával jársz (ha nincs ilyened, érdemes lehet beszerezni egyet, nem igényel komolyabb befektetést), ami nagyságrendekkel komfortosabb a hagyományos kispárnához képest.

Felejtsd el a mobilozást

Bár jó ötletnek tűnhet, hogy a reménybeli szunya előtt megnézz egy filmet, vagy játssz egy kicsit a mobilodon, ezzel csak a saját dolgod nehezíted. A célegyenesben tartózkodj mindenféle kijelzőtől, és az utolsó fél órát töltsd békés ráhangolódással. Egy rövid, 20 perces meditáció például mindenképp a hasznodra lehet.

shutterstock 1054148708

Csak mértékkel igyál

Ha úgy érzed, hogy egy pohár whisky vagy bor szükséges ahhoz, hogy ellazulj, ne tagadd meg magadtól, de azért ne ess át a ló túloldalára sem. Hidd el, semmi szükséged rá, hogy lerészegedj a gépen. A duhajkodást követő másnaposságról már nem is beszélve..

Stimuláld magad illatokkal

Egyes növények illata, mint amilyen a levendula, a kamilla, a ylang-ylang, a bergamot és a szantálfa, nyugtató hatású, így kézkrém vagy illóolaj formában alkalmazva őket szintén segíthetnek abban, hogy kikapcsolj.

Vedd fontolóra a pirulákat

Arra semmiképp sem biztatnánk, hogy erős altatókat tömj magadba, de létezik néhány kitűnő természetes alternatíva is. Gondolj csak a macskagyökérre vagy a melatoninra. Az utóbbi nem csupán azért szuper, mert ellazít és felkészíti a szervezeted az alvásra, hanem azért is, mert az utazás első estéjén kordában tarthatod vele a jetlag vagy más néven az időzóna-betegség kedvezőtlen hatásait.

shutterstock 395017804

Ne engedj a nyomásnak

Jó, világos, könnyű mondani, de ha egyfolytában azon stresszelsz, hogy képtelen leszel elaludni, nem is fog sikerülni. Ne helyezz magadra túl nagy nyomást, inkább tekints rá lehetőségként, hogy pihentesd a szemed. Helyezkedj el kényelmesen, igyekezz relaxálni és emlékeztesd magad, hogy a világ akkor sem dől össze, ha végül nem jön álom a szemedre. Ha azonban mégis, az csak bónusz.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek