Aszalás házilag: tippek arra az esetre (is), ha épp nem süt a nap

Az aszalt ételek ízletesek, táplálóak, könnyűek, és az aszalás sem egy bonyolult műfaj! Tippek otthoni szárításhoz, hogy kedvenc finomságaidat házilag is el tudd készíteni.

Főleg, ha van egy aszalógéped, de a célnak a sütő, a mikró vagy akár a száraz levegő is megfelel. A lényeg, hogy ne sajnáld az aszalásra fordított időt! Ha követed a Minnesotai Egyetem útmutatóját, és észnél vagy a tárolásnál is, fáradozásaid többszörösen megtérülhetnek, hiszen még hosszú hónapokig falatozhatsz munkád gyümölcséből. Máris mondjuk a részleteket.

Miért nem romlik meg az aszalt étel?

A lényeg nagyjából úgy foglalható össze, hogy az étel nedvességtartalmának csökkentésével megakadályozható a káros baktériumok és a penész elszaporodása, de alaposan feltornászható az eltarthatósági idő. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, a következő tényezőknek kell teljesülnie:

  • alacsony páratartalom
  • alacsony hőforrás
  • jó szellőzés
Nemcsak finom, hanem egészséges is
Nemcsak finom, hanem egészséges isShutterstock

Aszalás házilag

Aszalógéppel

Az összes módszer közül az aszalógépnél számíthatsz a legjobb minőségre. A készülék beállítja az optimális hőfokot, ventilátoraival gondoskodik a szellőzésről, és egyenletesen szárítja ki az ételt, így az hosszú ideig képes megőrizni minőségét.

Sütőben

Hátránya, hogy két-háromszor is tovább tart, mint az aszalógépes megközelítés, és annál nagyobb energiafelhasználással jár. Az aszaláshoz állítsd 60 Celsius-fokra a sütőt, résnyire hagyd nyitva az ajtaját, és tegyél elé egy ventilátort, hogy valamelyest ellensúlyozhasd az elégtelen légmozgást.

Ha sütővel csinálod, tovább fog tartani
Ha sütővel csinálod, tovább fog tartaniShutterstock

Napsütéssel

Ez a módszer még több időt, három-négy napot vesz igénybe, ráadásul magasabb páratartalom esetén fennáll a veszélye, hogy az étel még azelőtt megpenészedik, hogy kiszáradhatna. Közvetlen napsütés és húsz százaléknál alacsonyabb relatív páratartalom hiányában ne is próbálkozz vele.

Levegővel

A napon szárítással ellentétben ehhez egy jól szellőző beltéri helyiség szükséges, és leginkább fűszernövények, erős paprikák és gombák tartósítására alkalmas. Szárításukhoz egyszerűen kötözd össze a növények szárát és függeszd fel őket fejjel lefelé. A port és az egyéb szennyeződéseket papírzacskóval tarthatod távol tőlük.

Mikróval

Gyors módja annak, hogy kis mennyiségben fűszernövényeket és leveles zöldségeket száríts, más élelmiszereknél viszont nem válik be. További hátulütője, hogy az étel olyan mellékízt kaphat, mintha túl lenne főzve.

Itt csak annyi a teendőd, hogy 4-5 hajtásnyi fűszernövényt két papírtörlő közé helyezel, majd 2-3 percre beteszed a mikróba. Ezután hagyd kihűlni a növényeket, illetve ellenőrizd, hogy kellően szárazak-e (ha morzsolódnak, akkor igen). Ha nem, mikrózd őket újabb 30 másodpercig, és addig ismételgesd a folyamatot, ameddig teljesen kiszáradnak.

Szükséges valamilyen előkészület?

Az aszaláshoz friss és jó minőségű zöldségeket, gyümölcsöket válogass össze, távolítsd el a héjukat, magjaikat, a sérült részeiket, majd vágd őket vékony csíkokra, szeletekre. A zöldségeket érdemes előzetesen gőzben vagy forró vízben blansírozni, különben veszíthetnek az ízükből és színükből. Nem is kell megvárnod, hogy kihűljenek, egy gyors szárítgatás után mehetnek is a sütőbe vagy az aszalógépbe.

A gyümölcsöknél szintén tanácsos minimális előkészületeket tenni: ha fél teáskanálnyi aszkorbinsavval (literenként) egy percre hideg vízbe áztatod őket, lassabban fognak megbarnulni.

Mennyi időbe fog telni?

Az aszalógépnél legalább 6 órával, míg a sütőnél minimum 8 órával számolj. A pontos időtartam az étel típusától, vastagságától, nedvességtartalmától és a módszeredtől is függhet.

„Siettetni” sajnos nem tudod az aszalást. Ha magasabb fokozatra állítod a sütőt, csak annyit érsz el vele, hogy az étel kívülről ugyan kiszárad, belül azonban nedves marad, így tárolása során megpenészedik.

Mire figyeljek a tárolásnál?

Először is várj 30-60 percig, hogy kihűljön az étel, de ennél tovább semmiképp sem. Aszalványaid tárolásához a légmentesen zárható befőttesüvegek, tárolóedények a legjobbak, ezek ugyanis távol tartják a nedvességet és a kártevőket, ám az értékes tápanyagokat megőrzik. Ha más nincs, megteszi a simítózáras tasak is, bár ez kevésbé rovarbiztos megoldás.

A legjobban egy légmentesen zárható üvegedénnyel jársz
A legjobban egy légmentesen zárható üvegedénnyel járszShutterstock

Bármilyen tárolóeszközt is választasz, 7-10 napon belül célszerű újra ránézni. Amennyiben nedvességet látsz benne, szárítsd meg az ételt, egyúttal pedig sterilizáld az üveget vagy dobd ki a tasakot. Kellően sötét és hűvös (15 fok körüli) tárolási körülmények között az étel akár 4-12 hónapig is eláll. A hűvös ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a hűtőt kéne használnod. Ez legfeljebb a szárított marhahúsnál lehet indokolt.

Mit kezdjek az aszalványokkal?

A szárított gyümölcsök – mint például az alma, a kajszibarack, a banán és a körte – önmagában is fogyaszthatóak nasiként, míg kedvenc receptjeidhez 1-2 órás áztatást követően használhatod fel őket.

A szárított zöldségeket ugyancsak ajánlott felfrissíteni, mielőtt még bármit is kezdenél velük: egy csészényi ételt két csészényi vízbe érdemes beáztatni 1-2 órára. Ha sürget az idő, forralással gyorsíthatod fel a folyamatot.

Néhány ötlet a szárított zöldségek felhasználására:

  • felszeletelve ízletes zöldségcsipszet nyerhetsz belőlük.
  • főzés közben hozzáadhatók a leveshez vagy pörkölthöz (így megúszod az áztatást).
  • a kiszárított és felszeletelt zöldpaprikát, hagymát, zellert és mogyoróhagymát egész évben használhatod ízesítésre.
  • a szárított hagymából saját hagymaport készíthetsz.
  • a reszelt répa pedig nemcsak a répatorta alapja lehet, hanem salátákhoz, pörköltekhez, levesekhez és ragukhoz is kitűnő adalék.

Mit nyerek mindezzel?

Elég sokat! Pénzt takarítasz meg, kevesebbet pazarolsz, tisztességes mennyiségű ételtartalékokat halmozhatsz fel, természetes és egészséges snackekkel válthatod ki a bolti nassolnivalókat, ráadásul a téli hónapokban több tápanyaghoz juthatsz a fagyasztott és konzerves élelmiszerekhez képest.

Oszd meg másokkal is!
Mustra