Mennyi só kell a tészta főzővizébe, hogy tökéletes legyen?

Ha azt szeretnéd, hogy igazán jól sikerüljön a tésztád, a sózást sem szabad félvállról venned.

A tésztafőzés rejtelmeit már viszonylag sok szempontból jártuk körbe, de van egy szempont, ami eddig kimaradt: az, hogy pontosan mennyi só kell a főzővízbe. A kérdés most a Lifehacker hasábjain került terítékre. 

Sós, mint a tenger

Bár a tésztafőzés egyik alaptézise, hogy a főzővizet meg kell sózni, arra nem minden recept tér ki egyértelműen, hogy mennyi is az annyi. A műfaj úttörőinek számító olaszok például úgy közelítik meg a dolgot, hogy a víz éppen annyira legyen sós, mint a tenger. Oké, de vajon ezt hogy kell átültetni a konyhába?

A tenger sótartalma átlagosan 3,5 százalék közül mozog, ami azt jelenti, hogy literenként durván 35 gramm só található benne (oldott állapotban). Ez a mennyiség talán kissé soknak tűnhet számodra, ami azért lehet, mert tényleg elég sok. Ha valaha is előfordult veled, hogy véletlenül lenyeltél egy kis tengervizet, akkor tudnod kell, hogy mennyire. Csak hogy tiszta legyen a kép: az említett 35 gramm nagyjából két evőkanálnak felel meg.

Ne spórolj a sóval!
Ne spórolj a sóval!Shutterstock

Nem túlzás ez egy kicsit?

De! Valószínűleg azért, mert a mondás csupán azt akarja érzékeltetni, hogy a tésztafőzés jelentős mennyiségű sót igényel, viszont nem szó szerint értelmezendő. Mivel a kóstolás alapján történő ízesítés a forrásban lévő víznél fájdalmas élmény lehet, a Lifehacker közzétette az optimális arányt, amit te is bátran alkalmazhatsz a tésztádra. Ennek alapján egy átlagos, 3-4 literes főzőedénynél egy púpozott evőkanálnyi sóval érdemes számolnod.

Persze, a pontos mennyiség attól is függ, hogy milyen fogást készítesz, és a főzővizet felhasználod-e a szószhoz. A spagetti „Puttanesca” módra például kevesebbet sót igényel, mint mondjuk a spaghetti aglio e olio.

Oszd meg másokkal is!
Mustra