Hogyan gyűjtögessek ehető vadnövényeket?

Így nem teszel kárt sem magadban, sem a természetben

Az erdei-mezei gyűjtögetés szokása azonban együtt nő a mai természetközeli trendekkel, mint amilyen a műanyagmentes élet vagy a saját zöldségtermesztés. Ha pedig jobban megismered a környezeted, jobban is fogod tisztelni, érdemes tehát rálépni a megismerés túraösvényére, mert a gyűjtögetés egy kirándulással egybekötött kertészkedés, ahol nincs vetés, csak aratás.

Miért jó a gyűjtögetés?

  • Nem kell hozzá semmi. Gyűjtögetéssel akkor is el tudod látni alapanyaggal a konyhádat, ha nincs se kerted, se teraszod, sőt még konyhád sincs…
  • Mindig helyi, mindig idényben van. Az erdőben nem terem a szamóca idényen kívül.
  • A legtöbb vadnövény tápanyagban és rostban gazdag. A termesztett kerti növényeinknél a nemesítési folyamat sokszor a tápanyagok kárára ment, mivel inkább a nagyobb méret, a szebb forma volt a fontos. Lehet, hogy az erdőben nem olyan “nagyszemű”, “mézédes” a szeder, de tele van vitaminnal! És sokszor határozottan intenzívebb is az íze, mint a bolti testvéreinek.
  • Izgalmasabb konyha. Sokkal különlegesebb ételeket főzhetsz, ha a megszokott alapanyagokat valamilyen vadnövényre cseréled. A legtöbbet meg sem tudod vásárolni a boltban!
  • Ingyen van. Pont.
  • Vegyszermentes. Ha nem a kukoricás vagy az autópálya mellől szeded a növényeket, akkor tisztább lesz, mint a biopiacon.
  • Új hobbi. Ha elkezded a gyűjtögetést, akkor a szemedben a környezeted lassan átalakul, és egy sarki vadnövény bisztróvá válik, ahol meglesznek majd a saját kis titkos lelőhelyeid.
  • Része leszel a nagy egésznek. Élő kapcsolatod alakul ki a leszedett növénnyel, amelyik nem a világ másik végéről került hozzád egy gyártósorról, ommmmmm.

Első lépések

  • Szerezd meg a tudást! Találj egy tapasztalt kísérőt, iratkozz be gombaismereti tanfolyamra, csatlakozz vezetett gyűjtögetős túrákhoz, de legalábbis szerezz be néhány jó könyvet!
  • Kezdd az ismerkedést a saját szűkebb környezeteddel! Nem kell azonnal kilométereket utazni: a gyakori és ehető konyhakerti gyomok egy nagyon jó terep a gyakorlásra. Vagy sétálj ki a legközelebbi erdőre, rétre...
  • Kezdd az ismerős növényekkel! Csipkebogyó, málna, bodza, erdei zsálya - ha van néhány ismerős, először azokat kezdd el felhasználni, és lassan tágítsd tovább a tudásod!
IMG 3535
Konyhakertész

Védett terület, Natura 2000 és társai

Hol szabad gyűjteni és egyáltalán honnan tudhatod, hogy milyen területen vagy?

Mielőtt elindulsz a kosaraddal az első helyes kis rétre, nézd meg az erdőtérképet , ami megmutatja a két legfontosabb dolgot, amit tudnod kell az erdővel kapcsolatban: a tulajdoni viszonyokat (állami, közösségi vagy magánterület) és a védettség mértékét. (A jelmagyarázatnál tudod értelmezni is a látottakat.)

  • 2-2 kg gombát, virágot és vadgyümölcsöt lehet engedély nélkül gyűjteni saját felhasználásra a nem védett, 100%-ig állami területeken. Gyűjtés szempontjából ez a legegyszerűbb választás. Ha ugyanitt ennél többet szeretnél gyűjteni, vagy eladásra szánnád az “erdei melléktermékeket”, akkor előzetes írásbeli hozzájárulás kell a területileg illetékes erdészettől. Ezt az engedélyt egyébként akár év végéig is megkaphatod!
  • Magánterületen a tulajdonos engedélyére van szükség a gyűjtéshez, közterületen pedig az önkormányzatéra.
  • Ha védett a terület, legyen az állami, magán- vagy közterület, akkor a természetvédelmi hatóság engedélye is kell a gyűjtéshez.
  • Natura 2000-es táblákkal is találkozhatsz az erdőben, ami azt jelenti, hogy különleges madárvédelmi vagy természet-megőrzési területre léptél.  Ezek alapból nem tartoznak a védett természeti területek alá, de sokszor egybeesnek védett területekkel is - ebben az esetben ugyanúgy a természetvédelmi hatósághoz kell fordulni engedélyért. De ha nem védett, állami, Natura 2000-es területről beszélünk, akkor jogilag lehetséges a gyűjtés a fent említett 2-2 kg-os mennyiségben, amennyiben nem akadályozod a terület védelmi céljainak megvalósulását. Csakhogy: egy hobbigyűjtő nehezen tudja megítélni, hogy a gyűjtéssel nem okoz-e bármilyen zavart a rendszerben - nehéz úgy eggyé válni az anyatermészettel, hogy közben letaposod az ősgyepet, ezért a Natura 2000-es területeket egyszerűen etikusabb elkerülni.

Ha kinézted a gyűjtéshez a tökéletes területet, figyeld meg azt is, hogy nem szennyeződhetett-e a talaj és a növényzet vegyszerekkel, nehézfémekkel.  Szántóföldek, autópályák, forgalmas utak, erőművek közelében például nem jó gyűjtögetni.

Kövér porcsin, egy ehető gyom
Kövér porcsin, egy ehető gyomKonyhakertész

Mindent meg lehet enni - legalább egyszer…

Gomba, virág, vadgyümölcs - hogyan szedd?

  • A legfontosabb szabály, hogy mindig tudnod kell, mit gyűjtesz! A vadnövények közül van finom és ehető, de van mérgező, védett vagy csak simán ehetetlen is. A növényeknek, gombáknak általában van egy - vagy több - mérgező hasonmása, amelyikkel simán összetéveszthető. Legkönnyebben a gombákkal lehet veszélyesen félremenni: itt meg tudod nézni a leggyakoribb gombafajokat és a hozzájuk hasonló mérgező példányokat itt pedig további életmentő tippeket kaphatsz a gyűjtéshez. A gombákat mindig vizsgáltasd be valamelyik szakellenőrnél! (Az országos gomba szakellenőr listát itt találod)
  • Védett gombát vagy védett növényt mindenhol tilos gyűjteni, a szarvasgombához pedig tanfolyamot is el kell végezni, mielőtt egyáltalán rágondolnál.
  • Ha valamilyen oknál fogva kint ragadnál az erdő közepén étel nélkül, és Bear Grylls-i módon rászorulnál arra, hogy megegyél mindent, amit találsz, akkor nagyon hasznos lehet ez az általános teszt, amelyikkel nagy eséllyel meg tudod állapítani, hogy egy növény fogyasztható-e.

A gyűjtés etikája

Találd meg jövőre is ugyanazt ugyanott

  • Minimalizáld a környezeti behatásodat! Ne bántsd fölöslegesen a növény gyökerét, ne törd le az ágait, ne verd föl az erdő állatait jobban, mint amennyire szükséges! (Kólás palack, cigicsikk, méltatlannak érezném felhozni ezt a témát…)
  • Ne vigyél el többet, mint amennyit megennél! Az erdőben élő számos vadfajnak is ez lehet az egyik táplálékforrása, és persze nem csak te vagy az egyetlen gyűjtögető az erdőben.
  • Csak bőségben gyűjts! Ha csak néhány példányt látsz a növényből, akkor inkább a látványát élvezd!
  • Legyen rutin a természetjárás! Járd ugyanazt az erdőrészletet gyakran, hogy megismerd az erdő és a növények különféle arcait.
  • Csak gyakori fajokat gyűjts! Ha nem is veszélyeztetett egy növény, az adott területen lehet ritka, ezért etikusabb békén hagyni. Ismerd meg a terepet, így tudod majd eldönteni, hogy melyik növény gyakori vagy ritka az adott tájban!
  • Mennyit illik szedni? A növények túlélése érdekében az 1/3-os szabály gyakran megjelenik a kerti növényeknél is, ennél többet a vadnövényekről se vágj le.
  • Csak az egészséges növényt gyűjtsd! A betegségek, gombák, vírusok néha a vadnövényeket se kímélik.
  • Termeszd otthon! Fogj magot gyógynövényekről, milyen jól néznek majd ki például a gyümölcsfák alatt! Gyökereket, hagymákat csak a gyakori fajok esetében gyűjts, és azoknál is csak kis mennyiségben.
  • Néha érdemes figyelni az erdei híreket is!
shutterstock 1140859829
Shutterstock

Nézz ki úgy, mint egy gyűjtögető

Ami annak látszik, sokszor az is: a réteges öltözködés, a túrabakancs, a fonott kosár, a vászontasakok, a kertészkesztyű, a metszőolló, a kisbicska és a vizeskulacs is beletartozik a gyűjtögető kelléktárába. És hogy ne tévedj el, legyen nálad térkép vagy egy jó túra app a telefonodon!

Gyógynövény gyűjtésünket videón is megnézheted, vadnövényes recepteket pedig találsz itt és itt . További zöld tartalmakat és tippeket találsz a Konyhakertész blogon !

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek