Ezért ne vegyél spray-t, ha UV-védelmet akarsz

A fele a levegőbe kerül, ráadásul a ragacsos kezektől rettegő sprayhasználók végzik a legkevésbé alapos munkát egy bőrgyógyász szerint.

A Gizmodo naptejrajongó, de a spray formátumú napvédőket ezzel párhuzamosan tiszta szívből utáló szerzője által megkérdezett bőrgyógyász szerint a „semminél jobb” ugyan a spray, a legjobb fényszűrők viszont úgysem kaphatók ilyen formában, ajánlott tehát inkább a krémeket választani.

A bőrgyógyász Ivy Lee szerint amúgy is a spray formátumú napvédők esetében a leggyakoribb, hogy a készítmények használata ellenére is leégjen valaki. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy sokan nem használnak eleget, vagy nem elég alaposak, amikor befújják magukat.

Jobb a spray, mintha semmit se használna valaki? Kétségkívül jobb, de rengeteg termék közül választhatunk és számos biztonságosabb alternatíva létezik - így a bőrgyógyász.

Így is ragadni fogsz

A legtöbben azért választják a spray-ket, mert így elkerülhető, hogy kézzel kelljen felvinni a krémet. Az amerikai bőrgyógyászok hivatalos állásfoglalása szerint ugyanakkor a megfelelő eljárás az, ha annyit fújunk magunkra, hogy szemmel láthatóan is nedvesnek tűnjön a bőrünk, majd pedig kézzel oszlatjuk el a napvédőt. Közvetlenül az arcra fújni pedig amúgy sem ajánlott a napvédőt, tehát tulajdonképpen ebben az esetben sem menekülhetünk meg a ragacstól.

shutterstock 127662053
Fotó: Shutterstock

Bár a sokszor a bőr helyett inkább a levegőbe fújt készítmények biztonságosak a hatóságok szerint, ez csak a bőrrel való érintkezésre vonatkozik, az nem egyértelmű, hogy vajon a belélegzett anyagok is veszélytelenek-e. Ezt pedig nem mindig egyszerű elkerülni, ha az ember egy spray indukálta ködfelhő közepén ácsorog.

Lee szerint ráadásul a legjobb, titán-dioxidot vagy cink-oxidot tartalmazó és irritációmentes krémek csak a legritkább esetben kaphatók spray-kiszerelésben. Arra is van egyébként megoldása a bőrgyógyásznak, mit lehet kezdeni az izgága, a krémeknek ellenálló ifjoncokkal, akiket csak hébe-hóba képes úgy-ahogy lefújni egy szemfüles nagymama: használjunk stiftet vagy krémet, és vegyük rá a gyerekeket, hogy rajzoljanak egymásra/magukra!

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.