A Szupermenta csapata először is arra kereste a választ, hogy biztonságosak-e a kiválasztott világos sörök, majd a termékek minőségi vizsgálatát is elvégezte. Máris mondjuk, hogy mire jutottak.
Miért világos és dobozos?
Azért, mert az alsó erjesztésű, szűrt, világos sörök a legnépszerűbb sörfélék közé tartoznak, és dobozos kivitelük igen közkedvelt. A szakemberek a polcfelmérés során 12 nagyobb üzletlánc kínálatát mérték fel, miközben több mint 120 különböző márkájú vagy típusú világos, dobozos sört számoltak össze. Ezek közül végül az olvasók segítségével szűkítették le a kört 20 különböző – 14 hazai és 6 külföldi előállítású – fél literes termékre.
Hogyan zajlott a vizsgálat?
A hatósági mintavételt követően az italokat laborvizsgálatnak vetették alá. Ellenőrizték a sörök sűrűséget, alkohol-, extrakt, szén-dioxid és energiatartalmát, erjedési fokát, valamint szín-megfelelőségi és ochratoxin-A vizsgálatot is végezték. A teszt keretében megnézték a csomagoláson szereplő jelöléseket is, majd izotóp vizsgálattal jártak után, hogy tényleg nincs-e pótanyag azokban a sörökben, amelyeknél csak a négy főbb összetevőt jelöltek meg.
"Talán először tudjuk leírni eredményeink összefoglalójában, hogy
a vizsgált termékek minden tekintetben megfeleltek az előírásoknak.
Azaz sem a laboratóriumi, sem a hatósági ellenőrzéseken nem találtunk kifogásolnivalót a 20 dobozos alkoholos italon" – közölte a Szupermenta.
A termékek az alkoholtartalom tekintetében is megfeleltek a dobozon feltüntetett jelöléseknek. Még a legnagyobb eltérés is csupán 0,21 százalék volt.
A Magyar Élelmiszerkönyv előírása alapján világosnak az a sör nevezhető, amelynek EBC egysége kisebb, mint 20. A merítésben szereplő termékeknél ez 5,3 és 16 között mozgott, és nem csak papíron: az érték minden esetben megfelelt a valóságnak.
A sörök jól vizsgáztak az ochratoxin-A-vizsgálatokon is. Az eredmények valamennyi terméknél a kimutatási határérték alatt maradtak.
Hogy mi?
Az ochratoxin-A egy mikroszkópikus gombafajok (penészgombák) által termelt méreganyag (mikotoxin), amely főként gabonafélékben, gabonakészítményekben, hüvelyesekben, pörkölt kávéban, sörben, szárított szőlőben, szőlőlében, borban, kakaóban, mogyorófélékben és fűszerekben fordul elő.
A teszt egyik érdekes tanulsága az volt, hogy bár az eredeti extrakttartalma alapján minden sör jogosult lenne a minőségi jelző használatára, ezt nem mindegyik nevében tüntették fel, illetve kiderült az is, hogy a prémiumként hirdetett 9 sör valóban prémium.
"Továbbá fontos kiemelni, hogy attól még, hogy pótanyagot tartalmaz egy sör, ha extrakttartalma eléri a 11%-ot, akkor jogosult a minőségi jelölés használatára. Maga a pótanyag használata egyébként – bizonyos szabályok betartása mellett – megengedett a sör előállítása során, ráadásul nem minden esetben szolgál pótló anyagként, mert például a kukoricagríz az édesre hasonlító ízérzet elérésének egyik alapanyaga."
Melyik a legfinomabb?
A söröket szakértők és laikusok kóstolták végig, akik a külső megjelenés, szín, illat, íz, csípősség és keserűség szempontjából értékelték azokat. Ennek alapján a következők lettek a legjobbak:
Minőségi világos sörök:
- Heineken
- Budweiser
- Dreher és Pécsi sör
Világos sörök:
- Steffl
- Tuborg
- Borsodi
A részletes eredményekért kattints ide, a Dívány citromos sör tesztjének eredményéért pedig ide.