Lebukott a zsebesbanda, kiderültek a módszereik. Mutatjuk, hogy csinálják!

Olvasási idő kb. 5 perc

Bár tuti megoldás nincs, összegyűjtöttük a legjobb tanácsokat, amik talán megvédenek a zsebesektől.

Bár hatékony és bombabiztos megoldás nincs a zsebesek és tolvajok ellen, de azért van néhány tanácsunk arra, hogyan lehet csökkenteni az esélyt, hogy potenciális áldozat legyél. A baj csak annyi, hogy hiába teszel meg mindent, ha egy bűnöző téged akar kirabolni, akkor tőled fogja elvenni az értékeidet. 

Ahogy azt korábban már megírtuk, egy furcsa emberkísérletbe kezdtünk, nem direkt, hanem a balszerencse hozta úgy, hogy kiraboltak külföldön. Akkor azt írtam, hogy az ügyek intézése mellett a másik fontos aspektus az lesz, hogy ne magadat okold az egész miatt, mert még a legkörültekintőbb és elővigyázatosabb emberekkel is megtörténik a baj. 

Aztán kiderült, hogy igazából csak onnan nem jön segítség, ahonnan igazán várod,vagyis a biztosítótól, aki minden kiskaput kinyit, minden követ megmozgat és minden logikusnak tűnő érvedet keresztülhúzza három logikátlannal, csak azért, hogy a végén leírhassa, hogy sajnálja, de az égvilágon semmit nem fizet, de azért kössél máskor is biztosítást, akkor majd hátha szerencsésebb leszel, például megkéselnek, és talán akkor valamit visszacsepegtetnek. 

shutterstock 1071751103
Shutterstock

A két cikk után több olvasónk is megírta a történetét, ami közös mindegyikben, hogy mindannyian kötöttek utasbiztosítást, és nagyjából ugyanígy jártak mint én. Biztosításuk nekik is volt, különböző cégeknél, de ugyanarra jutottak mint én, vagyis semmire. De az is egyértelművé vált, hogy az egész nem egy elszigetelt eset, rablók, tolvajok, zsebesek mindenhol vannak, a történetek Görögország mellett Spanyolországból, Olaszországból és Franciaországból is jöttek a hasonló történetek, de nem csak turistaként lehet áldozat.

Franciaországban nemrég fogtak el egy hatalmas zsebes bandát, akiket összesen 3 millió eurónyi érték lopásával vádoltak meg, úgyhogy a helyi rendőrség összegyűjtött egy csomó olyan infót, ami hasznos lehet mindenkinek, mert a teljesen egyértelmű tanácsok mellett megmutatja, milyen trükköket alkalmaznak a zsebesek, hogy észrevétlenül elvegyenek mindent, ami érték. 

  • Mindenből legyen egy tartalék: Talán nem vagy olyan szerencsétlen, hogy egyszerre raboljanak ki a metrón és a hotelszobád is feltörjék, szóval ésszerű ha a szállásodon, lehetőleg a széfben vagy a szennyeseid között elrejtve hagyni egy kis készpénzt, illetve ha két bankkártyád van, akkor az egyiket szintén hagyd a szálláson. 
  • Mindig legyen nálad a táskád: Mikor kimész cigizni, elmész a mosdóba, mindig vidd magaddal az értékeid. Soha ne hagyd a szék hátára akasztva vagy a földön a táskád, mert nem csak a tömegközlekedés, vagy a múzeumok és turista látványosságok vonzzák a tolvajokat, hanem az éttermek és a bulihelyek is. 
  • Csak visszafogottan. Sosem tudhatod, milyen kapcsolatai vannak az utcai fagyisnak vagy szuvenírárusnak, a pincérnek vagy a boltosnak. Mindig diszkréten fizess, ne lássa a másik, hogy mennyi pénz van a tárcádban. Ne vegyél fel drága ékszert egy sima városnézéshez, ne hordd a pénztárcát a farzsebedben, és ne vedd elő a telefonod a metrón, mert a záródó ajtók előtt kikapják a kezedből. 
  • Ne beszélgess emberekkel a bankautomatánál. Állítólag működik az a taktika, hogy mikor pénzt veszel ki, egy gyerek elvonja a figyelmed az után, hogy beütötted a PIN-kódodat. Mondjuk keresi az elveszett anyukáját vagy segítséget kér. Amíg te segítesz, addig egy másik a lehető legmagasabb összeget leveszi a kártyádról, és te észre sem veszed. Legalábbis a franciák ezt állítják. 
  • Ne állj szóba idegenekkel: Másik bevett szokás, hogy segítséget kérnek, mondjuk útbaigazítást egy nagy térképen, vagy "véletlenül" leöntenek valamivel. Ilyenkor minél hamarabb lépj ki ebből a szituációból, ugyanis amíg te valakit nyugtatgatsz, a többiek szépen kizsebelnek. Bármit megtesznek, hogy elvonják a figyelmedet. Az elkapott csoport simán színlelt ájulást, kamuverekedéseket, de egy rögtönzött örömzenélés is lehet, hogy az elterelő hadművelet része. 
  • Nem találnak aranygyűrűt. Szintén a párizsi banda módszere volt, hogy úgy tettek, mintha éppen találtak volna egy aranygyűrűt a folyóparton. Neki nem kell, ezért eladja neked olyan áron, hogy azért hülye lennél nem megvenni. Jó ha tudod, hogy az a gyűrű nem arany, vagyis ilyenekért soha ne adj pénzt, mert kamu az egész. 
  • Örök klasszikus a barátságkarkötő. Párizsban a Montmarte környékén sokszor nagyon erőszakosan próbálnak a kezedre csomózni egy cérnakarkötőt, de már más országokban is gyakran felbukkan ez a módszer. Ha nem vagy elég óvatos sikerül is nekik, és akkor fizethetsz, ugyanis azt csak ollóval fogod tudni leszedni magadról. Legyél nagyon határozott, a kedvesség legapróbb szikrája is megerősítés lesz számukra, és nem szállnak majd le rólad. 

Hogy hogyan tudsz ügyeket intézni, és mire figyelj, mikor külföldön vagy és megtörtént a baj, arról itt olvashatsz

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek