A baglyok is hatékonyabbak reggel, sőt, a kedvük is jobb!

Jobb a koncentrálóképességünk, pozitívabb a hangvételünk és még a kézmosásról sem feledkezünk meg, összességében sokkal jobban teljesítünk tehát reggelente.

Az IFLScience szerint csak látszat, hogy a gondosan és jó előre megszerkesztett órarend diktálja a tempót, valójában ugyanis a belső ritmusunk határozza meg, mikor vagyunk a leghatékonyabbak. Mindez olyan apróságok tekintetében is testet ölt, mint az orvosi dolgozók kézmosási szokásai: egy kutatás szerint nap vége felé 38 százalékkal ritkábban mosnak kezet az egészségügyi dolgozók, mint reggelente.

Jókedv és kézmosás

Emellett bizonyos betegségek diagnosztizálása terén is jobban teljesítenek délelőtt, amin a cirkadián ritmussal foglalkozó kutatók szerint nincsen semmi meglepő. Vannak ugyanis kivételek, a többségünk azonban reggelente a leghatékonyabb.

És jókedvűbb is. Egy 509 millió Twitter-posztot analizáló kutatás szerint reggelente pozitívabb a megosztások hangvétele: egyre vidámabbak és pozitívabbak leszünk a nap folyamán. Egészen délig, utána alábbhagy ugyanis a lelkesedésünk. Egy másik kutatás szerint mindez a keresettel és profittal kapcsolatos telefonhívások hangulatára is kihat, érdemes tehát a fontosabb hívásokra is inkább délelőtt sort keríteni.

shutterstock 655090549

A koncentrálóképességünk is ilyenkor a legjobb

Ezen felül az analitikus gondolkodás és a koncentrálóképesség szempontjából is ez a nap legjobb része: pontosabbak és gyorsabbak vagyunk ilyenkor.

Mivel a stresszhormonok szintje szintén elég magas, miután kiugrottál az ágyból, pszichológushoz is javasolt minél korábban járni, a hormonok következtében éberebbek leszünk ugyanis, ami fogékonyabbá tesz minket arra, hogy meghallgassunk másokat és hasznosítani tudjuk a tanácsaikat.

Logika

Az alvás és az ébrenlét közötti különbségeket górcső alá vevő korai kutatások a logikus érvelés felülbecsülhetetlen képességét is ellátták lejárati dátumokkal: reggel 8 és délután 2 között vagyunk igazán erősek e téren, ezután már hajlamosabbak vagyunk egy cseppet butábban viselkedni.

Az egyszerűbb feladatokat hagyd meg későbbre

A szinte automatikusan is elvégezhető, különösebb koncentrációt nem igénylő kisebb feladatokat érdemes éppen ezért délutánra időzíteni a kutatók szerint. Kivéve, ha profi sportoló vagy, a tüdőkapacitásunk délután a legnagyobb ugyanis, az igazán combos edzéseket megéri tehát későbbre hagyni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek