Félsz a fogorvostól? Meg fogod szívni!

Egy furcsa kis kutatás szerint kiszagolják, ha félsz tőlük, és őket is elbizonytalanítja a dolog.

A fogorvostól rettegők testszagát, illetve az ilyen módon a levegőbe kerülő vegyületek jelenlétét érzik meg az orvosok, ami őket is elbizonytalanítja, még akkor is, ha nincsenek is tudatában ennek. A kissé bizarr kutatásról beszámoló IFLScience szerint mindez akár orvosi hibákhoz is vezethet.

shutterstock 226947241

Nem azt kellett eldönteni, ki volt a legbüdösebb

A fogorvosnak készülő diákokkal kísérletező kutatók először is mintát vettek a diákoktól: kölcsön kértek tőlük 24 olyan pólót, amelyet egy kifejezetten stresszes vizsgák során viseltek, és 24 olyat, ami egy nyugodt hangvételű előadás alatt volt rajtuk. A pólókat ezután egy olyan anyaggal fújták le, ami semlegesítette a szagokat, az izguló diákok által kiválasztott vegyületeket viszont békén hagyta. A kutatók ezután próbabákra adták a pólókat, majd arra kértek egy csoport diákot, hajtsanak végre vizsgáztatók jelenlétében néhány feladatot a bábukon.

Sokkal gyakrabban hibáztak

A diákok pedig szinte minden esetben sokkal rosszabbul teljesítettek, amikor a vizsgán viselt pólókat viselő bábuk fogait kezelték. Az nem teljesen egyértelmű persze, hogy vajon tapasztalt fogászok is hajlamosak-e hasonló hibákat véteni, az azonban elég egyértelművé vált, hogy az izgulós betegek „szaga” a körülöttük lévőkre is átragadhat. Ez más kontextusban is megtörténhet persze, egy szorongó/izguló diák a mellette ülőket is „megfertőzheti” tehát egy vizsga alatt.

Más is megállapítható egyébként ezek alapján a vegyületek alapján: a szomorúság, az agresszió, az undor és az érintettek neme is kiszagolható.

Mustra