Ülőmunkát végzel? Ezekre figyelj az egészségedért!

Tippek a helyes testtartáshoz

Otthon dolgozol? Vagy egy irodában? Órákat ülni egy asztal mögött bárhol borzasztó kényelmetlen.

Bárki, aki hosszú órákra egy íróasztal mögé kényszerül, tudja, hogy milyen sokat dobhat a kényelmén a megfelelő testtartás, ehhez azonban rengeteg tényezőre kell odafigyelni: az íróasztal helyzetére, a szék magasságára vagy éppen a billentyűzet elhelyezésére. Ahhoz, hogy semmi se zavarja meg a gondtalan munkavégzést, az Apartment Therapy összeállított egy listát arról, hogy mire érdemes odafigyelned a kényelmed érdekében.

Állítsd be az asztal és a szék magasságát!

A Mayo Klinika munkatársai szerint akkor megfelelő a testtartásod az íróasztalodnál, ha úgy állítod be a széked, hogy a csípőd és a térdeid egy vonalban vannak. Olyan kényelmes széket válassz, ami alkalmazkodik a gerinced ívéhez, És ez nem minden, az ülőalkalmatosságodat úgy állítsd be, hogy a combod párhuzamos legyen a földdel, a lábaid talppal érjék a padlót, a karjaid pedig úgy feküdjenek a karfákon, hogy a vállaidat kényelmes helyzetben tudd tartani. Ha lóg a lábad, nyugodtan használj lábtartót.

Figyelj az egérre és a billentyűzetre is!

A szék magasságához hasonlóan az egér és a billentyűzet megfelelő elhelyezése is sokat tehet a kényelmedért. A UCLA (University of California) ergonómiával foglalkozó munkatársai azt tanácsolják, hogy utóbbit húzd a testedhez minél közelebb, és az a része legyen középen, amit a leggyakrabban használsz. Ami a többi szempontot illeti: a vállad legyen laza, a könyök kissé nyitott helyzetben, a csuklód és a kezed pedig egyenes. És még valami: az egeret tedd a lehető legközelebb a billentyűzethez!

shutterstock 1083974522

Helyezd a monitort a megfelelő pozícióba!

Fontos, hogy a monitorod mindig karnyújtásnyira legyen az arcodtól. (Gyerünk, nyújtsd csak ki most azonnal!) A Mayo Klinika szerint ez a megfelelő nyak- és háttartást támogatja. Helyezd a monitort közvetlenül magad elé és a billentyűzet mögé úgy, hogy a teteje valamivel a szemvonal alatt legyen. Hogy elkerüld a szemkáprázást, ne tedd a monitort fentről érkező fények alá.

Ide pakold a holmijaidat!

A UCLA szerint az asztalon található tárgyaidat - a telefont, a tűzőgépet vagy a nyomtatott dokumentumokat - mindig úgy rendezd el, hogy a közeledben legyenek, és ne kelljen értük nyújtózkodnod. A telefonod legyen mindig könnyen elérhető, ha kímélnéd a csuklód, headsetet vagy kihangosítót is bevethetsz! A dokumentumaidat pedig olyan sorrendben púpozd magad elé, ahogyan szükséged lesz rájuk. Amit azonban nem érsz el kényelmesen a helyedről, azért inkább állj fel!

shutterstock 1083973508
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.