Teszt: a mirelit krumpliktól az arcunkra fagyott a mosoly

Tesztünk során tizenegyféle mirelit krumplit ettünk végig, ám annyira jellegtelennek és unalmasnak (vagy szimplán csak rossznak) találtuk őket, hogy a végére azt kívántuk, bárcsak ne tettük volna.

A gyorsfagyasztott termékek legnagyobb előnye, hogy nem kell az előkészítésükkel vesződni, így akkor is összedobhatsz belőlük valamit, amikor nincs időd kiteljesedni a konyhában. A műfaj egyik megkerülhetetlen szereplője a gyorsfagyasztott, félkész hasábburgonya, ami egy olajsütővel akár 3 perc alatt is elkészülhet. De vajon megéri a kényelem? Versenyre kelhet a mirelit áru a frissen kisütött krumpli ízével? Ezek a kérdések zakatoltak a fejünkben, amikor a kóstoló mellett döntöttünk.

Hogy készül a mirelit krumpli?

Traszkovics Zsolt élelmiszertechnológus mérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője kérdésünkre elmondta, a legtöbb bolti hasábburgonyát először elősütik, és csak második lépésben fagyasztják el. Ennek egyrészt a mikrobiológiai stabilitásban van szerepe, másrészt sokkal praktikusabbá teszi a felhasználásukat.

A gyártók általában ugyanazt a technológiát alkalmazzák: a burgonyát leöblítik, hámozzák, hasábokra aprítják, vízzel átmossák és elősütik.

Ezután már csak a visszahűtés, a gyorsfagyasztás és a csomagolás van hátra, és a termék mehet is a fogyasztókhoz.

DSC5680
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány

Miben lehet különbség?

Traszkovics Zsolt szerint a krumpli egyenletlen formája miatt az aprításnál kisebb, nem szabványméretű darabkák szoktak keletkezni, de a minőségi termékeknél a gyártók előzetesen kiszelektálják őket, így nem jut belőlük a csomagolásba. Ezeket sokkal kényelmesebb megsütni, hiszen a kis szemek nem égnek oda, mire a nagyobbak elkészülnek. 

A másik különbség az lehet, hogy milyen zsiradékban (a leggyakrabban pálma- vagy napraforgóolajat használnak) sütik elő a burgonyát. A késztermék minőségére mindezek mellett maga az alapanyag, azaz a burgonya és annak tárolási módja is kihatással lehet.

DSC5676
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány

Így teszteltünk

Kóstolónkhoz tizenegy gyorsfagyasztott terméket válogattunk össze a nagy láncok polcairól, melyeket  forró olajban kisütve (a Zsuzsa Étkezde segítséget ezúton is köszönjük!), mindenféle fűszer vagy mártogatós nélkül faltunk fel. Nem is sejted, hogy ez mekkora önmegtartóztatást kívánt! A legtöbbnek ugyanis semmiféle íze nem volt. Vagy ha igen, akkor vacak.

DSC5727
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány

Megpróbáltatásainkat leszámítva vaktesztünk a szokásos mederben zajlott. Kóstolóink szubjektív szempontok alapján 1-től 5-pontig értékelték a termékeket, majd pontszámaik összesítése után az eredményt átlagolással határoztuk meg. 

3. helyezett: Auchan klasszikus hasábburgonya – 2,4 pont (529 forint/1 kg)

Összetevők: burgonya (95,5%), napraforgóolaj (4%), dextróz

Az Auchan résztvevőjének egészen krumpliíze volt, ami ebben a mezőnyben már kapásból előnynek számított. Két tesztelőnk azt mondta rá, hogy egészen finom, a többiek viszont nem dobtak tőle hatást. Őket a szotyira, a chipsre, illetve a másnapos sült krumplira emlékeztette az ízvilága.

DSC5653
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány
  • Ennek kifejezetten krumpliíze van! És ez óriási bók ebben a mezőnyben.
  • Stramabb, chipsízű.
  • Szotyiíze van.
  • Jujj, ez egész finom a többihez képest.
  • Olyan az íze, mint a kint hagyott, másnapos sült krumplinak, és még valami rossz mellékíze is van.

2. helyezett: Farm Frites hasábburgonya – 2,6 pont (525 forint/750 g)

Összetevők: burgonya (95,1%), pálmaolaj, dextróz

Szép színe és roppanós állaga alapján azt hittük, hogy a Farm Fries krumpli lesz tesztünk egyik befutója. Abból a szempontból mondjuk be is jött, hogy a második helyen végzett, de abból a szempontból már nem, hogy mindössze ketten találták ehetőnek. Volt, akinek ki is kellett köpnie, mert az ázott és poshadt krumplihéj jutott róla eszébe.

DSC5658
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány
  • Konkrétan kiköptem, ázott krumplihéj íze van.
  • Szép aranyszínű. Fini.
  • Mintha poshadt lenne.
  • Ebben bíztam a színe alapján, de sajnos nem finom. Semmi karaktere, ezért csak ketchuppal tudnám elképzelni.
  • Roppan! Így jó. De ehhez se ártana valami íz.

1. helyezett: Aviko Original hasábburgonya – 2,8 pont (580 forint/750 g)

Összetevők: burgonya, pálma étolaj

Az Aviko krumplijánál szinte ugyanazt éltük át, mint a második helyezettnél. A termék rusztikus, aranybarnára sült hasábjait látva tele voltunk nagy reményekkel, a kóstolás azonban rávilágított, hogy lenne még hova fejlődnie. Erről is csak ketten tudták kijelenteni, hogy finom, így az értékelőlapokon a kritikák kerültek túlsúlyba, amelyek leginkább azt emelték ki, hogy a hasábok belseje feltűnően üres és az ízük is halovány. Ennek megfelelően alakult a pontozása is: egy szerény hármas alával szerezte meg a tesztgyőztes címet.

DSC5648
Fotó: Kaszás Tamás / Dívány
  • Milyen kis rusztikus kinézete van... Egyébként ízre egészen szerethető!
  • Kívülről egészen burgonyaforma. Belülről..
  • Aranybarna beütés, de nem finom, mert üres és egyáltalán nincs íze.
  • Nem érzek különbséget, semmi strandos íz, pedig arra vágytam.
  • Korrekt, kéne mellé valami jó kolbász.

Futottak még

Ezek a termékek nem jutottak fel a dobogóra, ezért csak röviden osztjuk meg róluk tapasztalatainkat.

4. helyezett: Fantasy hasábburgonya – 2,2 pont (425 forint/1 kg)

Bármit is sugalljon a márkanév, tesztelőink nem láttak benne túl sok fantáziát. Számukra sápadtnak, szivacsosnak, jellegtelennek, egyszóval csapnivalónak tűnt.

5. helyezett: Lidl Harvest Basket hasábburgonya – 2 pont (399 forint/1 kg)

Kóstolóink egyenesen a mekis krumplihoz hasonlították a Lidl vékonyra szelt termékét, de ezt csak a külsejére, és nem lájtosabb ízére értették, ami már kevésbé nyerte el a tetszésüket.

6. helyezettek:

Penny gyorsfagyasztott hasábburgonya – 1,8 pont (369 forint/1 kg)

A Penny versenyzőjét vastagabb hasábjai és krumplipürére emlékeztető belseje emelte ki a sorból, az íze viszont annyira semlegesnek érződött, hogy tesztelőink abban sem voltak biztosak, egyáltalán van-e neki olyan.

Spar S-Budget hasábburgonya – 1,8 pont (399 forint/1 kg)

A Spar gazdaságos krumplija szintén a semmilyen vonalat követte. Kóstolóink úgy nyilatkoztak róla, hogy furcsa utóízétől eltekintve totálisan jellegtelen, ráadásul még rágós is.

Tesco hasábbburgonya – 1,8 pont (399 forint/750 g)

A tescós termék inkább főtt krumpli benyomását keltette, de annak sem volt különösebben jó. A jelenlévők unalmasnak és löttyedtnek minősítették.

9. helyezett: ALDI Farmers' Gold hasábburgonya – 1,6 pont (399 forint/ 1 kg)

Az ALDI terméke azon vérzett el, amin szinte minden más mirelit krumpli. Az értékelések alapján alig hordozott bármiféle ízt. Emellett az is felmerült, hogy kicsit rágós és nagyon olajos.

10. helyezett: Favorita gyorsfagyasztott hasábburgonya – 1,5 pont (409 forint/ 1 kg)

Hiába tartottuk be a sütési időre vonatkozó ajánlást, a Favorita krumpli kívül indokolatlanul világos, belül pedig pépes maradt, és kellemetlen műízt hagyott tesztelőink szájában.

11. helyezett: Sunny Fries hasábburgonya – 1,4 pont (449 forint/1 kg)

Ezen a ponton már azt hittük, hogy a jellegtelenséget nem lehet tovább fokozni, de a Sunny Fries rámutatott, hogy igen. Egyik kóstolónk megjegyezte: még csak az olajat sem érezni rajta.

Blogmustra