6 trükk, amivel felgyorsíthatod a főzést

Olvasztani csakis fémben, a sárgáját meg szívd ki műanyag palackkal. Tovább is van, mondjuk még?

A Daily Mail által a hangzatos „receptfejlesztő” titulussal felruházott ausztrál Stephanie Hinton trükkjei között szerepel olyan módszer is, ami akár félórával is lerövidítheti egy étel elkészítési idejét. A nagy mennyiségben és előre elkészített rizs lefagyasztása mellett a húsok felolvasztásával és a tojássárgájának a fehérjétől való gyors elkülönítésével is lehet spórolni Stephanie szerint.

1. Tárazz be köretekből és zöldségekből!

Ha a kedvenc rizsünkből előre megfőzünk egy adagot, máris 30 perccel előbbre vagyunk az ausztrál hölgy szerint. A kész köreteket elég ugyanis levenni a fagyasztóból, majd egy kevés forró vízzel nyakon önteni és máris fogyaszthatók. Jó ötlet lehet Stephanie szerint az is, ha amikor zöldséget pucolunk és szeletelünk, gondolunk a jövőre is, és ha már nekiálltunk, rögtön dupla adaggal készülünk, hogy egy későbbi étkezés során ne kelljen újra a répákkal robotolni. Emellett a félbevágott, amúgy gyorsan megrohadó/felpuhuló csili, fokhagyma és gyömbér lefagyasztása is segíthet. Így a már megpucolt zöldségek sem vesznek kárba, csak bele kell őket reszelni a fazékba.

shutterstock 32421670

2. Nem muszáj pucolni

A gyömbér frusztrálóan időigényes lecsupaszítása is megspórolható, ha friss darabokat vásárol az ember, ebben az esetben ugyanis héjastul is fogyasztható a fűszernövény. Ja, és úgy általában kihagyható ez a vesződség a gyökérzöldségeknél, ha elég alaposan megtisztítjuk azokat

3. Turbózd fel a karamellizálást!

Ha a recept szerint karamellizált hagymákra van szükséged, egy csipetnyi szódabikarbónával lehet felpörgetni a folyamatot. Persze vigyázni kell arra, hogy ne kerüljön belőle túl sok az ételbe, mert más lesz az íze. Ja, és sóra is szükséged lesz, igaz, csak a legvégén. 

4. Műanyag palackkal a tojássárgája ellen

Ha kiskanalakkal kardozol, örökké tart a dolog, egy tiszta műanyag palackkal azonban sokkal könnyebb az ember dolga: helyezd a felszippantani kívánt tojás fölé, nyomd össze és huss, máris az üvegben a sárgája.

shutterstock 716813683

5. Serpenyőben is főhet a tészta

Ha szorít az idő, és nem akarod megvárni, amíg szépen-lassan felforr a víz, akkor két lehetőséged van: vagy beveted a vízforralót, vagy serpenyőbe rakod a tészát, felöntöd egy kis vízzel, és ráteszel egy fedőt. 

6. Pakold fémtálba a húst!

Az olvasztást nagyobb húsdarab esetében akár napokig is eltartó folyamatán azzal is gyorsíthatunk valamennyit, ha fém tálban hagyjuk magára a húst. A jobb hővezető képességgel rendelkező tálakban egy fokkal gyorsabban felolvadnak ugyanis a húsok.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek