A Daily Mail által a hangzatos „receptfejlesztő” titulussal felruházott ausztrál Stephanie Hinton trükkjei között szerepel olyan módszer is, ami akár félórával is lerövidítheti egy étel elkészítési idejét. A nagy mennyiségben és előre elkészített rizs lefagyasztása mellett a húsok felolvasztásával és a tojássárgájának a fehérjétől való gyors elkülönítésével is lehet spórolni Stephanie szerint.
1. Tárazz be köretekből és zöldségekből!
Ha a kedvenc rizsünkből előre megfőzünk egy adagot, máris 30 perccel előbbre vagyunk az ausztrál hölgy szerint. A kész köreteket elég ugyanis levenni a fagyasztóból, majd egy kevés forró vízzel nyakon önteni és máris fogyaszthatók. Jó ötlet lehet Stephanie szerint az is, ha amikor zöldséget pucolunk és szeletelünk, gondolunk a jövőre is, és ha már nekiálltunk, rögtön dupla adaggal készülünk, hogy egy későbbi étkezés során ne kelljen újra a répákkal robotolni. Emellett a félbevágott, amúgy gyorsan megrohadó/felpuhuló csili, fokhagyma és gyömbér lefagyasztása is segíthet. Így a már megpucolt zöldségek sem vesznek kárba, csak bele kell őket reszelni a fazékba.
2. Nem muszáj pucolni
A gyömbér frusztrálóan időigényes lecsupaszítása is megspórolható, ha friss darabokat vásárol az ember, ebben az esetben ugyanis héjastul is fogyasztható a fűszernövény. Ja, és úgy általában kihagyható ez a vesződség a gyökérzöldségeknél, ha elég alaposan megtisztítjuk azokat.
3. Turbózd fel a karamellizálást!
Ha a recept szerint karamellizált hagymákra van szükséged, egy csipetnyi szódabikarbónával lehet felpörgetni a folyamatot. Persze vigyázni kell arra, hogy ne kerüljön belőle túl sok az ételbe, mert más lesz az íze. Ja, és sóra is szükséged lesz, igaz, csak a legvégén.
4. Műanyag palackkal a tojássárgája ellen
Ha kiskanalakkal kardozol, örökké tart a dolog, egy tiszta műanyag palackkal azonban sokkal könnyebb az ember dolga: helyezd a felszippantani kívánt tojás fölé, nyomd össze és huss, máris az üvegben a sárgája.
5. Serpenyőben is főhet a tészta
Ha szorít az idő, és nem akarod megvárni, amíg szépen-lassan felforr a víz, akkor két lehetőséged van: vagy beveted a vízforralót, vagy serpenyőbe rakod a tészát, felöntöd egy kis vízzel, és ráteszel egy fedőt.
6. Pakold fémtálba a húst!
Az olvasztást nagyobb húsdarab esetében akár napokig is eltartó folyamatán azzal is gyorsíthatunk valamennyit, ha fém tálban hagyjuk magára a húst. A jobb hővezető képességgel rendelkező tálakban egy fokkal gyorsabban felolvadnak ugyanis a húsok.