Nem nehéz bedőlni az újabb ingatlanos csalóknak

Trükkös csalók próbálják meg lehúzni azokat, akik ingyenes oldalakon hirdetik lakásukat.

Mikor az ember szeretné eladni a lakását és ehhez nem szeretné ingatlanközvetítők segítségét kérni, akkor rögtön az után, hogy kipakolta a közösségi oldalaira, választ néhány olyan oldalt, ahova feltöltheti a hirdetését és várja a jelentkezőket. Így tett egyik ismerősöm is, el is adta a lakását, de hamarosan jött egy e-mailes felszólítás ingatlanhirdetésről. Az összeg nem kevés, 46800 forintot követel rajta a levél szerint egy magyar cég. Gigantikusan nagy kamu, aminek azért sokkal egyszerűbb bedőlni, mint a halott nigériai király leszármazottja, vagy a teljesen vállalhatatlan magyarsággal megírt telefonszolgáltatói felszólítás. 

A levél a My-Immoviva Kft.-től érkezett, akik többszöri felszólításról írtak, illetve jogi hivatkozásokkal is telepakolták az e-mailt, hogy az egyszeri halandó valóban megijedjen a dologtól. 

Fotó: divany.hu
divany.hu

"Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a fenti tartozását engedményeztük a Weltimmo Ltd -re (of Suite 9, Ansuya Estate, Revolution Avenue, Viktoria, Seyshelles)" - áll a levélben, és nagyjából ez az első pont, ahol megnyugodhat a gyanútlan ügyfél, ugyanis sehol sem írják úgy a Seychelle szigeteket, ahogyan az a levélben szerepel, valamint a Weltimmo Ltd-re rákeresve is kizárólag csak csalással kapcsolatos cikkek és hírek jelennek meg. 

A Weltimmo nem most kezdte a csalást

2010-ben indított eljárást a Gazdasági Versenyhivatal az Experiment Enterteiment Ltd és a Weltimmo S.r.o ellen, ha valaki még emlékszik, akkor derült ki, hogy a cégek tulajdonában lévő ingatlanbazar.com és az ingatlandepo.com oldalak lehúzták az ügyfeleiket, méghozzá úgy, hogy egy hónapig ingyenes megjelenést biztosítottak, de azt már jól eldugták a hirdetők szeme elől, hogy annak lejártával kiszámláznak egy bizonyos összeget. A bejelentés szerint a fogyasztók helyzetét az is nehezítette, hogy egészen egyszerűen nem lehetett törölni a hirdetést, vagyis addig folyamatosan küldték az újabb számlákat, az eredmény pedig rengeteg dühös károsult lett, illetve 2012-ben született meg a GVH  ítélete, ami elmarasztalta a cégeket és összesen 5,6 millió forintos büntetést szabott ki rájuk, illetve a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadsági Hatóság a kiszabható legmagasabb, 10 millió forintos büntetést ítélt meg. 

Követeléskezelés a szaniterforgalmazó cégtől

A fertődobozi My-Immoviva Kft. a cégpapírjai szerint 2016-ban lett bejegyezve, tevékenységi körei között a bontás és villanyszerelés mellett számítógépes programozás és adatfeldolgozás is szerepel, azonban követeléskezelés vagy behajtás nem. A Google térkép szerint egy építés alatt álló telek található a bejegyzett központ címén, igaz, ez a 2011-es állapot, azóta talán a "lakó- és nem lakó épület építése" főtevékenységet jegyző cégnél befejeződött az építkezés, mindenesetre telefonos elérhetőség nincs a céghez, csak egy általános e-mail cím. 

Fotó: Shutterstock
Shutterstock

Biztos, hogy átverés

Míg az ingatlanbazáros esetben a saját honlapjukon vezették félre az embereket, a mostani esetnél olyan ember kapott tőlük levelet, aki kizárólag a Jófogáson és az Ingatlan.com-on hirdette a lakását, de mindkét cég esetében elképzelhetetlen, hogy ilyen követeléssel álljanak elő, hiszen nem is ilyen elven működik az oldal. Egyik céggel sem állnak semmilyen kapcsolatban, és bár lehet kiemelést venni a hirdetésfeladásnál, de azt mindig előre kell fizetni, vagyis csak akkor lesz kiemelve a lakáshirdetés, ha az eladó már befizette az összeget. 

"Ingatlanhirdetés feladásánál minden esetben kötelező megerősített telefonszámot megadni, a magánfelhasználók, ha szeretnék, ezt elrejthetik, így az nem jelenik meg az oldalon, ilyen esetben csak üzenetben lehet felvenni velük a kapcsolatot. Cégek esetében a validált telefonszám kötelezően megjelenik az adott hirdetésnél, a gyorsabb kapcsolatfelvétel érdekében esetükben a kommunikáció ugyanis csak ezen a módon történhet meg, üzenetküldésre nincsen lehetőség. Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy az írásban történő kapcsolatfelvétel és üzenetküldés az oldalunk üzenetküldő rendszerén keresztül zajlik, a két fél biztonsági okokból nem ismeri egymás e-mailes elérhetőségét – természetesen ha később üzenetben vagy telefonon címet cserélnek egymással a felhasználók, arra már nincs ráhatásunk" - írta a Dívány megkeresésére a Jófogás, akik - csakúgy, mint az Ingatlan.com - azt is jelezték, hogy kiemelt figyelmet biztosítanak az ügyfeleik adatainak védelmét, és csalásmegelőzési csapatuk is folyamatosan monitorozza az oldalt. 

Mit mond erre a rendőrség? 

Ha felmerül a csalás gyanúja, mert visszaéltek az adatokkal vagy mert jogtalanul csaltak ki pénzt, mindenképpen jelezni kell a rendőrségen, hogy kivizsgálják az ügyet. Érdemes értesíteni az esetlegesen hivatkozott honlapok üzemeltetőit is, hogy  fel tudják hívni ügyfeleik figyelmét a csalókra. Az ügyben megkerestük az Országos Rendőr-főkapitányságot is, akik arra kértek minden áldozatot, hogy tegyenek feljenetést, illetve válaszukból az is kiderült, hogy érkezett már bejelentés hozzájuk a cég ellen. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra