Eltűnnek a visszaváltható szóda- és habpatronok

Emlékszel még, amikor a nagymamád elküldött a boltba, hogy visszaváltsd a szóda és tejszínhab készítéséhez szükséges patronokat? Netán még mindig ragaszkodsz a klasszikus szifon használatához? Akkor jobb, ha tudod, hogy január elsejétől megszűnik a megszokott visszaváltási rendszer.

A Liss a weboldalán jelentette be, hogy hamarosan véget vet a visszaváltható szódapatron 100 évre, illetve a habpatron 50 évre visszanyúló hagyományának, és a csererendszerű patronokat eldobható változatokra cseréli. A Dívány a gyártónál érdeklődött a változás okairól, illetve arról, hogy mire számíthatnak a fogyasztók a döntés fényében.

Mi indokolta a régi patronok nyugdíjazását?

A Liss úgy fogalmaz honlapján, hogy az új, korszerűbb technológiával gyártott patronokat a tradíció fennmaradása, illetve a minőség javítása, jobbítása érdekében vezeti be. Bakó Éva marketing-reklámvezető kiegészítésként elmondta, a betétdíjas szódapatron már 57 éve kapható a hazai piacon változatlan műszaki tartalommal, ami egyedülállónak számít a jelenleg elérhető fogyasztási cikkek között. A patronvásárlási mennyiség azonban folyamatosan csökken az 1990-es évektől kezdve, ezért a csererendszerű gyártás fenntarthatatlanná és gazdaságtalanná vált.

Emiatt cégünk sajnos arra az elhatározásra kényszerült, hogy a több mint 50 éves múltra visszatekintő csererendszerű (betétdíjas) szóda- és habpatron termékünk gyártását a jelenlegi formájában 2017. december 31-i dátummal megszüntessük.

Bakó Éva hozzátette, a jelenlegi gazdasági körülmények között – nem csak Magyarországon – mind a cégek, mind pedig a munkavállalók érdeke a munkahelyek fenntarthatósága, a hasznot hozó, további fejlődést szolgáló termékek előállításával.

patron
liss-shop.hu

Mit érdemes tudni az újakról?

Elsősorban azt, hogy a csererendszerű és a nem visszaváltható patron ugyan helyettesíthető egymással, de a két termék nem azonos – sem kivitelében, sem megjelenésében.

„Az új zárási móddal gyártott patronok legnagyobb előnye, hogy a korábbi 6 grammal ellentétben már 8 gramm a gáztöltetük, és ezt a gáztömeget 5 évig megtartják. A habpatronból is 10 db-ot tartalmaz egy doboz. A hosszú szavatossági időnek köszönhetően bármikor készíthető velük szódavíz, továbbá kis helyen, könnyen tárolhatóak. Ezt a patrontípust cégünk világszerte értékesíti.”

Az árak is változnak

A Liss webshopjában az 5 darabos, visszaváltható szódapatron 326 forintba, míg a 10 darabos, visszaváltható habpatron 316 forintba kerül. Ehhez képest az új termékek már egyaránt 10 darabos kiszerelésben lesznek kaphatók – a fentebb említett, a korábbiaknál egy kicsit nagyobb gáztöltettel –, de jóval drágábban. A szódapatron 999 forintért, a habpatron pedig 1290 forintért. Bakó Éva szerint ugyanakkor

„az árak nem mutatják azt a műszaki tartalmat, ami a két termék közt kézben tartva látható, használva tapasztalható.”

Mit jelent mindez a vásárlókra nézve?

A Liss azt ígéri, hogy a jelenlegi szóda- és habpatronokat, mint betétdíjas termékeket, 2018. március 31-ig minden értékesítőhelyen visszaváltják.

„A részletekről a visszaváltás helyén is célszerű érdeklődni. A nem visszaváltható patron használatához a szifonkészülékekben szükséges a nyakgumi cseréje, mely nyakgumit és az átszerelést segítő tájékoztatót ezen patronok dobozában január 1-től február 28-ig díjmentesen biztosítjuk. Az új, kék színű nyakgumival mind a jelenlegi cserepatronok, mind pedig az új típusú 8 grammos patronok használhatóak.”

shutterstock 258777983

De mi lesz így a környezettel?

Mivel az eldobható patronok értelemszerűen a kukában fognak landolni, kíváncsiak voltunk, hogy a gyártó számításba vette-e, hogy az új rendszer bevezetése mekkora terhet jelent majd a környezetre nézve. A marketing-reklámvezető szerint a Földünk egyik kincsét, a szén-dioxidot felhasználó cégként nagyon is fontos számukra a környezetvédelem, és nem csak a jogszabályi előírások betartása miatt. Döntésünk során ezért a gyártási folyamatok során fellépő, valamint a patronok vissza-, illetve nem visszagyűjtéséből fakadó környezetterhelést is mérlegelték.

„A fogyasztók számára eddig nem volt ismert, hogy a csererendszerű patronok előállítása során felhasznált anyagok milyen mértékben jelentettek terhelést a környezetre – vegyi anyagok, azok semlegesítése, többlet hő-és áramszükséglet, stb. –, hiszen náluk a patron használatával közvetlenül nem keletkezett hulladék. Azonban a nem visszaváltható patronok gyártása során alkalmazott korszerű technológia lehetőséget ad arra, hogy e gyártási folyamatnak összességében kedvezőbb legyen a környezetre gyakorolt hatása, annak ellenére, hogy a versenytársakhoz hasonlóan a csererendszerű patronnál több, 8 gramm gázt töltünk a patronokba. Meg kell említenünk azt a tényt is, hogy a nem visszaváltható patronok esetében a töltött patron súlya alacsonyabb lesz a csererendszerű patronokénál, ami a szállítást is gazdaságosabbá, környezetkímélőbbé teszi.”

shutterstock 503580667

A cégnél azzal is számoltak, hogy a „megfordult hulladékkezelési folyamat” nem mindenkinek fog tetszeni. Bakó Éva ennek kapcsán megjegyezte, a külföldi gyártók nem visszaváltható patronjai már régóta jelen vannak a hazai piacon.

„A nem visszaváltható patronokat évtizedek óta értékesítjük külföldön, más külföldi gyártókkal egyetemben. Ezen országokban a hulladékgyűjtéssel megoldott a patronok felhasználása után fennmaradó, fém és papír újrafelhasználása. Az újrahasznosítás folyamata Magyarországon is működik, ami reményeink szerint tovább fog fejlődni nemcsak az előírások betartása/betartatása révén, hanem az egyre több tudatos fogyasztó által, akik segítik a szelektív hulladékgyűjtést és az újrahasznosítást. Meggyőződésünk, hogy a nem visszaváltható patron használatával együtt többet tehetünk környezetünk megóvásáért.”

Tényleg van, akinek nem tetszik 

A hulladékcsökkentésért küzdő Zero Waste Hungary a Facebookon tiltakozott a döntés miatt, egy petícióban kérve a visszaváltós rendszer fenntartását.

„A LISS megszünteti a visszaváltható szóda‐ és habszifonpatronokat, helyette eldobhatókat hoz forgalomba. Ez nagy csapás azoknak, akik a szénsavas ásványvizek hulladékmentes alternatívájaként tekintenek a patronos szódára és habra. Mutassuk meg a LISS‐nek, hogy fontos nekünk a hulladékmentes alternatíva megtartása!”

– írták felhívásukban. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra