Amatőr szakácsok hasznos konyhai trükkjei

Zanza!

Néha a hobbiszakácsok és kezdők szolgáltatják a leghasznosabb tanácsokat.

A közösségi oldalakon megosztott egyszerű, de nagyszerű tippek többsége a sütikészítés megkönnyítésére szolgál, gyors megoldást szolgáltatva azokra az esetekre, amikor létfontosságú, hogy elkészüljön az a banános süti, de csak betonkemény banán és vaj áll az ember rendelkezésére, vagy elfogyott a barna cukor. Az amatőr főzőcskézők találékonyságát jól példázó trükköket a Daily Mail szedte csokorba.

1. Búrát rá!

A jéghideg, a kenésre és elvegyülésre konokul nemet mondó vajtéglákat például egy szempillantás alatt megolvaszthatjuk úgy, hogy egy pohárba vagy csészébe forró vizet öntünk, majd a víz kiöntése után a vajra helyezzük a forró búrát. Viszlát, mikróban felrobbanó, elfolyósodó vajak!

Egy meleg pohár és vacsorára kenhető is lesz a vaj!
Fotó: divany.hu

 

2. Majd a sütőben beérik!

A még zöld, éretlen banánok felpuhítása már kicsit időigényesebb feladat, de a sütőbe helyezett, 150 fokon 40 percig sütött banánokat sokkal könnyebb lesz eldolgozni, ha banános muffint szeretne valaki készíteni. A banánhéjak szénfeketére sülnek majd persze, de a banán maga kellemesen puhává válik a sütőben: hogy mennyire furcsán néz ki a végeredmény, megnézheted Jill Lee oldalán, ahol még egy banánkenyér recep is vár!

3. Papírpajzs

És végezetül egy tipp a botmixerek okozta fröcsögés megállítására. Végtelenül egyszerű: döfj át a botmixerrel egy papírtányért, és mixelj a tányéron át. Az edényre illesztett tányér megálljt parancsol majd a lehetetlennek tűnő távolságokat is könnyűszerrel áthidaló, kifröccsenő matériának. 

Nincs otthon papírtányérod? Nyugi, nekem se volt: de mivel épp pizzát rendeltem (mint egy igazán rendes kezdő szakács), volt pizzásdobozom. Azt remekül körbe lehet vágni, ráadásul pont adott edény formájára és méretére és aztán már a habverő se fogja az arcodba fröcskölni a pudingporos tejet!

Ez az igazi házi barkács!

4. Ha elfogyott a barnacukor, de a recept ragaszkodik hozzá

A barnacukor hiánya szintén könnyen orvosolható. Ehhez nem kell mást tenni, mint hozzáadni egy csészényi cukorhoz egy evőkanál melaszt: az így kapott katyvasz máris képes reprodukálni a barna cukor ízét. Mondjuk kérdés, ki az az amatőr szakács, akinél melasz előbb van otthon, mint barna cukor, de kicsire ne adjunk!

Ez a cukorkérdés olyankor fontos, ha egy sütihez kell pont a barna verzió, az egészségmániás ismerősöket ne próbáljuk így átverni: nekik inkább vegyük elő ezt a cikket és magyarázzuk el, hogy a barna cukor nem egészségesebb a fehérnél, szóval jó lesz a teába sima kockacukor is.

5. Piskótaproblémák

A malomkő formájú piskótatésztákkal kapcsolatos jótanácsok is megszívlelendők. Amennyiben például több rétegre van szükség a piskótából, és gyakran gondot okoz a piskóta megfelezése, segíthet, ha egymástól egyenlő távolságra elhelyezett fogpiszkálókkal vagy nyársakkal előre kijelöljük a vágás helyét (így). Az odakozmált és első ránézésre menthetetlen piskótatésztán pedig egy zöldséghámozóval segíthetünk az odaégetés legjobbjai szerint - egyszerűen hámozd meg a sütit, mert a leborotvált külső rétegek alatt hálás piskótaszív dobog!

6. Segítség, túl hosszú a tepsim!

A túl nagy, a tésztán bőven túlnyúló sütőtálca esetén egy alufóliából készült kerítéssel segíthetünk a megfelelő méret kialakításában. Elég egy fóliacsík, és máris megvan a kisebb sütőforma!

Fóliacsík
Fotó: divany.hu

 

Blogmustra